Neovisni novinarski portal
1.11.2020.
aktivisti / EKOLOGIJA / ekopis
Foto: Turistička zajednica Obrovac

Nije prekasno:
Čišćenje rijeke Bijele, nepoznate i zapuštene prirodne ljepotice

Foto: Turistička zajednica Obrovac

Ekološki aktivisti sa Karinskog mora ove subote organiziraju akciju čišćenja ‘Rijeka Bijela – It is not too late’. Čistit će zapadni prilaz izvoru Bijele, hidrogeološkog fenomena u špilji na oko 300 metara nadmorske visine, krške rijeke čiji je kanjon od otopljenog bijelog vapnenca po kojem je najvjerojatnije i dobila ime dio zaštićenog područja NATURA 2000.

Ljubitelji prirode posljednjih godina polako otkrivaju bogatstva Bijele, njen izvor u špilji na 300 metara nadmorske visine, kanjon od otopljenog bijelog vapnenca nastao na rasjedu dvaju brda uslojenih vapnenaca, nekoliko slapova do dvadesetak metara visine koji u podnožju formiraju prozirna zelenkasta jezerca, mnogobrojne ugrožene, endemične i zaštićene biljne i životinjske vrsta u njenom vodotoku. Rijeka Bijela nadomak Novigradskom i Karinskom moru nedaleko Obrovca i dalje je relativno nepoznat dalmatinski hidrološki fenomen, zaštićena prirodna ljepotica uz koju lokalni živalj ili netko nepoznat sa strane godinama na divlje baca otpad.

Foto: Turistička zajednica Obrovac

Akciju čišćenja i zbrinjavanja otpada na tom zaštićenom, a zapuštenom području organizira udruga Lončari, za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode i promicanje održivog razvoja i turizma iz Gornjeg Karina. Sudjeluju u eko-akciji  i Natura Jadera, javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, Turistička zajednica Obrovca, zadarsko Planinarsko društvo Paklenica, Mjesni odbor Karin Gornji, Eko Zrmanja, udruga privatnih iznajmljivača Karin Resort i udruga za poticanje razvoja održivog turizma Karinska rivijera, uz tehničku potporu benkovačkog poduzeća Hlad, trgovca građevinskim materijalom.

Foto: Turistička zajednica Obrovac

-Do izvora rijeke Bijele stiže se cestom koja kreće od odvajanja sa Jadranske magistrale u pravcu Obrovac – Karin Gornji. Na kraju te, djelomično asfaltirane djelomično makadamske ceste, na oko četiri kilometra od magistrale, nalaze se sela Lončari i Radeke. U njima živi tek nekoliko obitelji. Iz tog razloga ovaj je kraj, zbog svoje izoliranosti, tokom godina postao pogodan za odlaganje smeća, prvenstveno krupnog otpada i građevinskog materijala. Deponij otpada nalazi se na dužini od jednog kilometara i više, uz samu cestu koja vodi ka punktu od kojeg se kreće prema izvoru rijeke Bijele. Također, od samog polazišta prema izvoru i kanjonu, jedan dio staze posut je tonama djelića stakla koji su se tu našli poslije Domovinskog rata i od tada nisu uklonjeni. To staklo formiralo je stakleno utabanu stazu po kojoj šetači neminovno moraju proći, te se gubi svaki osjećaj šetanja prirodom. Lokalno stanovništvo i dalje nastavlja odlagati otpad na ovoj lokaciji i ne shvaća bogatstvo okoliša kojim je okruženo. Do sada nisu poduzete nikakve mjere niti akcije uklanjanja ovog otpada, kao niti sprovedena edukacija lokalnog stanovništva – upućuje u geografsku lokaciju i terenske pojedinosti organizatorica akcije čišćenja Tanja Đorđević.

Foto: udruga Lončari

Oko metar kubni stakla koje se skupi sa staze bit će predmet daljnje umjetničke obrade.

-U projektu ‘Trash Art Residence Bijela 2021’ po sakupljanju stakla uz pomoć i uz uključenje institucija i donatora objavit ćemo međunarodni javni natječaj CALL FOR ARTIST, kroz koji ćemo financirati najkreativniji umjetnički projekt kojim bi se kroz trajnu instalaciju/umjetninu na lokaciji, educiralo o važnosti našeg odnosa prema prirodi. Razni građevinski otpad, preko 100 metara kubnih. će biti sakupljan strojno i ručno, zatim odvožen na deponiju u Obrovcu tijekom cijelog dana – govori Tanja Đorđević u ime udruge za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma Lončari iz Gornjeg Karina.

Foto: Turistička zajednica Obrovac

Prirodnu ljepotu i bogatstvo okoliša rijeke Bijele i njenog kanjona uočio je i vizualni umjetnik Vladimir Miketa. U kratkom filmu IT IS NOT TOO LATE koji je inspirirao naziv akcije čišćenje ukazuje na  problem zagađenja i nebrige za prirodne ljepote koje nas okružuju kao i na značaj tog zaštićenog, a zapuštenog lokaliteta.

Ekološki aktivisti sa Karinskog mora pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže i sudjeluju u volonterskoj akciji čišćenja ‘Rijeka Bijela It is not too late’ koja će se održati ove subote. Početak  akcije je u deset sati ujutro, okupljanje je od devet, sudionici dobivaju majice, a poslije akcije osiguran im je zajednički ručak. Organizatori mole sve zainteresirane da najave svoj dolazak na e-mail info@loncari.com kako bi mogli jamčiti sigurno odvijanje akcije i poslati obavijesti  u slučaju nepredviđenih situacija izazvanih COVID-om. Svih koji su voljni pomoći mole i da pomognu u pozivu i da u najavi akcije koriste hashtagove #ItIsNotTooLate #RijekaBijela #EkoUdrugaLoncari, a sudionike da prilikom objava postojećeg i novonastalog stanja koriste i hashtag #TrashTag.

Foto: Udruga Lončari

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI