Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
NIJE ŠALA... / POLITIKA
Ministar Tomo Medved tvrdi da čak ni njegov vozač nije znao za intervenciju kod Josipe Rimac: Je li Medved samo smiješan, naivan, ili javnost drsko podcjenjuje?

Ministar Tomo Medved tvrdi da čak ni njegov vozač nije znao za intervenciju kod Josipe Rimac:
Je li Medved samo smiješan, naivan, ili javnost drsko podcjenjuje?

Ministar branitelja, omiljeni Plenkovićev potpredsjednik, Tomo Medved, izjavio je kako njegov vozač, koji je jedan od suspektnih iz afere Rimac, nije znao za postupanje državnih tajnika u vezi s njegovim polaganjem stručnog ispita ?! To je zaista vic dana! Medved je ili neizlječivo naivan ili beskrajno duhovit, ili nepodnošljivo podcjenjuje hrvatsku javnost. Što god od toga bilo, neprihvatljivo je, čak i da se šalio s tim… A nije, bio je smrtno ozbiljan. I opasno zabrinut…

Dakle, ovako: Ministar Medved, gardom najvećeg pravednika na svijetu, uvjerava danas novinare kako je razgovarao sa svojim ( kompromitiranim ) vozačem, i tvrdi: On nije znao za to postupanje. Naravno, ni Medved o tome nije ništa znao, baš kao ni njegov vozač…

Vozač je godinama radio na određeno vrijeme u Ministarstvu hrvatskih branitelja, a kad je oglašen javni poziv za prijem u stalni radni odnos ( na neodređeno), javio se, prošao propisani postupak, ali je imao i obavezu polaganja državnog stručnog ispita. Ispit je položio, napominje ministar Medved, i “time ispunio obvezu vezanu za prijem u službu”. Pojma nije imao ni o kakvom postupanju državnih tajnika u vezi s njegovim polaganjem ispita, što će reći, nikoga nije molio da za njega intervenira i da ga kod ispitivača pogura ( preporuči ).

Tako tvrdi Tomo Medved, vozačev nadređeni, očito ne shvaćajući koliko je smiješno, naivno ili za hrvatske građane podcjenjujuće, to što govori. Za vozača bi ministar, očito i obraz žrtvovao, ali kad je riječ o dvoje državnih tajnika iz njegova ministarstva koji su pod istragom, vidio je iz rješenja koje su dobili za što ih se tereti , a radi se o njihovoj korespodenciji s Josipom Rimac koja je, kako već znamo, osumnjičena i za pogodovanja kod polaganja držvnih ispita. O spornim državnim tajnicima vrlo brzo će odlučiti, uostalom, oboje su i prije proširenja istrage mandate stavili na raspolaganje, ali o vozaču nema govora. Vozaču vjeruje na riječ, o tome da netko za njega urgira, nije znao i – gotovo!

A samo da podsjetimo Tomu Medveda, Večernji list je ( 29.kolovoza 2020.) objavio i dio transkripata koje su istražitelji USKOK-a tajno snimili ( snimljeno je čak 80 tisuća razgovora i poruka! ), a među kojima je i razgovor što se odnosi na pomoć ministrovom vozaču pri polaganju državnog ispita.

Baš kao što je bivša ministrica, Gabrijela Žalac, intervenirala za svog brata, tako je, piše VL,  i državni tajnik u Medvedovom ministarstvu, Ivan Vukić, zvao Josipu Rimac, proslijedio joj podatke o rečenom vozaču i naglasio: – Ajd, molim te, pripazi na ovog.
Na to ga Josipanavodi VL, pita: – Što, za ispit? Vukić odgovara: -Je, to je vozača ministra Medveda.
Za par dana Vukić provjerava što je zemljakinja poduzela oko vozača kojeg joj je toplo preporučio i kaže:- Ajd, molim te, dobar je vozač, al’ za stručni treba pomoć.

A prema navodima VL, Josipa potom šalje poruku Tereziji Marić, objašnjava da se radi o Medvedovom vozaču, i uskoro je problem riješen. Vozač je položio.

E, pa da se sve to radilo mimo znanja Medvedovog vozača, a o njegovoj je koži riječ, doista je priča za malu djecu. Vjerojatnije je da je o svemu znao i Medved, konačno, čak su mu dva državna tajnika iz ministarstva bila upletena u ovu kompromitirajuću komunikaciju s inkriminiranom Josipom Rimac radi pogodovanja u polaganju državnih ispita, negoli da se sve to odigralo bez znanja jednog i drugog.

Ključni je problem ovdje što malo tko kod nas takvu vrst intervencije i “pomoći” smatra krimenom. Naprotiv, to je dio dokazivanja moći onih u vlasti ili pri vlasti, to im podiže rejting, čini ih “jakim ljudima stranke”. Oni od toga ne bježe, često se za pomoć i sami nude, jer što im se više ljudi obraća za takve “usluge”, njihov je utjecaj veći. No, s vremenom se posve opuste, toliko uživaju u tom svom statusu svemoćnih, “važnih faktora”, da sasvim izgube kontrolu i postaju krajnje neoprezni. Počinju se ponašati kao da im doista baš nitko ništa ne može. Ali, može. Uvijek ima onih kojima su stali na žulj, propustili napraviti uslugu, obećali pa “zaboravili”, i tu je kraj…

Prema tome, može Tomo Medved pričati javnosti bajke o svojoj naivnoj neinformiranosti i apsolutnom povjerenju u vozača koji mu je rekao da o tome nije ništa znao, ali tko to može vjerovati? Kako vozač ne bi znao da se za njega “poteže veza”? Zar je Niper ( Ivan Vukić ) intervenirao na svoju ruku? Pa tko mu je, ako ne Medvedov vozač, rekao kada ima ispit?

Ministre,  nasmijali ste nas. Ali, lako za nas.  Netko pozvaniji, recimo USKOK, mogao bi vam nakon ove farse koju ste izveli, nevješto braneći i sebe i svoga vozača, poslati poziv i priupitati vas “za zdravlje”. Mogao bi, ali ne mora, znamo koliko je neovisno naše pravosuđe. Stoga, budite mirni. A i vozač neka ne brine. Najvažnije je da ima položen državni ispit…

Tomo Medved (foto Wikipedia/Tris)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI