Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
POLITIKA / sabor
Mato Čičak zamijenit će u Saboru Dražena Barišića kojeg čeka istražni zatvor, kao i Vinka Grgića

Mato Čičak zamijenit će u Saboru Dražena Barišića kojeg čeka istražni zatvor, kao i Vinka Grgića

Kako to i inače u životu biva, kad jednom smrkne, drugom svane. Bogme je i Mati Čičku svanulo čim je velikogorički gradonačelnik, HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Barišić osumnjičen od policije i Uskoka kao jedan od aktera iz afere Janaf. Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora ekspresno je sazvalo sjednicu, doduše ne samo zbog inkriminacija za koje se tereti Barišić, nego i zbog involviranosti u možebitne nezakonite radnje još jednog sabornika, SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške, i zastupnika Vinka Grgića, i predložilo skidanje njihova imuniteta

Grgić nije “hitan slučaj”, ali Barišić jest, jer se HDZ-ova vladajuća većina oslanja na samo 76 zastupnika u parlamentu i sebi ne može dopustiti gubitak potpore nijednog jedinog zastupnika. Stoga je Barišić već dobio zamjenu. U Mati Čičku.

Dražen Barišić mandat stavlja u mirovanje, a Predsjedništvo HDZ-a ekspresno, na telefonskoj sjednici u četvrtak navečer, utvrđuje zamjenu i odlučuje da će inkriminiranog kolegu u Saboru mijenjati Mato Čičak, koji će biti onaj bitni 76-ti zastupnik vladajuće većine. A Barišić će umjesto u Saboru, pod sumnjom za trgovanje utjecajem, sjediti u istražnom zatvoru baš kao i njegov SDP-ov kolega Vinko Grgić kojeg DORH tereti za primanje mita…

Mato Čičak je rođen 1983. u Rugvici, gdje živi i danas i obnaša dužnost načelnike općine Rugvica. Završio je Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu, a bio je zastupnik i u prošlom sazivu Sabora, kao zamjena Goranu Mariću koji je imenovan ministrom državne imovine, no nakon Marićevog podnošenja ostavke na dužnost ministra, 24.srpnja 2019. , i povratka u Sabor, Čičku prestaje mandat. Ćini se da je Čičku suđeno biti zamjena, pa će ponovo u Sabor kako bi zamijenio Barišića. Inače, Mato Čaičak je i predsjednik zagrebačke Županijske skupštine.

Sabor je skinuo imunitet, ne samo HDZ-ovom zastupniku Draženu Barišiću i SDP-ovom Vinku Grgiću, radi provedbe kaznenog postupka zbog sumnji u počinjenje kaznenog djela ( trgovanje utjecajem, pogodovanje, primanje mita…), nego i još jedno  HDZ-ovcu u parlamentu, Darku Puljašiću, gradonačelniku Požege zbog potvrđene optužnice i nastvaka kaznenog postupka protiv njega.

Akcija policije i USKOK-a u aferi Janaf trajala je godinu dana, a obuhvaća desetak osoba, među kojima i predsjednika uprave Janafa, Dragana Kovačevića te dvojicu gradonačelnika i saborskih zastupnika, Barišića i Grgića.

Kako je krenulo, primjetio je danas zastupnik  zeleno-lijeve koalicije “Možemo!” Tomislav Tomašević, pa u 50 dana mandata novog saziva imamo već skidanje imuniteta za tri zastupnika, Sabor bi mogao ostati i bez kvoruma…!

 

Mato Čičak
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI