Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
MEDIJI / POLITIKA
Marija Selak Raspudić u HRT-ovoj emisiji Nu2: Prva inicijativa koje se dosjetila je da na Odbor za ravnopravnost spolova stavi temu nasilja nad muškarcima ( ?! )

Marija Selak Raspudić u HRT-ovoj emisiji Nu2:
Prva inicijativa koje se dosjetila je da na Odbor za ravnopravnost spolova stavi temu nasilja nad muškarcima ( ?! )

Aleksandar Stanković , urednik i voditelj HRT-ove emisije Nu2, najavio je svoju ovonedjeljnu gošću, nezavisnu saborsku zastupnicu s liste Mosta, Mariju Selak Raspudić, otprilike ovim riječima: “Govorit će o tome kako doživljava rad u Saboru te kako kao predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova namjerava unaprijediti ženska prava u društvu.” A to kako će se Selak Raspudić boriti u Saboru za ravnopravnost spolova, najzanimljiviji je aspekt njezina mandata. Jer, kao deklarirana konzervativka već nam je kazala da za nju život počinje od začeća, pa je dakle i vehementna protivnica pobačaja, a sada smo doznali i da joj, u kontekstu ravnopravnosti spolova, prvo pada na pamet otvoriti temu nasilja nad muškarcima! Jer, ipak je to dominantno nasilje u hrvatskom društvu…

Tko zna zašto, tema razgovora svedena je pod nazivnik “ljubav i revolucija”, pa je gošća upitana osjeća li se revolucionarno otkad je srce poklonila visokom, stasitom Hercegovcu, vrlo revolucionarno odgovorila kako se tako osjeća otkako su dobili dijete ( ?! )

U istom revolucionarnom tonu je protekao i ostatak razgovora.

Na pitanje ljudske individualnosti, uzvraća tezom da je čovjek biće zajednice.

-Totalitarne i represivne metode, koje inzistiraju na tome da se otprilike svatko mora brinuti sam za sebe, a one su na tragu toga da svatko mora predstavljati sam sebe, i sve ostalo što izgleda popularno i ljevičarski, zapravo ne odražavaju pravu bit ljudske prirode- reći će zastupnica, konstatirajući da je čovjek biće zajednice i sebe prepoznaje u drugima i druge prepoznaje u sebi. A to se, pak, najbliže vidi u ljubavničkom odnosu, u kojem možemo biti i najusamljeniji,  i to je opomena mom muškarcu”, znakovito će dodati, apostrofirajući povjerenje među ljudima, i u politici i u ljubavi, samo je pitanje kome se povjerenje poklanja.

Je li iznenadila supruga odlukom da se i ona politički aktivira?

-Načelno sam razmišljala o tome, razgovarali smo o tome da bi se u jednom trenutku trebali politički angažirati, a on me iznenadio kad je pomislio da je to taj trenutak. Nisam vjerovala da će on zaista ići u izbore. Ja sam onda rekla: Kvragu sve, idem i ja- ispričala je. Nije joj žao što se u to upustila, jedino bi joj moglo biti žao, kazala je, da nije pokušala.
U Sabor je ušla s liste Mosta, ali uz uvjet da bude nezavisna, nestranačka zastupnica, ma što to značilo. Izborila je to svojim angažmanom, svojim stajalištima, imenom i prezimenom, i nema govora da je njezin suprug, još jedan nezavisni Mostov zastupnik, pregovore s Mostom uvjetovao dobrom pozicijom na listi za svoju suprugu.

-To je čista laž koja je svojevremeno ubačena u medijski prostor s isključivom namjerom da nas se oboje diskreditira, ustvrdila je- naglašavajući kako nije bila dio pregovora s Mostom, a niti joj je suprug trebao kao “zagovarač” koji žica za ženu. 
To što se može doimati kao štreberica u Saboru, kako se to čini Stankoviću, zapravo je još jedna predrasuda prema kojoj aktivna, angažirana žena djeluje štreberski. A takvom dojmu, kaže Selak Raspudić, značajno pridonosi ograničeno vrijeme, svega pet ili manje minuta za istup, a premijeru koji se u Saboru često huliganski i s visoka obraća oporbi, ne možete replicirati tijekom aktualnog sata.

– A ja bih puno toga htjela, a vremena je malo- priznala je, dodajući kako je možda došlo vrijeme kad žene jako puno govore ( ? )

Na pitanje kako komentira izjavu Zlatka Hasanbegovića da je njegova supruga majka i to znači da nikad ne može ostati bez posla, Marija Selak Raspudić, odnedavno i sama majka, nije u tome našla ni zrna diskriminatornog, šovinističkog garda prema ženama, nego je posve benevolentno kazala da je to na tragu mjera koje je donio Grad Zagreb u namjeri da se majkama s više djece tako olakša život. Za nju biti majka je najzahtjevniji posao na svijetu, mada ga je pogrešno tako zvati, a hoće li žena biti samo majka ili će se angažirati i na nekom drugom planu, stvar je isključivo njezinog izbora, smatra Selak Raspudić.

S obzirom da je autor ove veleumne misli o ženama čija se funkcija iscrpljuje majčinstvom, notorni Zlatko Hasanbegović, i član Odbora za ravnopravnost spolova, nema sumnje da će u ovom sazivu Odbora sve frcati od revolucionarnih ideja ravnopravnosti…

Inače, za zagrebačku gradonačelnicu, kako se javno spekulira, neće se kandidirati, to joj ne pada na pamet, pa tek je postala saborska zastupnica, skromno će i nepretenciozno.
O pitanju udomljavanja djece od homoseksualnih parova, vrlo je oprezna i nedorečena.
-Da bi dala svoj decidirani politički stav morala bi detaljno proučiti. S jedne strane veliki je broj djece koja čekaju udomljavanje. Djeca u domu ne uspijevaju razviiti osjećaj privrženosti i žele nekom pripadati i to je važno za njihov kasniji emocionalni razvoj. To je jedan aspekt, a drugi je kako bi društvo to prihvatilo, a pokazalo se da naše društvo nije tolerantno prema gay parovima – ocijenila je, izbjegavajući jasan odgovor.

Nije od onih koji misle da mogu sve, pa i osvojiti svemir, i možda će njezin politički put biti pogreška, ali s činjenicom da su se suprug i ona aktivirali možda će otvoriti prostor za aktivaciju drugih i možda onda jednom dođe prava osoba na pravom mjestu, koja ima sposobnost, kredibilitet i autoritet- optimistično će zastupnica kojoj je u narednih četiri godine povjerena teška bitka za ravnopravnost spolova kao pravoj osobi na pravom mjestu. Bit će to srčana borba, gotovo revolucionarna. A svakako, ljubavna…

Tags: ,

VEZANE VIJESTI