Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
brejkingnjuz
Policijski avion - igračka (ilustracija) - foto Facebook

Leteći cirkus RH:
Suhog kruha i polovnih borbenih aviona

Policijski avion - igračka (ilustracija) - foto Facebook

Čini se kako je leteći cirkus Republike Hrvatske ponovno u naletu. Nakon nadzvučnog mega fjaska bivšeg ministra obrane Damira Nega Krstičevića s očerupanim izraelskim polovnim avionima, evo sada i novog  bombardiranja Republike Hrvatske ponudama za kupnju borbenih aviona.

-Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske admiral Robert Hranj izvijestio je kako je Švedska Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Sjedinjene Američke Države nude novi F-16 blok 70, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30. – javljaju mediji.

Nema frke, ushićeni predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić izrazio je, kažu, zadovoljstvo pristiglim ponudama za kupnju višenamjenskog borbenog aviona.

Ali zašto je on zadovoljan?

Kako kažu,  Frka-Petešić istaknuo je kako izraelska ponuda jamči da bi američka strana bila uključena na samom početku cijele procedure i na taj način bismo osigurali tripartitni ugovor između triju vlada.

Dakle, Frka je zadovoljan jer će se i Amerikanci omastiti u tome što ćemo opet možda kupiti polovne avione od Izraela?

Hrvatski MIG-21 (Wikipedia)

Ovo bi moglo biti i smiješno da Hrvatska ne prolazi kroz vrlo neizvjesna vremena zbog tzv. korona krize i posljedica desetljetnog lošeg upravjanja državom. Je li Hrvatskoj u ozračju prijetnji pada BDP-a i vala nezaposlenosti baš nužno kupovati polovne ili bilo kakve borbene avione?

Ili se vlada po načelu: kruha i aviona?

Ili bolje: suhog kruha i polovnih aviona.

Ima li pilota u avionu? Ima li kontrole leta u Vladi RH?

Svatko neka zaključi po svome.

Zasad je pristigla reakcija od oporbene političke platforme Možemo!, koju prenosimo u nastavku.

– Platforma Možemo! smatra da je nabava vojnih aviona u situaciji korona-krize i prijeteće recesije zbog pada BDP-a za čak 15% u drugom kvartalu 2020. – potpuno iracionalna i štetna.U ovom trenutku politički i proračunski prioritet treba biti zaštita osnovnih javnih usluga u zdravstvu i obrazovanju, zaštita radnika, radničkih plaća i očuvanje razine osobne potrošnje kako ne bismo ušli u negativnu spiralu kakva nam se zbog smanjenja potrošnje i politike “štednje” dogodila u periodu od 2009. do 2014. Za to nam je potrebna svaka proračunska kuna i nije vrijeme za investiranje u išta što ne predstavlja uvjet očuvanja kvalitete života i usluga građanima. Podsjećamo još jednom da Hrvatska još uvijek nema ekipiranu helikoptersku hitnu službu koja je posebno važna za siguran i brz prijevoz bolesnika – posebno na otocima/obali pa bi svakako nabavka helikoptera za hitnu pomoć trebala biti veći prioritet od nabave vojnih aviona. Svjesni smo potrebe da naši vojni piloti imaju edukaciju i određeni broj letova godišnje; iz tog razloga smatramo da je vrijeme da Hrvatska s prijateljskim NATO državama sklopi dogovor o edukaciji i treningu naših pilota na vojnim avionima tim državama, umjesto da sada forsiramo nabavu vojnih aviona ugrožavajući time ispunjavanje nekih drugih, prioritetnijih zahtjeva – vele u Možemo!.

U nastavku evo izmišljenog oglasa kojega smo objavili u tekstu objavjenom prije dvije i pol godine, uoči propasti izraelsko-krstičevićevskog posla stoljeća.

‘Prodajem avion F-16. Prvi vlasnik. Avion je garažiran. Proizvodnja 1988. Papiri uredni. Prešao 8,5 milijuna km. Kao nov. Pali vozi. Registracija istekla. Nikad udaren. Lim u dobrom stanju. Novo kvačilo. Nove ljetnje gume. Servisna knjižica. Oprema: katapult, servo. Hitno prodajem zbog zatvaranja Tehničkog muzeja u Jeruzalemu. Samo ozbiljne ponude pod broj 4915402.’

Policijski avion – igračka (ilustracija) – foto Facebook

Tags:

VEZANE VIJESTI