Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
GOSPODARSTVO / kriminal / POLITIKA
Hotel Marjan iz nekih drugih prošlih vremena (foto Facebook Kaštelanski memento)

Kerumalije:
Splitski hotel Marjan bit će sravnjen sa zemljom tj. rivom

Hotel Marjan iz nekih drugih prošlih vremena (foto Facebook Kaštelanski memento)

Splitski hotel Marjan bit će sravnjen sa zemljom, odnonso splitskom rivom. Hotel Marjan, sagrađen 1963. godine na splitskoj obali podno istoimene park-šume, bio je svojevrstan splitski pejzažni simbol, te je uz toranj sv. Duje, Dioklecijanovu palaču i rivu bio na većini razglednica. Onomad je, kao prvi splitski prvokategornik s 220 soba, postao zamašnjak novog turističkog razvoja Splita, Dalmacije, Hrvatske i Jugoslavije, jednako kao što je danas simbol žalobne lopovske privatizacije i devastacije većine vrednota od nastanka lijepe naše neovisne Hrvatske naovamo.

Kako tvrde na Tportalu, hotel Marjan u Splitu, koji je izvan funkcije otkako ga je 2006. godine kupio Željko Kerum i kojega je nakon dugotrajnog stečajnog postupka koncem prošle godine kupila rovinjska Adris grupa, tj. bogati trgovci cigaretama, bit će u potpunosti srušen. Na projektu novog hotela investitori su angažirali 3LHD studio iz Zagreba te talijanskog arhitekta i dizajnera Piera Lissonija, a trenutno su, kažu, u fazi ishođenja lokacijske dozvole.

Pretpostavlja sa kako će lokacijsku dozvolu izdati za istu lokaciju u srušenog hotela, a ne, na primjer, za vrh Marjana, još jednog nekadašnjeg ponosa Splita koji je  također, kao i istoimeni hotel, posljednjih desetljeća očerupan, zapušten i devastiran, te dijelom zabetoniran za potrebe novokomponiranih bogataša.

Posljedice desetljetne loše vladavine Splitom, osovine HDZ-a i Keruma i ostalih, očituju se i u rušenju hotela Marjan. Kerumalije su dovele do nikad dovršene obnvoe hotela po projektu arhitekta Jerka Rošina poznatog i kao autora tekstova za pjesme Mirolava Škore (vidi Tris) te prijatelja dr. Ive Sanadera, te golemog duga prema mnogima, uključujući i radnike koji nisu dobijali plaće.

Istodobno s viješću o rušenju hotela došao je i skandalozni slučaj Kerumovog gnjusnog vrijeđanja novinarke Nove TV Eme Branice (poveznica) koja je o ovom slučaju radila novinarski prilog za emisiju.

O tome više doznajte u tekstu na portalu Dnevnik.hr, a o tome kako će izgledati neki novi hotel Marjan doznajte za neodređeni broj godina.

Hotel Marjan iz nekih drugih prošlih vremena (foto Facebook Kaštelanski memento)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI