Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
HRVATSKA / zdravlje
Ivan Đikić: Ako vozite prebrzo, slijedi vam kazna, pa tako i ako ne poštujete epidemiološke mjere, morate platiti!

Ivan Đikić:
Ako vozite prebrzo, slijedi vam kazna, pa tako i ako ne poštujete epidemiološke mjere, morate platiti!

Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, koji radi na njemačkom Goethe institutu, danas je, gostujući na N1 televiziji, konstatirao da je situacija s pandemijom koronavirusa vrlo ozbiljna o čemu govore i sve veće brojke oboljelih, a u Hrvatskoj ih je i danas 311 novozaraženih. Govorio je o tome kako se u Njemačkoj nepoštivanje epidemioloških mjera novčano kažnjava. Ako vozite prebrzo, rekao je, slijedi vam kazna. Tako je i u uvjetima pandemije, ukoliko ste neodgovorni i ne poštujete epidemiološke mjere, morate to platiti. A odgovornost je ne samo na građanima, nego i na sustavu da ljude obrazuje i motivira da poštuju mjere radi vlastitog i zdravlja drugih…

-Situacija je dosta ozbiljna, to se vidi po brojkama koje dobivamo od službenih institucija. Znamo da je broj oboljelih znatno veći. To je ozbiljno i o tome trebaju dobro razmisliti svi koji to zanemaruju- preporučuje Đikić.

Podupire osnivanje covid bolnice jer se na taj način sustav rasterećuju kako bi mogao biti na dispoziciji pacijentima koji boluju od drugih bolesti. A kad je riječ o onkološkim pacijentima, Đikić ističe kako su tumori kronične bolesti koje zahvaćaju cijeli sustav, a naročito imunološki, a osim toga su ti pacijenti pod vrlo agresivnim terapijama, i njihov odgovor na dodatne, nove infekcije je značajno oslabljen, i treba im osigurati njegu koja im je potrebna. Đikić ističe kako je Institut u Frankfurtu došao do tri velika otkrića, da su pokazali kako se mogu koristiti i lijekovi protiv tumora i da djeluju na stanice i blokiraju reprodukciju virusnih stanica.

-Lijekovi su odobreni za korištenje protiv tumora, pa se sad mogu klinički koristiti i protiv covida. Mi smo u otkriću pokazali na stanicama da izrazito efikasno djeluju i blokiraju ulazak i izlazak virusa iz zaraženih stanica. Sljedeći je korak da se u kliničkim studijama ti lijekovi koriste na pacijentima- kazao je Đikić, napominjući kako se nikad u povijesti znanosti nije u tako kratkom vremenu toliko saznao i da će , uspije li se u samo godinu i pol dana od pojave virusa napraviti cjepivo, to biti doista vrhunski uspjeh.

Komentirajući prosvjed “Festival slobode”, naglasio je da, ukoliko poruke s tog prosvjeda budu išle u smjeru negiranja postojanja virusa i znanstvenih podataka, a ne u smjeru podrške unapređenju zaštite zdravlja, a time i gospodarstva i kulture, i ako istodobno budu poticaj pseudoznanstvenim teorijama, tada će i javnost vidjeti da je to limitirani skup onih koji vjeruju u to, ali prosvjed treba odobriti, uz pridržavanje epidemioloških pravila i mjera, pa ćemo vidjeti o kakvim se porukama radi.

-Ja sam uvijek za komunikaciju, nisam nikad bio za zabranu slobode izražavanja činjenica, a nakon toga, javnost će naučiti da su samo na znanstvenim podacima ljudi, koji nisu ignorirali znanost ni kad su podaci bili opasni, uspjeli  unaprijediti to gospodarstvo. Vjerujem da smo u Hrvatskoj to naučili, u proljeće smo uspjeli, na ljeto smo imali malih kikseva, ali vjerujem da ćemo se sad vratiti i uspjeti proći jesen i zimu bez ozbiljnijih posljedica- optimističan je Đikić.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI