Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
hadeze kutak / kriminal / POLITIKA
HDZ i kleptokracija: I Mato Čičak, tek što je u Saboru prisegao, razotkriven u nemoralnoj prenamjeni zemljišta…

HDZ i kleptokracija:
I Mato Čičak, tek što je u Saboru prisegao, razotkriven u nemoralnoj prenamjeni zemljišta…

Bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave, Josipa Rimac, izašla je nakon četiri mjeseca iz istražnog pritvora u Remetincu, i ma što bilo, ma što joj se u sudskom postupku dokazalo, čeka je 200 tisuća kuna naknade plaće ( po modelu 6 + 6 ) , poklon poreznih obveznika za predani rad u državnoj službi. Molim, tko je sljedeći? Možda Mato Čičak, načelnik općine Rugvica i šef Zagrebačke Županijske skupštine, nota bene i strastveni lovac, što je u HDZ-u omiljeni hobi? Čičak je još jedan uzorni HDZ-ovac kojeg je njegov stranački šef, Andrej Plenković, nagradio , zbog nespornih “zasluga za narod”, uz sve funkcije još i onom zastupničkom.

Tek što je položio zakletvu, Telegram otkriva kako je riječ o klasičnom HDZ-ovskom primjerku, časnom hrvatskom mužu, srčanom domoljubu i katoliku koji se za svoju obitelj, kao svaki pravi “zajedničar” zna “pobrinuti”…

Kao jedan od najboljih partijskih kadrova, dobio je priliku u Hrvatskom saboru, doduše tek kao zamjena aferom Janaf inkriminiranom kolegi iz stranke, Draženu Barišiću, velikogoričkom gradonačelniku pod sumnjom za više nezakonitih, kriminalnih radnji. Ali, tek što je Barišić uzmakao, a Čičak uskočio, već se razotkriva da je i zastupnička zamjena iz Rugvice cijepljena od političkog morala. HDZ je naprosto krimogena družba i tu pomoći nema…

Mato je poziciju načelnika općine Rugvica znalački iskoristio da bi kroz izmjene i dopune prostornog plana općine, prenamjenom poljoprivrednog u građevinsko zemljište priskrbio i sebi i svom ocu radikalno povećanje vrijednosti imovine. Jer, poljoprivredno zemljište na tržištu nekretnina u Zagrebačkoj županiji u 2019. prosječno se prodavalo za oko 1 euro po metru četvornom, a građevinsko po čak 19 eura za kvadrat! Bravo Mato!

Telegram je o svom otkriću izvijestio Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, ali njihov pravorijek najmanje je što bi Čička moglo “zakačiti”. Uostalom, i sam je šef HDZ-a, koji je i na čelu Vlade, odgovarao tom istom Povjerenstvu i što mu se dogodilo? !

Kako bilo, Čičak je mudro kupovao poljoprivredno zemljište po bagatelnoj cijeni, i to uz svoju obiteljsku kuću, a onda, zahvaljujući funkciji načelnika općine, prenamijenio ga u građevinsko, uz pomoć Općinskog vijeća koje mu je toliko lojalno da ga je podržalo jednoglasno, a da ništa nitko ni upitao nije. Zanimljivo, a zaradit će samo Čičak, otac i sin!

Je li to zbilja najbolje što HDZ ima? Može li Andrej Plenković stati iza takvog stranačkog kadra kojem funkcije, a hvala bogu ima ih, služe isključivo da multiplicira osobnu imovinu, dakako, neizbježno na štetu javnog interesa, dobrobiti stanovnika svoje općine. Jer, prenamjena nije osigurana svima koji su je zatražili, ne, ne, samo odabranima…

Hrvatska politika je  krajnje degutantna.

Tek izabrani HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Barišić, akter afere Janaf, tereti se da je s Krešom Petekom poduzimao sve potrebne radnje kako bi njegovoj tvrtki u postupku javnog nadmetanja dodijelio pogodovanjem posao vrijedan gotovo 100 milijuna kuna. Manipulirao je postupkom javnog nadmetanja, mijenjao dokumentaciju i prilagođavao je Petekovim zahtjevima., muljao s javnim nadmetanjem za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici, fingirao pozivni natječaj, i tko zna što sve ne.

Darko Puljašić, HDZ-ov gradonačelnik Požege, netom izabrani saborski zastupnik, pod istragom je od 2018. jer je njegov grad uzeo skoro milijun kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja za radove na školskoj dvorani koja ne postoji, nema je, nije se ni gradila!

Sve “kuščević” do “kuščevića”, “marić” do “marića”. Gdje li ih Plenković nađe tako spretne i domišljate, tako neopterećene “trivijama” poput moralnih načela?

Kad-tad na red će doći svi, jedan po jedan, pa i čovjek od najvećeg povjerenja svoga šefa, uz kojega je predano vezao svoju karijeru, Tomislav Ćorić, ministar koji viri iz svake afere koja je pukla unatrag zadnjih godinu dana ( INA-MOL, Krš Pađene, Janaf… ). To je takva stranka. Nisu ni druge društva svetaca, ali, HDZ-u nijedna ne može parirati u vještini koruptivnog vladanja.

Kako veli naftni konzultant Ivo Peroš nekidan na N1 televiziji, ovo što se u Hrvatskoj događa nije tek korupcija, jer korupcija može biti naivna i banalna, to je preblaga riječ za ono što imamo, a imamo kleptokraciju- vladavinu lopova!

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI