Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
capakov kutak
Ilustracija - izolacija  (foto TRIS/G. Šimac)

Capakov kutak:
Samoizoliranje skraćeno na 10 dana, a u Varaždinu bez maski za dio nastavnika i učenika

Ilustracija - izolacija (foto TRIS/G. Šimac)

I dok je globalna koronizacija i dalje u tijeku, evo vijesti za našu specijalnu rubriku Capakov kutak: Hina javlja kako ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio dana nove kriterije za testiranje i izolaciju, potvrdivši da se vrijeme izolacije sa sadašnjih 14 skraćuje na deset dana.

-Najbitnija promjena odnosi na kriterije za prekid izolacije. U dokumentu HZJZ-a, koji će danas biti objavljen, navedeno je da će izolacija trajati deset dana, umjesto dosadašnjih 14 dana. Najnoviji podaci pokazuju da osobi nakon sedmog dana značajno pada zaraznost. Nakon desetog dana osoba nije zarazna. Nema potrebe da bude dulje od deset dana u izolaciji. Ako u 24 sata nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi. Osobe koje su bile pozitivne, odnosno one koje imaju dokazanu potvrdu da su preboljele bolest, tri mjeseca ne moraju ići u samoizolaciju, čak i ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom – rekao je danas Capak gostujući na N1.

Čelnik HZJZ-a kaže kako se kriteriji za testiranje neće bitno mijenjati, osim za učenike i studente u domovima, kao i za osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, koji će biti tretirani kao medicinsko osoblje. Pri testiranju će prioritet i dalje imati zdravstveni djelatnici, rizične osobe, te osobe koje rade u domovima za starije.

-Današnji broj od 70 novih slučajeva koronavirusa nije realan jer Covid ambulante vikendom rade u smanjenom kapacitetu i manje je testiranja. Ipak, dobro je što već dva tjedna kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih – reče Capak.

Zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije na području Varaždina i Varaždinske županije, od sutra na području toga grada učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole i njihovi nastavnici tijekom nastave u učionicama ne moraju nositi zaštitne maske.

Odluku je u ponedjeljak donio Stožer civilne zaštite Grada Varaždina.

Iz Grada Varaždina ističu da se odlukom „ne narušava pravo svakog pojedinca da, s obzirom na svoje zdravstveno stanje i osobno uvjerenje, odluči i dalje nositi masku unatoč odluci Stožera“.

 

Ilustracija – izolacija (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI