Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
(NE)RED / PROSVJED
07.09.2020., Split - Mirni prosvjed za zastitu Dioklecijanova akvedukta
Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Blokirali promet za spas 1700 godina starog Dioklecijanovog akvadukta:
Šleperi puni smeća i nesposobne primitivne vlasti ruše svjetsku baštinu

07.09.2020., Split - Mirni prosvjed za zastitu Dioklecijanova akvedukta Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Skupina građana splitskog naselja Mejaša, inače jednog od urbanistički najkaotičnijih predjela u Hrvatskoj, je na putu prema naselju Mostine organizirala prosvjed petominutnom blokadom prometa kako bi upozorila na opasnost od urušavanja potpornih zidova Dioklecijanova akvadukta, što bi moglo ugroziti opskrbu grada pitkom vodom,  javlja Hina.

Tako se pokazalo kako su nesposobne državne i lokalne vlasti i dalje ignoriraju problem na koji se upozorava već godinama: a taj je da stotine šlepera svakodnevno voze smeće prema splitskom problematičnom odlagalištu Karepovac prolazeći ispod lukova spomenika kulture sagrađenog prije 1700 i nešto godina,  Dioklecijanovovog akvedukta, antičkog vodovoda koji je podignut kako bi se splitska Dioklecijanova palača opskrbljivala pitkom vodom iz rijeke koja se danas zove Jadro.

Na prosvjedu je bio istaknut natpis “Bez akvadukta Split nema pitke vode”.

Žare Pehar, tajnik Udruge boćara “Branitelj” koja je organizirala prosvjed, rekao je da su danas tu kako bi upozorili na teško oštećeni Dioklecijanov akvadukt, koji je star više od 1700 godina i preko kojeg se stanovništvo Splita opskrbljuje pitkom vodom, a samo je pitanje dana kada će se on urušiti.

07.09.2020., Split – Mirni prosvjed za zastitu Dioklecijanova akvedukta
Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Upozorio je kako pristupnom cestom koja vodi prema splitskome gradskom odlagalištu otpada Karepovcu na dan prođu stotine kamiona te urušavaju Dioklecijanov akvadukt i njegove potporne stupove, o čemu je Tris pisao u više navrata proteklih godina (pa tako i na ovoj poveznici). 

“Ovim prosvjedom želimo pokrenuti inicijativu da se napravi alternativni put i tako spriječi daljnje urušavanje potpornih stupova Dioklecijanova akvadukta”, rekao je Pehar.

Prosvjed su poduprle i građanske inicijative “Za spas Dioklecijanovog akvadukta izgradnju pristupne ceste” i “Ne daj se Cetino”.

Karepovac – Kamioni u mirovanju – foto TRIS/G. Šimac

Dioklecijanov akvadukt građen je istodobno s Dioklecijanovom palačom – krajem trećeg i početkom četvrtog stoljeća. Najbolje je očuvani objekt te vrste na tlu Hrvatske, zaštićeno je kulturno dobro i klasificiran je kao “arheološka baština”.

No to neprosvijećenim vlastima koje proteklih desetljeća vladaju Splitom ne znači baš ništa. Umjesto odgovornosti prema baštini zbog koje brojni posjetitelji i dolaze u Split, oni ju sustavno zanemaruju i ugrožavaju raznim nerazumnim odlukama i projektima. Do sada je izgradnjom hipertrofiranih trgovačkih centara, benzinskih crpki, besmislenih prometnica i niza na divlje sagrađenih kuća i kućeraka, garaža i drugih objekata nedefiniranog smisla, Dioklecijanov akvadukt već ozbiljno ugrožen, a sada mu prijeti i konkretno urušavanje zbog neprekidne tutnjave navedenih ‘smećarskih’ kamiona ispod njegovih kamenih lukova.

Ovo je još jedan dokaz kako državom i Splitom koji obiluju kulturnim i prirodnim znamenitostima od najvišeg svjetskog značaja i dalje vladaju nekompetentni, primitivni i bezobzirni vladari kojima je primarni cilj najčešće isključivo stjecanje osobnog bogatstva i profita za potrebe mafijaške političko-poduzetničke hobotnice, a sve na račun naših zajedničkih resursa, dok im je boljitak zajednice i države na posljednjem mjestu, kao i spomenici od najviše vrijednosti na koje uglavnom gledaju kao na hrpu nepotrebnog starog kamenja i smetnju za nove besmislene investicije. 

.

Panorama: Karepovac – foto TRIS/G. Šimac

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI