Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
GOSPODARSTVO / grabež / POLITIKA
Ilustracija: Bivši splitski gradonačelnik Ž. Kerum s pršutom na čelu (foto Facebook)

Uskoro rasprodaja tko-zna-kako stečenih Kerumovih nekretnina u Zagrebu i Zadru

Ilustracija: Bivši splitski gradonačelnik Ž. Kerum s pršutom na čelu (foto Facebook)

Trgovačkom sudu u Splitu dostavljene su procjene vrijednosti tri prestižne nekretnine Keruma d.o.o u stečaju – bivšeg zagrebačkog kina Central i legendarnog restorana Šumski dvor te poslovne zgrade u Zadru ukupne vrijednosti od 36,65 milijuna kuna, javlja Hina.

Čini se kako uskoro slijedi rasprodaja atraktivnih nekretnina koje su svojedobno postale vlasništvo Željka Keruma po tko zna kakvim okolnostima.

Nekretnina najveće vrijednosti je bivši restoran Šumski dvor, u elitnom zagrebačkom kvartu uz Cmrok sada procijenjena na čak 15,17 milijuna kuna koju je splitski poduzetnik Željko Kerum preuzeo 2009. u ”valu kupovine” nekretnina po Zagrebu.

Restoran Šumski dvor, tj. ono što je ostalo od njega

Time je zaokružio širenje svojeg poslovnog carstva u Zagrebu, kupivši devet lokala u užem centru, uključujući caffe bar Bulldog, vilu na Tuškancu te bivše kino Central sada procijenjeno na 9,95 milijuna kuna.

Dakako, Kerum je  2012. najavio obnovu Šumskog dvora, sada derutnog i zapuštenog restorana, s tvrdnjom kako će to navodno ”biti najekskluzivniji restoran u gradu, onakav kakav Zagreb zaslužuje”.

No i ovaj, kao i većina sličnih visokovrijednih kulturnih ili drugih društveno važnih objekata i institucija je u mutnim procesima tzv. privatizacije završio zapušten i devastiran, a od 2016. je ta nekretnina završila pod ovrhom.

Osim zagrebačkih nekretnina, stečajni vjerovnici Kerumove tvrtke zatražili su i sudu predali procjenu vrijednosti poslovne zgrade na Trgu kardinala Alojzija Stepinca u Zadru prema kojoj ta nekretnina vrijedi 11,53 milijuna kuna.

Yes, he can again? (foto TRIS/G. Šimac)

Kerum d.o.o u stečaju registriran je kao društvo s ograničenom odgovornošću za unutarnju i vanjsku trgovinu s temeljim kapitalom od samo 52.600 kuna, a kao jedini osnivač navodi se Željko Kerum.

Stečaj nad tom tvrtkom bio je otvoren u studenom 2018.

Podsjetimo, Ž. Kerum je prije Domovinskog rata bio vlasnik male trgovine na splitskim Brdima, a u ratnim godinama, dok su neki od nas bili na prvim crtama bojišnice,  je započeo njegov poslovni uzlet u kojem je postajao vlasnik nebrojenih nekretnina, trgovačkih centara, trgovina, poduzeća, luksuznih plovila, vozila, hotela, atraktivnih zemljišta itd.  Postao je i splitski gradonačelnik, te je svojim političkim ortacima i rodbini omogućio mnoge unosne poslove i koncesije, te se navodno nakanio urediti hotel Marjan u Splitu, što se nije desilo nikad. Bio je i saborski zastupnik, poznat i po tome što je tamo bio svega par puta u čitavom mandatu.

Poznat je i po fotografiji na kojoj je sam sebi na jednom od derneka na čelo zalijepio ‘fetu pršuta’. 

Vjerojatno će u povijesti biti upamćen po tom pršutu na čelu, čeonom komadu svinjetine, a upućeniji će ga pamtiti i po srozavanju građanskog Splita i Hrvatske u ambis, degutantnoj primitivizaciji političke scene, kao ogledni model tragične privatizacije… i tako dalje, i tako dalje…

Ilustracija: Kandidat za splitskog gradonačelnika Ž. Kerum za prošle kampanje s pršutom na čelu (foto Facebook)

Tags:

VEZANE VIJESTI