Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
časni ljudi / civilno društvo / zanimljivi projekti
Zajednička fotografija novopečenih diplomanata

“Učimo danas za bolje sutra“:
Svijet je bogatiji za 6 pršutara, 7 pčelara, 7 proizvođača rakije, 7 sakupljača ljekovitog bilja i šest povrćara

Zajednička fotografija novopečenih diplomanata

Svijet je bogatiji za 6 pršutara, 7 pčelara, 7 proizvođača rakije, 7 sakupljača ljekovitog bilja i šest povrćara. Kako to? Lako: zahvaljujući još jednom u nizu društveno korisnih projekata entuzijasta iz svestrane kninske udruge Ekološka udruga Krka Knin. Upravo se bliži kraj njihova dvogodišnjeg projekta nazvanog “Učimo danas za bolje sutra“, a koji se provodi(o)  u Okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. S datumom 31.8.2020., unatoč korona poteškoćama, 33 osobe su dobile diplome i obogatile svoja znanja i vještine, te su se nanovo integrirali u društvo nakon što su godinama bili bez posla ili su na neki drugi način ili iz drugih razloga bili marginalizirani od uobičajenih društvenih zbivanja i kretanja.

Polaznici u učionici

Evo nekoliko osnovnih podataka o projektu: vrijeme trajanja projekta je bila 2 godine, a ukuipna vrijednost 818.166,00 kn koja su financirana 100% sredstvima Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Ekološka udruga “Krka” Knin, a partner Grad Knin. Glavni cilj projekta je, punim nazivom, bio: Kroz provedbu osposobljavanja / obrazovanja odraslih i osnaživanja mekih vještina marginaliziranih osoba, utjecati na njihovo lakše zaposlenje i veću konkurentnost na tržištu rada. Aktivnosti projekta bile su namijenjene pripadnicima marginaliziranih skupina i stručnjacima koji rade s pripadnicima marginaliziranih skupina.

Zajednička fotografija novopečenih diplomanata

– Dakle, u marginalizirane skupine spadaju d Dugotrajno nezaposlene osobe – mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci, osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Kroz projekt je tako educirano 6 stručnjaka koji rade s pripadnicima marginaliziranih skupina te povećana kvaliteta pružanja usluga usmjerenih marginaliziranim skupinama… – ističe Dimitrije Dujmović iz Ekološke udruge Krka Knin.

Radionice….

A onda je provedeno 12 radionica  koje su pohađale  43 osobe, a kojima je cilj bio jačanje tzv. mekih vještina marginaliziranih osoba te postignuta konkurentnost na tržištu rada i olakšan postupak njihova zaposlenja. Radionice su se zvale Budi svoj – dvodnevna radionica na temu osnaživanja i podizanja razine samopoštovanja (4 radionice), Izrazi se –  dvodnevna radionica na temu povećanja komunikacijskih, prezentacijskih i pregovaračkih vještina s ciljem lakšeg zaposlenja (4 radionice), i Budi kreativan –  dvodnevna radionica na temu razvoja kreativnosti s ciljem smanjenja socijalne isključenosti (4 radionice).

Provedeno je osposobljavanje u 5 stručnih programa koji su u skladu s potrebama lokalnog područja i omogućeno lakše zaposlenje za 33 pripadnika marginaliziranih skupina i to: Proizvođač/ica pršuta (6 osoba), Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatiziranog bilja (7 osoba), Pčelar/ica (7 osoba) i Proizvođač/ica rakije i drugih domaćih aromatiziranih pića (7 osoba) i Povrćar/ica (6 osoba).

Svi koji žele znati više o projektu mogu se javiti na brojeve telefona 022 664 608 ili 095 253 0211 te e-mail adrese: dimitrije.dujmovic@gmail.com ili ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr, kažu.

Zajedničko učenje…

U školskim klupama…

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI