Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
HRVATSKA / zdravlje
Šibensko-kninska županija u top-tri po broju novooboljelih od covida-19

Šibensko-kninska županija u top-tri po broju novooboljelih od covida-19

S vrhuncem turističke sezone, Šibensko-kninska županija izbila je u sam vrh hrvatske korona ljestvice.  Danas je u top tri po broju novooboljelih, odmah iza Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije. Brojke novo zaraženih već su nekoliko dana dvoznamenkaste, jučer su dosegle do 19, a danas ih je čak 23! Problem je utoliko veći,  kako u poslijepodnevnim satima javlja N1, jer je među zaraženima koronavirusom i dvoje djelatnika šibenske bolnice i jedan pacijent, a kako je izjavila ravnateljica Opće bolnice Šibenik Sanja Jakelić, u tijeku su epidemiološki izvidi za kontakte oboljelih. Trenutno je, kazala je Jakelić za N1, 19 djelatnika bolnice u samoizolaciji zbog rizičnih kontakata s osobama u bolnici ili izvan nje.

Jakelić je izvijestila javnost da je šibenska bolnica prije dva dana imala jednu zaposlenicu pozitivnu na koronavirus, a stigao je nalaz testiranja za još jednu koja je također pozitivna, zbog čega je dio zdravstvenog osoblja bolnice, zbog privatnih i profesionalnih kontakata sa zaraženima, odmah otišao u samoizolaciju.

Dvoje djelatnika bolnice upućeno je još jučer u samoizolaciju čim je utvrđeno da imaju povišenu temperaturu i da su bili u kontaktu sa zaraženim osobama koje su bile na vjenčanjima. Zbog prirode posla, odmah je testirano i nekoliko pacijenata s kojima su zaraženi bolnički djelatnici bili u kontaktu.

Registriran je i jedan pacijent zaražen Covidom-19, koji je hospitaliziran zbog određenog medicinskog zahvata, ali se naknadno utvrdilo da ima koronavirus.

– Pod nadzorom su svi djelatnici i pacijenti koji su sa zaraženim bili u kontaktu, ali zasad su svi negativni- kazala je ravnateljica bolnice u Šibeniku.

Inače, iz Županijskog stožera su objavili da je u zadnja 24 sata od koronavirusa oboljelo 19 osoba na području županije, pri čemu je jedna iz Požeško-slavonske županije ali je privremeno boravila u Vodicama. Od svih novo zaraženih u ŠKŽ u protekla 24 sata, najviše ih je iz Šibenika, čak 10, troje je iz Knina, po dvije osobe iz Vodica i iz Bilica, te po jedna iz Kistanja i Drniša. Njima treba pridodati i tri nova, pa se tako današnji crni korona -skor u ovoj dalmatinskoj županiji popeo na rekordnih 23.

U ŠKŽ je trenutno 88 aktivnih slučajeva osoba oboljelih od covida-19, od kojih se troje liječe na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibenik. U samoizolaciji i pod mjerama zdravstvenog nadzora ih je 355, a čak 353 su kontakti zaraženih, dok su dvije osobe u Hrvatsku stigle iz trećih zemalja i određena im je karantena.

Šibenska bolnica (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI