Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
vijesti iz drniša / zanimljivi projekti
Radionica ‘Aktivni odmor u Drnišu’: Ne treba ni kopati ni orati, nego samo voziti bicikl i penjati se po stijeni

Radionica ‘Aktivni odmor u Drnišu’:
Ne treba ni kopati ni orati, nego samo voziti bicikl i penjati se po stijeni

Aktivni odmor u Drnišu? Što je to? Takav pojam ranije nije postojalo, jer je u drniškoj Zagori rijetko bilo vremena za odmor, jer je trebalo naporno raditi u škrtim poljima kako bi se preživjelo. A generacije drniškog življa koji se odselio iz Drniša i okolice bi pri odlasku na odmor u rodni kraj doista imale ‘aktivni odmor’, ali je to podrazumijevalo iskopavanje krumpira, oranje njive, sijanje, sadnju, zalijevanje, brigu oko stoke, ili pak ziđanje nastambi, staja i garaža.

No vremena se mijenjanju, sada je ‘aktivni odmor’ u Drnišu posve drukčiji, ne trebaviše kopati nego, npr. voziti biciklu po Promini ili se verati po stijenama. Naime, Grad Drniš poziva sve zainteresirane na radionicu koja se održava u sklopu projekta Natura Drniš pod nazivom: “Aktivni odmor u Drnišu – NATURA DRNIŠ”, a koja se planira održati 29. kolovoza 2020. godine na biciklističkoj stazi na Promini i u Planinarskom domu “Promina”.

Dakle, ne treba ponijeti ni motiku, ni mašklin, ni pancetu, vino i kapulu nego ‘vodu i okrjepu tijekom kratkog odmora (voćku, energetsku pločicu,…), sportsku odjeću prilagođenu vremenskim uvjetima, šešir/kapu i naočale, zaštitnu kacigu po izboru.‘, kako kažu organizatori.

Sudionicima će, kažu, biti na raspolaganju ukupno 5 električnih i 3 obična bicikla, a moguće je korištenje i vlastitog bicikla (na električni i obični pogon).  Dakle, ovaj projekt nazvan ‘NATURA DRNIŠ – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000’ kojime se nastoji potaknuti Drnišane na pedaliranje sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a lokacija radionice ke biciklistička staza na Promini i Planinarski dom „Promina“ – 29. kolovoza 2020. godine.

-Pozivaju se zainteresirani mještani šireg područja Grada Drniša, posjetitelji, zaljubljenici u prirodu i sportski entuzijasti na sudjelovanje u jednodnevnoj edukaciji o konceptu aktivnog. Edukacija će se sastojati od bicikliranja po novouređenoj stazi na Promini s kraćim zaustavljanjima i interpretacijom prirodnih vrijednosti te osnovne obuke za slobodno penjanje. Cilj radionice je promovirati potencijale razvoja sportsko-rekreacijskog turizma na širem području grada Drniša te potaknuti zajednicu za održivo korištenje vrijednih prirodnih resursa te posjetiteljske infrastrukture izgrađene unutar projekta „NATURA DRNIŠ – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“ – ističu projektanti Nature Drniš.

Organizatori radionice su Grad Drniš i tvrtka Motonautika-Luke d.o.o., a izvoditelji Planinarsko društvo „Promina“ i suradnici. Evo i programa radionice:

Putokazi na Promini

P R O G R A M   R A D I O N I C E

09,00 – 09,15 Okupljanje na Poljani i kratki uvod
09,15 – 11,45 Bicikliranje po novouređenoj stazi na Promini uz kratka zaustavljanja te interpretaciju
prirodnih vrijednosti
11,45 – 12,00 Kratak odmor
12,00 – 16,00 Obuka za slobodno penjanje: teoretski i praktični dio
16,00 – 16,45 Ručak za sudionike
16,45 – 17,45 Povratak

ŠTO PONIJETI?
Vodu i okrjepu tijekom kratkog odmora (voćku, energetsku pločicu,…), sportsku odjeću prilagođenu vremenskim uvjetima, šešir/kapu i naočale, zaštitnu kacigu po izboru.
Sudionicima će biti na raspolaganju ukupno 5 električnih i 3 obična bicikla, a moguće je korištenje i vlastitog bicikla (na električni i obični pogon).

Planinarski dom na Promini

OBVEZNA PRIJAVA ZA SUDJELOVANJE!

Zbog ograničenog broja sudionika (8 sudionika), potrebna je prijava koju je potrebno izvršiti na martina@ecoedumedia.eu, najkasnije do četvrtka, 27. kolovoza u 12,00 sati.

NAPOMENA!
U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta ili nepredviđene epidemiološke situacije, radionica „Aktivni odmor u Drnišu – NATURA DRNIŠ“ će biti odgođena, a novom terminu održavanje
sudionici će biti pravovremeno obavješteni.

Uz radionicu planiranu za 29. kolovoza, održati će se još dvije: 5. rujna i 12. rujna 2020. godine. Pozivi na prijavu za sudjelovanje za rujanske termine bit će objavljeni naknadno.

Inače, Projekt Natura Drniš je prijavljen u travnju 2017. godine na poziv “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine” i ukupne je vrijednosti 5.674.022,42 kn, od čega je odobreno 4.765.774,50 kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Njegovom provedbom predviđen je razvoj posjetiteljske infrastrukture i sadržaja i to uređenje pješačko-biciklističke staze na Promini u duljini od 6 km duž koje je planirano postavljanje dvaju odmorišta i urbane opreme; preuređenje objekta stare škole u Bogatićima Miljevačkim u hostel s kapacitetom od 20 ležaja te dopuna sustava javnih bicikli nabavom dodatnih 12 bicikli za javnu upotrebu, čime se nastavlja razvoj cikloturizma na drniškom području. Osim posjetiteljske infrastrukture, planirana je izrada višejezične interaktivne mobilne aplikacije putem koji će oni koji je preuzmu moći saznati više o mikrolokaciji ekološke mreže Natura 2000 na kojoj se nalaze, preuzeti servisne kao i turističke informacije o sadržajima u blizini. Aplikacija će tako postati svojevrsna platforma za promicanje lokalnih, autohtonih proizvoda u Drnišu. Za edukaciju najmlađih uzrasta, predviđena je izrada interaktivne knjige koja u sebi inkorporira zvučne i slikovne efekte na temu drniške prirodne baštine. Konačno, projektom NATURA DRNIŠ predviđeno je i održavanje edukativnih radionica za djecu vrtiće i osnovnoškolskog uzrasta, kao i za djecu s posebnim potrebama o značenju i promicanju održivog razvoja prirodne baštine; volonterske radionice gradnje suhozida, bunja i obnove guvna, uređenje lokvi i okoliša te postavljanje kamenih klupa; edukacije lokalnog stanovništva na rubnim dijelovima Promine o ekološkoj poljoprivredi i očuvanju krajobraza; edukacije lokalnog stanovništva i posjetitelja o konceptu aktivnog odmora u Drnišu…

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI