Neovisni novinarski portal
2.10.2020.
POLITIKA / zdravlje
Putin tvrdi da je moskovski institut razvio cjepivo protiv covida-19 !

Putin tvrdi da je moskovski institut razvio cjepivo protiv covida-19 !

AFP prenosi najnoviju izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je slavodobitno objavio da je moskovski institut Gamaleja razvio prvo cjepivo u svijetu protiv covida-19. Cjepivo je, tvrdi Putin, nakon samo dva mjeseca testiranja na ljudima, već dobilo i odobrenje ruskog ministarstva zdravstva. Za Ruse je očigledno cjepivo protiv koronavirusa i stvar prestiža i nadmetanja s njihovim najvećim rivalom, SAD-om,   a ne samo pitanje zdravlja ljudi…

Mada Putin u svojoj izjavi govori o cjepivu kao gotovom proizvodu, čini se da ono još mora proći završna klinička ispitivanja koja će tek potvrditi ( ili osporiti ) djelovanje cjepiva u borbi protiv opasnog virusa.

Kako javlja N1, pozivajući se na ocjene Reutersa, “brzina kojom ide Rusija u proizvodnji cjepiva pokazuje odlučnost te zemlje da pobijedi u globalnoj utrci za učinkovitim proizvodom”. No, upravo ta brzina kojom su Rusi spremni eksperimentalno, i nedovoljno testirano cjepivo staviti na tržište i u primjenu, izaziva dvojbe, pa i zabrinutost da je Rusija prestiž zemlje pretpostavila znanosti i sigurnosti ljudi.

Koliko opravdano, a koliko motivirani nekim drugim nemedicinskim i neznanstvenim razlozima, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO ) pozvali su Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji cjepiva protiv covida-19 onog trenutka kad je iz te zemlje stigla najava da će početi cijepiti stanovništvo već od listopada.

WHO izražava skepsu u odnosu na moguće rusko cjepivo i poziva na oprez, uz napomenu da je “između pronalaska ili indicija da se posjeduje cjepivo koje djeluje, i cjepiva koje je prošlo sve faze, velika razlika”.

Indikativno je da WHO, kako je ovih dana objavio i Index, nije uvrstio rusko cjepivo na svoju listu šest cjepiva koja su u trećoj fazi kliničkih ispitivanja…

Foto: pixabay.com, ilustracija

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI