Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
EKOLOGIJA
Međunarodna noć šišmiša na Vranskom jezeru: Upoznajte se s tajanstvenim životom čudesnih letećih sisavaca

Međunarodna noć šišmiša na Vranskom jezeru:
Upoznajte se s tajanstvenim životom čudesnih letećih sisavaca

-Proslavite s nama Međunarodnu noć šišmiša – pozivaju iz Parka prirode Vransko jezero gdje se u nedjelju, 30. kolovoza 2020. godine od 18:00 do 20:00 h na području adrenalinskog parka kod info centra Crkvine, obilježava Međunarodni dan šišmiša.

Djelatnice stručne službe Parka osmislile su edukativni program čiji je cilj upoznati posjetitelje s tajanstvenim životom čudesnih letećih sisavaca. U sklopu programa održat će se radionice za djecu i potraga za šišmišima uz pomoć ultrazvučnog detektora.

Za sve sudionike radionice organizirana je besplatna vožnja električnim vlakićem na relaciji Pakoštane – info centar Crkvine. Električni vlakić polazi iz Pakoštana (iza zgrade Općine) u 17:30 h, a povratak je u 20:00 h s Info centra Crkvine.

 

S obzirom da je broj sudionika na radionici ograničen, poželjna je prethodna najava na e-mail: pp.vransko.jezero@gmail.com ili na broj telefona Ustanove Parka prirode Vransko jezero: +38523383181 uz rok prijave do subote, 28.08.2020. godine do 14 h.

Edukativne radionice su besplatne, a u sklopu prostora gdje se održava radionica, nalazi se adrenalinski park koji je u nedjelju, 30. kolovoza 2020. otvoren od 9:00 do 14:00 i 17:00 do 20:00 sati. Ulaznice za adrenalinski park prodaju po promotivnoj cijeni u iznosu od 50 kuna po osobi.

Uspavana družina visi (izvor Wikimedia Commons)

Međunarodna noć šišmiša obilježava se od 1997. godine pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS ). Hrvatska je članica Sporazuma od 2000. godine. Kroz razne događaje (interaktivne radionice, predavanja izložbe i slično), organizirane zadnjeg vikenda u kolovozu od organizacija za zaštitu prirode i nevladinih udruga, prenosi se znanje o šišmišima, njihovom načinu života, navikama i potrebama različitih vrsta šišmiša te njihovoj važnoj ulozi u ekosustavima kao i o potrebi njihova očuvanja i zaštite.

Šišmiši su sisavci, a dosad je na Zemlji zabilježeno više od 1150 vrsta šišmiša. Svih 35 vrsta šišmiša koji žive u Hrvatskoj strogo su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI