Neovisni novinarski portal
24.9.2020.
FESTIVALI / FILM / zdravlje
‘Koronizirani’ Sarajevo Film Festival: Nema partyja, prijema ni crvenih tepiha, a na ljetnoj pozornici 100 umjesto 3000 gledatelja

‘Koronizirani’ Sarajevo Film Festival:
Nema partyja, prijema ni crvenih tepiha, a na ljetnoj pozornici 100 umjesto 3000 gledatelja

Sarajevo Film Festival je postavio  najveće kino platno u regiji na pozornicu pod otvorenim nebom koju su nazvali prema jednoj banci – Ljetno kino Raiffeisen, javljaju. Ipak, zbog globalne ‘koronizacije’ na toj će pozornici filmove umjesto 3000 gledatelja, kao prije, sada moći gledati njih 30 puta manje  –  svega stotinu, i to u međusobno udaljenim različitim sektorima s različitim bojama sjedalica. U skladu sa situacijom, prijema i partyja u organizaciji Sarajevo Film Festivala i festivalskih gostiju ove godine neće biti, vele.

-Ove godine, na Sarajevo Film Festivalu, zbog pandemije koronavirusa i zbog zaštite zdravlja publike i uposlenih, sve festivalske lokacije imat će poseban protokol. Dolazak na lokaciju Ljetnog kina Raiffeisen gdje se prikazuju filmovi iz Open Air programa, predviđa niz mjera i potpuno drugačiji protokol u odnosu na sve prethodne godine. Iako je kapacitet ovog kina do sada bio više od 3000 mjesta, za 26. Sarajevo Film Festival kapacitet je smanjen prema važećim epidemiološkim mjerama nadležnih službi i zdravstvenih stručnjaka – kažu u SFF-u. 

Gledatelji će na projekcije umjetničkih filmova pristupati kao da ulaze u dobro čuvano nuklearnu bazu ili zatvorsko dvorište, uz nadzor, jedan po jedan, bez međusobnog susretanja, uz obavezno dezifinciranje od glave do pete. Nakon izlaska s projekcija onda valjda neće moći biti ni uobičajenih razgovora ni standardnih komentara poput ‘super je film’ ili ‘film je katastrofa’.

-Filmovi iz programa Open Air moći će se gledati iz različitih sektora na lokaciji uz maksimalan kapacitet do 100 osoba. Svaki sektor će imati svoj ulaz i izlaz da bi se onemogućio kontakt među publikom prilikom ulaska i ulaska. Pri ulasku i izlasku iz svakog sektora, odnosno na ulazu i izlazu s festivalske lokacije, svaki posjetitelj je obavezan nositi zaštitnu masku, a Direkcija Festivala preporučuje nošenje zaštitne maske i za vrijeme trajanja filma, bez obzira što će razmak između svake stolice biti prema propisanim mjerama i uz fizičku distancu. Prilikom ulaska na lokaciju obavezna je dezinfekcija obuće i dezinfekcija ruku, a unutar svakog sektora na raspolaganju će biti dezinfekcijsko sredstvo. Prije svake projekcije vršit će se dezinfekcija i okolnih površina i stolica, kao i svih površina s kojima je publika u kontaktu. Sektori u Ljetnom kinu Raiffeisen će biti podijeljeni po bojama i fizički odijeljeni barijerama – vele u SFF-u. 

Ulaz i izlaz iz kina bit će jasno obilježeni, kao i pravci ulaska i izlaska za svaki sektor, a na svim lokacijama bit će istaknute sve zaštitne mjere i preporuke, vele iz direkcije ove dezinfekcijsko-filmske priredbe.

Na koncu, u toku odvijanja Sarajevo Film Festivala  Direkcija Festivala će biti u svakodnevnom kontaktu sa Štabom civilne zaštite Kantona Sarajevo i poštovati svaku odluku o održavanju i realizaciji Festivala koju donesu nadležne institucije i zdravstveni stručnjaci, kažu.

26. Sarajevo Film Festival bit će održan od 14. do 21. augusta u novom, prilagođenom formatu, u skladu sa svim aktualnim epidemiološkim mjerama.

U skladu sa epidemiološkom situacijom ovogodišnje festivalske lokacije su uglavnom otvorena Open Air ljetna kina: Ljetno kino Raiffeisen, dm Summer Screen, Ljetno kino “Safet Zajko”, te novo Ljetno kino Stari grad. Projekcije u zatvorenom su planirane u Bosanskom kulturnom centru, kinu Meeting Point, MMC Ilidža, Dječija kuća Novo Sarajevo. KJP Centar Skenderija je alternativa u slučaju kiše za projekcije iz Ljetnog kina Raiffeisen i Ljetnog kina Stari grad. Ove godine Sarajevo Film Festival sa dijelom svoga filmskog programa ide i u Mostar. Novo otvoreno kino je na trgu novoizgrađenog Tržnog centra Plaza u Mostaru.

-Ove godine po prvi put nakon 15 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu, niti će na crvenom tepihu biti službenog protokola. To će pričekati neka bolja vremena. Crveni tepih ispred Narodnog pozorišta ove će godine biti mjesto za intervjue sa autorima i gostima Festivala, te za promociju svih zdravstvenih, epidemioloških mjera. Otvoreni prostori oko Narodnog pozorišta postat će centralno mjesto sigurnih susreta – kažu.

Da bi se izbjegle uobičajene gužve, gledaocima se preporučuje online kupovina ulaznica, a filmski programi Sarajevo Film Festivala, predavanja i razgovori koji ga prate po prvi put će biti dostupni gledaocima iz cijele Bosne i Hercegovine putem online platformi.

Program CineLink dani filmske industrije, koji obično privuče oko 1.500 profesionalaca iz svijeta filma i Talents Sarajevo, festivalska platforma za obuku mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, ove će godine biti održani u online formatu.

“Uz dugogodišnju podršku publike, partnera i brojnih pojedinaca i organizacija uključenih u aktivnosti, Sarajevo Film Festival danas je veliki kulturni i društveni događaj sa ogromnim uticajem na ekonomiju grada i čitave BiH. Naša dužnost kao odgovornih profesionalaca je bila da ovogodišnje izdanje festivala prilagodimo situaciji koju je nametnula globalna Covid-19 pandemija. Želimo još jednom, zajedno pokazati važnost kulture i umjetnosti, i grad Sarajevo i BiH pokazati u pravom svjetlu. Vjerujemo da zajedno, mi kao organizatori, građani Sarajeva, institucije vlasti, brojni partneri, ugostiteljski objekti i hoteli, te gosti koji će uprkos brojnim iskušenjima biti sa nama, možemo uspjeti. Organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija gradi i kada smo dužni održavati fizičku distancu”, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra. 

Na stranici Sff.ba pronađite programe SFF-a.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI