Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
narodno zdravlje
Foto: TRIS/A.Tešić

Iz prve ruke:
Rezultate testiranja na COVID-19 čekali smo 75 sati

Foto: TRIS/A.Tešić

Otprilike 75 sati čekali smo da nam epidemiolozi mikrobiolozi sa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar obrade uzorak brisa i obavijeste nas elektroničkom poštom o rezultatima PCR testiranja na SARS CoV-2. Testirali smo se u petak poslijepodne, pred bijelim kontejnerom na Mirogojskoj cesti, s uputnicom liječnika specijaliste izdanom tog jutra i s nestrpljenjem iščekivali nalaz nešto više od puna tri dana. Mislili smo pozitivno, nadali se negativnom i da će stići na vrijeme da ne zakasnimo na jutros dogovoreni medicinski zahvat, jedan od mnogih razloga zbog kojih je ovih dana potrebno priložiti uvjerenje epidemiologa.

Foto: TRIS/A.Tešić

Gdje se u Zagrebu  s friško izdanom uputnicom liječnika specijaliste PCR testirati na SARS CoV-2 i može li se i kako na red doći odmah zapitalo se prošloga petka dvoje osiguranika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i otvorilo službenu stranicu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  s nazivima ustanova u kojima se testira na koronu, adresama i kontaktnim brojevima telefona. Na sve redom brojeve, među kojima su uz HZJZ i Andriju Štampara, još nekoliko zagrebačkih domova zdravlja,  nije se javljao nitko.

Foto: TRIS/A.Tešić

Slušalicu je prvi podigao muškarac na broju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na kojem se uz plaćanje testira na zahtjev i rekao da možemo doći odmah, ali da ne zna kakva je procedura za uzimanje i obradu brisa s uputnicom pa neka nazovemo drugi broj. Na taj se do 14 sati, do kraja radnog im vremena sa strankama, nitko nije odazvao. Ustvrdili smo da je vrag odnio šalu i da je nazivanje uzaludan posao imamo li namjeru testirati se još danas.

Foto: TRIS/A.Tešić

Odlučujemo se odvesti do Mirogojske ceste i tamo gore na licu mjesta, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar  koji je u petak radio do 16 sati, obaviti testiranje bez prethodne najave. Šatori unutar Štamparevog kruga, medicinsko osoblje u punoj ratnoj opremi za borbu protiv COVID-a i ulazni putokazi za korona pacijente dozivaju namah proljetnu tjeskobu.

Foto: TRIS/A.Tešić

Procedura uzimanja uzoraka brisa pred kontejnerom na Mirogojskoj doima se, međutim, već ustaljenom, gotovo pa normalnom medicinskom praksom u javnozdravstvenom sustavu. Stavljamo maske, stajemo u red, kraj je smjene, nema gužve i brzo dolazimo na red.

Foto: TRIS/A.Tešić

Prethodna najava nije bila potrebna. Pokazujemo uputnicu propisno zamaskiranom zdravstvenom djelatniku i dobivamo papirnati obrazac u koji treba upisati ime i prezime, datum i godinu rođenja, broj telefona i e-mail adresu na koju će nam biti dostavljen  nalaz. Nakon upisa podataka i kraćeg čekanja u redu, uzimanje uzorka brisa iz sluznice nosa trajalo je jedva koju sekundu. Malo je neugodno, iritira i nadražuje, ali ne boli. O rezultatima ćemo biti obaviješteni elektroničkom poštom, kada točno nemaju pojma, svakako za više od 48 sati.

Foto: TRIS/A.Tešić

Kako se u ponedjeljak bližio gornjogranični 72. sat, a nervoza iščekivanja svom vrhuncu, pokušali smo i fizički podići nalaz, no zdravstvena djelatnica na mikrobiološkom odjelu u bijeloj zgradi iza centralne roze, neraspoložena za bilo kakve pregovore, izvijestila nas je šturo da je naš uzorak brisa u obradi i da ćemo o rezultatima biti obaviješteni e-mailom.

Foto: TRIS/A.Tešić

E-mail je stigao jučer oko 18 i 30, nekih 75 sati nakon što su nam epidemiolozi mikrobiolozi sa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar na obradu uzeli uzorak brisa iz sluznice nosa kako bi nas PCR testirali na SARS CoV-2. Nalaz je bio negativan.

Foto: TRIS/A.Tešić

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI