Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
narodno zdravlje / novo nenormalno / POLITIKA
Gordan Lauc (foto prinetscreen HRT)

Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta Vlade RH:
Činjenica da se virus sada širi nije loša, već zapravo dobra vijest

Gordan Lauc (foto prinetscreen HRT)

Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta Vlade RH te profesor biokemije i molekularne biologije, biznismen i vlasnik tvrtke Genos i čest gost po medijima u doba korone na svom je Facebook profilu napisao, među ostalim, kako dijeli ‘iznimno važnu informaciju’ to tome kako ‘činjenica da se virus sada širi nije loša, već zapravo dobra vijest’.  Evo što piše u toj objavi G. Lauca koja se po svojem sadržaju može smatrati umirujućom i utješnom za traumatizirano, zbunjeno i prestrašeno pučanstvo:

Gordan Lauc (foto prinetscreen HRT)

“Vrlo važno istraživanje provedeno na Karolinska Institutu u Švedskoj upravo je objavljeno u vrlo uglednom časopisu ‘Cell‘”.

Provedeno je na razmjerno malom broju ispitanika (206) pa to vjerojatno treba ponoviti prije no što možemo biti potpuno sigurni, no rezultati su iznimno ohrabrujući. Rezultati ove studije pokazali su da i ljudi koji su COVID-19 preboljeli s vrlo malim ili nikakvim simptomima, pa čak i članovi obitelji pozitivnih osoba koje same nikada nisu bile pozitivne razvijaju takozvane T-stanice specifične za SARS-CoV-2. T-stanice značajan su element našeg imunog sustava i pomažu u borbi protiv virusa, što znači da su osobe koje ih imaju barem djelomično, a možda i potpuno zaštićeni.

Ovo je iznimno važna informacija, posebice u sadašnjoj situaciji kada se virus širi Hrvatskom (i Europom) bez većih posljedica na zdravlje, tj. imamo vrlo malo teško bolesnih. To znači da činjenica da se virus sada širi nije loša, već zapravo dobra vijest i da na to možemo gledati kao na neki oblik prirodnog cjepljenja koji će nam olakšati situaciju na jesen kada će nam se vratiti teži, zimski COVID-19.

No ipak se ne treba potpuno opustiti i osobe koje pripadaju u rizične skupine trebaju sačekati cjepivo, a ne riskirati zarazu budući da i ovaj “ljetni” COVID-19 ipak može uzrokovati tešku, a možda čak i fatalnu bolest.”

Ilustracija

Inače, Vladin znanstveni savjetnik Lauc voli biti u medijima, a koji su smjesta prenijeli njegovu Facebook objavu otprije mjesec dana koja je neke i uvrijedila, te su je smatrali poticanjem građana na štetna, nepotrebna, nekorektna i neugodna ponašanja. Naime, nakon što su zaštitne maske postale obavezne u javnom prijevozu i trgovinama itd., Lauc je savjetovao građane Hrvatske da svakome tko ne nosi masku slobodno kaže: glupane stavi masku’.

– Ako se u situaciji globalne pandemije ne pridržavate mjera društvenog udaljavanja, to naprosto znači da ste glupi… Dakle, kada od sutra na dalje vidite nekoga u trgovini ili javnom prijevozu da ne nosi masku, slobodno mu kažite “Glupane stavi masku”, jer se to više ne može smatrati uvredom, već znanstvenom činjenicom…- pisao je tada Lauc.

Nezgodno je što taj znanstveni savjetnik A. Plenkovića i družine pritom nije razmišljao kako je takvim savjetom zapravo dao poticaj širenju svojevrsne atmosfere linča prema onima koji budu ugledani bez zaštitne maske, premda je propisano da istu ne moraju nositi oni kojima ona može prouzročiti dodatne zdravstvene tegobe (npr. asmatičari).

Dodajmo i kako je Lauc osnivač i vlasnik tvrtke Genos koja nudi niz usluga forenzičnog DNA laboratorija. Među njima su, npr. i provođenje testova za utvrđivanja očinstva i majčinstva koji se, primjerice, za potrebe sudskih postupaka naplaćuju 5.100 kuna, a za svako sljedeće dijete još 1700 kuna. 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI