Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
TORTURIZAM
Ilustracija (foto TRIS/G. Šimac)

Goli otok:
Virtualni vodič kroz povijest torture

Ilustracija (foto TRIS/G. Šimac)

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Zagrebački ured Zaklade Friedrich Ebert su predstavili virtualni vodič kroz povijest logora na Golom otoku, dostupan na adresi https://goli.hr/

-U ime  Documente danas smo Vladi RH uputili otvoreno pismo (šaljemo ga i vama u prilogu i u nastavku) u kom smo još jednom pozvali na zaštitu Golog otoka i Svetog Grgura. Zatražili smo izdvajanja sredstava za konzervatorsku podlogu i zaštitu lokaliteta kao preduvjeta očuvanja ostataka nekadašnjeg logora, kasnije zatvora na Golom otoku. Kao dugoročni cilj istakli smo stvaranje muzejsko-obrazovnog centra za posjetitelje na Golom otoku –  ističe  Vesna Teršelič iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Dobrodošli na pet jezika (foto TRIS/G. Šimac)

Virtualni vodič na hrvatskom i engleskom jeziku dostupan je na adresi https://goli.hr/

Goli otok je mjesto obilježeno represijom jugoslavenskog komunističkog režima nad tisućama pojedinaca koji su na otoku bili zatočeni. Negostoljubivi i nenaseljeni otok između Raba i Senja predstavlja jedno od simbolički najvažnijih mjesta u suvremenoj povijesti Hrvatske, odnosno bivše Jugoslavije. No od nekadašnjeg logora, kasnije zatvora na Golom otoku, ostale su tek derutne i devastirane zgrade po kojima zimi pasu ovce, a ljeti šetaju turisti u potrazi za iskustvom “jadranskog Alcatraza” koje im prodaju turističke agencije i lokalni brodari, kako se ističe. O Golom otoku smo nedavno našire pisali i mi u tekstu Goli otok –
Centar sjećanja na ljudsku nehumanost ili Naked Island Torture Fun Park.

Treba li Goli otoka postati (tor)turistička atrakcija za dokone turiste ili pak muzej u kojem će se podsjećati na ljudsku bestijalnost i nehumanost? Odluka je na aktualnim vlastima.

Foto 5 kuna (foto TRIS/G. Šimac)

-Virtualni vodič Documente https://goli.hr nastao u suradnji s dr. Martinom Previšićem pruža uvod u tematiku političke povijesti Golog otoka. Pored toga, on sadrži informacije o nekadašnjoj funkciji objekata na otoku. Rezultati višegodišnjeg znanstvenog istraživanja predstavljeni su na razumljiv i jednostavan način primjeren posjetiteljima koji nemaju predznanja o Golom otoku ili o političkoj povijesti Hrvatske. Pored pružanja osnovnih informacija o logoru, kasnije zatvoru na Golom otoku, cilj vodiča je potaknuti javnost na razmišljanje o ideološki motiviranom nasilju u okvirima različitih režima na području Hrvatske u 20. stoljeću. Ujedno želimo naglasiti važnost očuvanja ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca te potaknuti empatiju prema žrtvama političkog i ideološkog nasilja – napominje Vesna Teršelić.

‘Goli express’ (foto TRIS/G. Šimac)

U nastavku je pismo upućeno predsjedniku Vlade RH A. Plenkoviću (HDZ):

Poštovani gospodine Plenković,

ovim putem želimo pozdraviti Vašu odluku da povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima posjetite Goli otok. Ujedno Vas ponovo pozivamo na zaštitu Golog otoka i Svetog Grgura.

Kao što ćete nažalost vidjeti, objekti na otoku su prepušteni devastaciji i propadanju. Ističemo hitnost izdvajanja sredstava za pripremu konzervatorske podloge i zaštitu lokaliteta kao temeljnih preduvjeta očuvanja ostataka nekadašnjeg logora kasnije zatvora na Golom otoku i Svetom Grguru.

Ove korake bez podrške Vlade Republike Hrvatske, posebice Ministarstva kulture, neće biti moguće ostvariti. Također, nadamo se da ćete podržati stvaranje muzejsko-obrazovnog centra za posjetitelje na Golom otoku i kao važnog koraka u njegovanju kulture sjećanja.

Ovim putem želimo Vam skrenuti pažnju na virtualni vodič kroz povijest logora na Golom otoku predstavljen u petak, nastao u suradnji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Zagrebačkog ureda Zaklade Friedrich Ebert. Virtualni vodič dostupan je na adresi https://goli.hr/

Nadamo se da će naš vodič unaprijediti Vaš boravak na otoku te da ćemo zajedničkim nastojanjima sačuvati Goli otok od devastacije i propadanja. 

S poštovanjem,

Vesna Teršelič

Goli otok – Bodljikavci posvuda (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI