Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
(NE)RED
Foto: Branimir Urlić

Drvocid:
Splitske vlasti uklanjaju jedini drvored na betoniziranom Žnjanu zbog proširenja ceste i parkinga

Foto: Branimir Urlić

Drvored česmina posađen prije kvarat stoljeća na splitskom Žnjanju gradske vlasti planiraju ukloniti radi proširenja ceste i parkinga. Javnost je na to upozorio Branimir Urlić, splitski agronom i gradski vijećnik iz stranke Pametno koji je na svom Facebooku komentirao planirano uređenje Žnjana.

Drvocid na Žnjanu, naslovio je Urlić svoje upozorenje  o namjeri uklanjanja drvoreda česmina s južne strane šetališta Ivana Pavla II, ceste poviše žnjanskog platoa, posađenih negdje u vrijeme prvog uređenja tog mahom betonom i asfaltom prekrivenog prostora bez zelenila.

-Po novom planu uređenja prva faza je uređenje ove ceste, križanje s Velebitskom ulicom i dogradnja još nekih staza i slično. I naravno da su projektanti nacrtali kako je njima lakše ili kako su ih uputili iz Banovine te ispada da bi sada trebalo ukloniti 30-40 stabala koji su tu nekih 20-25 godina. Zašto se uopće planira ovaj parking uz cestu kad 50 metara istočnije imamo prostor od nekih 20000 m2 uređen prije dvije godine za potrebe parkiranja. Zašto se forsira pilanje stabala i stavljanje parking mjesta iako će se za godinu – dvije napraviti ogromne garaže na platou.Zašto nisu planirana parking mjesta tako da se sačuvaju stabla. O presađivanju stabala je suvišno i govoriti jer se to nije skoro nikad dogodilo u Splitu. Ako se projekt ne promijeni predstoji nam samo kad krenu radovi zagrliti stabla i leći pred bagere. I Split čeka svoje prve treehuggere. Želimo zeleni Split, a ne betonsku pustinju. – napisao je Urlić.

Iz splitske gradske uprave potvrdili su Slobodnoj Dalmaciji da bi drvored trebao biti uklonjen u prvoj fazi uređenja kupališne zone te da je projekt plaže Žnjan, kako reče gradonačelnikov savjetnik za uređenje grada Krešimir Budiša, rezultat odabranog rješenja na urbanističko-arhitektonskom natječaju s glavnom temom pošumljavanja  platoa. Tvrdi i da se uklanja gotovo tri puta manje stabala nego što se sadi – 113 stablašica, 1209 grmova, 79 trajnica i mnoštvo ostalog cvijeća.

Urlić je to nazvao prodavanjem magle uz tvornice spinova i gliba u Banovini te da se iz prostorno-planske dokumentacije izglasane na Gradskom vijeću vidi da stabla tamo trebaju ostati i da je sve ostalo mlaćenje prazne slame.

-Ne postavlja se i pitanje zašto je parking ostavljen baš ispred postojećih i budućih hotela, to znaju ovi koji su crtali, a neimari iz Banovine im davali instrukcije. Parkinga na tisuće okolo, a oni baš uprli na tih 20-30 mista. Nikako da krene ovom Budiši, na Marjanu nije ni lopatu zabio, a trošak narastao 9 milijuna kuna. Na Žnjanu hoće čupat stabla u suprotnosti sa prostornom dokumentacijom. U Kopilici daruju protuzakonito nekoliko milijuna kuna HŽ termitima. Čekamo neki sustav za kontrolu prometa, a svaki misec imamo tešku prometnu nesreću na nekoliko uvik istih križanja. Ne spašavaj Budiša više – zaključio je splitski gradski vijećnik

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI