Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
kriminal / POLITIKA
Drugo proširenje istrage protiv Josipe Rimac i suokrivljenika: Namještanje državnih stručnih ispita za rodbinu, prijatelje i znance…

Drugo proširenje istrage protiv Josipe Rimac i suokrivljenika:
Namještanje državnih stručnih ispita za rodbinu, prijatelje i znance…

Istraga protiv Josipe Rimac priširena je po drugi put. Policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala podnio je USKOK-u izvješće o novim saznanjima u slučaju pritvorene bivše državne tajnice Ministarstva uprave, i ostalih osumnjičenih u “aferi vjetroelektrane”. Uz Rimac, kao prvookrivljenu, još je 17 suokrivljenika, no zanimljivo je da je u pritvoru još jedino bivša kninska gradonačelnica. Osumnjičene u aferi Vjeroelektrane tereti se za trgovanje utjecajem, poticanje na trgovanje utjecajem, davanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti. Iz istrage, po već uobičajenoj praksi kod nas, cure informacije, pa je N1 objavio neslužbeno da je Josipine usluge, navodno, trebala i bivša Plenkovićeva ministrica Gabrijela Žalac, koja je od Josipe tražila da joj sredi ispit za brata. Ako može svojoj sestri, zašto ne bi i Gabicinom bratu…?

Uskok, naime, sumnja da je 11 osoba involvirano u nezakoniti komplot s Rimac, kojoj su se obraćali da bi im, neovisno o stvarnom znanju, ishodila uspješno polaganje državnog stručnog ispita u Ministarstvu uprave, što je bivša državna tajnica velikodušno prihvaćala i obećala.

Žalac, brat, ispit…

Prema navodima USKOK-a, Josipin modus operandi u izvršvanju preuzetih “usluga” bio je vrlo jednostavan: obratila bi se izravno ispitivaču u Ministarstvu uprave koji je, zajedno s još jednim članom državne ispitne komisije, kandidatima osiguravao uspješan prolazak na ispitu. A bilo je i kandidata kojima su unaprijed pribavljena ispitna pitanja kako bi se pripremili za polaganje ispita. Da ne omanu…

Neslužbeno se spominje da je najnovijim proširenjem istrage obuhvaćen pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić, koji je s Rimac u srodstvu ( zanimljivo je da USKOK ne sumnjiči ministra okoliša Tomislava Ćorića, unatoč njegovim bliskim vezama s Josipom Rimac i nepobitne “zapovjedne odgovornosti” u slučaju Vjetroelektrane ?! ), a pod istragom će se naći i bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.
Kako navodi N1, Validžića se tereti za pogodovanje Bašićevom Lageru kroz osiguranje što povoljnije otkupne cijene struje, a Žalac je među onima koji su upleteni u namještanje polaganja državnog stručnog ispita uz posredovanje svemoćne Josipe Rimac i njezinih “prijatelja” u Ministarstvu uprave. Žalac je navodno molila Josipu Rimac da joj “sredi” ispit za brata…

HEP , pitanja, zapošljavanje sestre

Prema dokumentima iz istrage koji su već dospjeli u javnost, Josipu se tereti i da je od prosinca 2018. do 6.ožujka 2019. zatražila od odgovorne osobe u HEP-u- Operator distribucijskog sustava ( ODS ) da njezinoj sestri osigura zapošljavanje u tom trgovačkom društvu, na što je ta osoba pristala, i prije pismenog testiranja kandidata je Josipi dostavio pitanja koja će biti postavljena na testiranju , a Josipa ih je proslijedila svojoj sestri koja je u selekcijskom postupku izabrana kao najbolji kandidat i s njom je sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme. Tako se to radilo, za rodbinu, prijatelje, znance…

Josipa Rimac je uhapšena 29. svibnja, a USKOK je protiv nje i još 12 osumnjičenika pokrenuo istragu zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno trgovanja utjecajem,  te primanja i davanja mita.
Prvo proširenje istrage dogodilo se 26. lipnja na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, kada je Rimčevoj produžen istražni zatvor na još 60 dana kako ne bi utjecala na svjedoke. No, indikativno je da su u Remetincu tada završili, pored Josipe Rimac, i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmakčija, ali su svi oni pušteni da se brane sa slobode, a jedino je svojedobna “kninska kraljica” ostala u pritvoru.

Plenković: Podržavamo rad DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a…

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, komentirajući proširenje istrage protiv nekoć moćne HDZ-ovke, nota bene i državne tajnice Josipe Rimac, kratko je kazao kako očekuje temeljitu provedbu istrage i postupka u razumnim rokovima, a ako se pokaže da među odgovornima u ovom predmetu ima i političkih dužnosnika, Vlada će shodno tomu vući i odgovarajuće političke poteze.

– Podržavamo rad DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a, svih neovisnih institucija i očekujemo da se daljnji postupci provedu temeljito, u razumnim rokovima- izjavio je Plenković.

Na tom tragu je i izjava ministra uprave i pravosuđa Ivana Malenice, donedavnog šefa inkriminirane Josipe Rimac, koji je, javlja N1, javnost izvijestio da je od tužiteljstva zatražio informacije o osobama involviranim u slučaj najnovijim proširenjem istrage

-Zatražili smo od Uskoka i Državnog odvjetništva RH informaciju o osobama koje su uključene u proširenje istrage. U postupku smo primopredaje vlasti tako da su svi mandati državnih tajnika na raspolaganju- rekao je Malenica odgovarajući na pitanje novinara o tome je li pitao pomoćnike i državne tajnike u svom ministarstvu jesu li bili u kontaktu s Rimac. Nije izravno odgovorio hoće li, pokaže li se da je bilo takvih, odmah biti smijenjeni, već je tipičnom birokratskom frazeologijom konstatirao da će “postupiti sukladno službeničkom zakonodavstvu i poduzeti potrebne korake”.

Lokalni dužnosnici i diplome

Afera Vjeroelektrane, prvotno je u fokusu imala samo pogodovanje vlasniku tvrtke Lager Bašić, investitoru Vjetroelektrane Krš Pađeni, Milenku Bašiću, i poticaje u poljoprivredi za odabrane poduzetnike bliske Rimac, ali se tijekom istrage, kako vidimo, aktualizirao i stari problem namještanja ispita, odnosno nezakonitog pribavljanja diploma. Kad bi hrvatsko pravosuđe imalo dovoljne kadrovske i druge kapacitete , ali i profesionalnu volju, otkrilo bi da su mnogi lokalni dužnosnici koristili ovaj isti modus operandi da bi pribavili fakultetske diplome, ili da bi formalno pokrili svoj izbor između većeg broja kandidata prilikom testiranja kod zapošljavanja.

No, to je prekrcana HDZ-ova Pandorina kutija koju nitko ne želi otvarati, s razlogom se pribojavajući onoga što bi, i koga sve bi, u njoj našli.  Može se samo dogoditi da iz te kutije, u nekim uskočkim istragama nevezanim za ove inkriminacije, tek kao kolateral ispadne ponešto …

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI