Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
POLITIKA
Foto: TRIS/A.Tešić. ilustracija

Dostojanstvena proslava 25. obljetnice Oluje, državni vrh iz Knina poslao pomirljive, optimistične i uravnotežene poruke

Foto: TRIS/A.Tešić. ilustracija

Pomirljive, optimistične i uravnotežene političke poruke predstavnika državnog vrha čuli smo jutros sa govornice na glavnom kninskom trgu na kojem je održan središnji protokolarni dio proslave 25. obljetnice oslobodilačke  operacije Oluja čiji završetak slavimo kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Govorili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i umirovljeni general Ante Gotovina kao predstavnik udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Na proslavu obljetnice Oluje je došao i predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj. Učinio je to Boris Milošević, potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a. Zbog epidemioloških mjera suzbijanja koronavirusa proslava je ove godine na ograđenom Trgu Ante Starčevića održana u znatno smanjenom opsegu, sa ograničenim brojem uzvanika i određenom fizičkom distancom. Na svečanosti podizanja hrvatske trobojnice na Kninskoj tvrđavi sudjelovali su samo sudionici tog dijela programa, pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su zastavu tamo podigli u kolovozu 1995. godine.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, kojemu ovoga puta u Kninu nitko od okupljenih na glavnom trgu nije zviždao, ustvrdio je u svom govoru da smo u ovih 25 godina odmakli daleko i da nismo isto društvo kao što smo bili prije te da je došlo vrijeme da se okupimo i razgovaramo o problemima i stvarima koje nas spajaju i dijele. Govorio je Milanović o etapama puta do pobjede i o odnosima Hrvata i Srba te izdvojio pritom segmente o kojima je u kontekstu Drugog svjetskog rata govorio svojevremeno Winston Churchill – ‘U ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost i u miru dobra volja’.

– Nama je rat nametnut. Napali su nas oružjem kojeg smo i mi i Slovenci plaćali. Rat nismo htjeli jer ga nitko normalan ne želi. Bili smo zatečeni i suočeni sa situacijom za koju se nitko nije spremao. Oni momci kojima sam jučer podijelio odlikovanja došli su s namjerom da pomognu svojoj državi, oni nisu znali što ih čeka. Rat se dogodio u treptaju oka. Jako je teško bilo znati što je pred tobom, predvidjeti tuđe reakcije, reakcije međunarodne zajednice i graditi Hrvatsku vojsku. Predvodio ga je prvi hrvatski predsjednik i još važnije, ratni predsjednik Franjo Tuđman. Posao koji je napravljen je nešto iz čega bi Hrvatska mogla učiti. Kada bi se u mnogim javnim poslovima ponašali na takav način bili bismo jači kao država. Ta pobjeda nije pala s neba, ona nije slučajna, već je rezultat rada, planiranja, koncentracije i inteligencije stotina tisuća ljudi. Svi mi ostali koji u tome nismo sudjelovali, smo dužni biti zahvalni tim ljudima, poginulima, ranjenima i njihovim obiteljima. Kao i u mnogim ratovima, odlučuje i prevagu čini malo dobrih i hrabrih ljudi. Drugi gledaju i komentiraju i na kraju ubiru plodove tuđeg rada. Tako je bilo i tako će biti – rekao je uz ostalo predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH.

Plenković: Došlo je vrijeme da sagledamo slojevitost zbivanja u Oluji

Da današnji dan obilježavamo u znaku pobjede i ponosa, da nas obuzima zahvalnost koju iskazujemo braniteljima ali i da je došlo vrijeme da 25 godina poslije sagledamo slojevitost zbivanja u Oluji, naglasio je u svom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković.

-Žalimo zbog svih stradali, civila i Hrvata i Srba i svih drugih nacionalnosti. Žalimo za svima koji su poginuli braneći Hrvatsku kao i onih koji su prognani, te žalimo za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane – legitimna obrana ne može biti opravdanje za nedjelo. Svjesni smo da je pobjeda u Oluji bila traumatična za sve hrvatske Srbe, koji su tada napustili svoje domove na okupiranom području. Za Srbe je i danas to zbjeg pred hrvatskim snagama. Činjenica je da je nakon Oluje Hrvatska država uložila napore da se vrate hrvatski Srbi koji su to htjeli. Mnogo je učinjeno, ali još je mnogo poteškoća koje treba ukloniti. Brojni su hrvatski Srbi sve vrijeme rata dijelili sudbinu hrvatskih građana, a mnogi su bili i branitelji, čime se trebaju ponositi. Važno je da Oluju Srbi ne vide samo kao egzodus, nego kao kraj rata. Treba iskazati pijetet prema svakoj žrtvi, prema svim žrtvama, kojim pokazujemo velikodušnost pobjednika, koji žali zbog svakog posrtaja ili nesankcioniranih zločina. Imajmo svi hrabrosti i ljudskosti da iskažemo pijetet prema svim nevinim žrtvama. Hrvatsko društvo i zemlja trebaju ići naprijed. Budućnost se nalazi u pravdi za sve žrtve, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinitelja, i zato se svi zločini koji ne zastarijevaju trebaju procesuirati – istaknuo je premijer Andrej Plenković i citirao u tom kontekstu prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana koji je 1997. u Vukovaru rekao da pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala.

Gotovina: Spremni smo s optimizmom promišljati za bolje sutra

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je, pak, da se ljubav prema domovini očituje u onom što i kako radimo, u odgovornom domoljublju koje trebamo. Govorio je o ostvarivanja vizije sigurne zemlje sa snažnim gospodarstvom, društvenom pravednošću i socijalnom uključivošću te pozvao na prevladavanje izazova teških posljedica pandemije, na temelju znanja i poštenom odnosu prema domovini i nacionalnom identitetu. Na glavnom kninskom trgu govorio je i general Ante Gotovina. Istaknuo je da smo kroz naučene lekcije naše burne povijesti, jači, bolji ljudi, spremni s optimizmom promišljati za bolje sutra u novom poglavlju te da se u ovih 25 godina života u miru i sigurnosti Hrvatska gradi u socijalno pravednu demokraciju, državu u kojoj svi njeni ljudi, bez obzira na različitosti, uživaju u sigurnosti slobode i da ćemo ostvariti sve postavljene ciljeve, jednaka prava, jednake obaveze i zajedništvo svih nas. U izjavi novinarima rekao je poslije da je svaka nevina žrtva, neovisno o narodnosti nevina žrtva i veliki grijeh za onoga tko je počinio zločin te zaključio da je ovogodišnje svečano obilježavanje Oluje bilo dostojanstveno i da je to dobro. Sve te poruke sa govornice slušao je iz publike i Boris Milošević, potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a, prvi predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj koji je došao na proslavu obljetnice Oluje.  Novinarima je poslije rekao da bi se trebala prekinuti spirala mržnje kako se strahote nikad ne bi ponovile, da trebamo poštovati sve žrtve bez obzira na nacionalnost, kako svoj dolazak smatra zalogom za budućnost i da je danas čuo poruke mira i pomirbe.

Foto: TRIS/A.Tešić. ilustracija

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI