Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI / životinje i ljudi
Foto: Institut Plavi svijet

Balaenoptera physalus:
Nastavljena potraga za kitom u Velebitskom kanalu, pomoć građana neophodna

Foto: Institut Plavi svijet

Nastavljena je jučer započeta potraga za kitom u Velebitskom kanalu. Iz Instituta Plavi svijet javljaju da su danas inicijalno planirali odustati od potrage ali da su tijekom jutra dobili već desetak dojava da je kit i dalje u južnom dijelu Velebitskog kanala.

Iako je jučerašnja akcija Instituta Plavi svijet bila neuspješna u smislu opažanja kita, informacije koje su dobili od građana kao i brojne fotografije i video snimke pomogle su njihovim stručnjacima da utvrde kako su u sjevernom Jadranu najmanje dvije životinje. Pojavljivanja velikog kita bilježe se uz našu obalu još od svibnja. U lošinjskom Institutu navode da tijekom svog boravka u Jadranskom moru veliki kitovi uglavnom koriste područje južnog Jadrana, posebno Jabučke kotline jer se u proljeće u tom području pojavljuje veća količina krila – planktonskih račića kojima se kitovih hrane. Kažu i da se zadržavaju uglavnom na otvorenom moru zbog čega većini ljudi njihova prisutnost u Jadranu ostaje skrivena te da svoju prisutnost povremeno otkriju kada se približe obali ili uđu u kanale između otoka.

U Institutu Plavi svijet zabilježili su ove godine više dojava da su kitovi viđeni – u travnju kod Rogoznice i Šolte, u lipnju u Župi Dubrovačkoj, Orebiću, uz Pelješac i Jabuku, početkom srpnja u Velebitskom kanalu, a jedna ili dvije jedinke opažene su uz Vrgadu, Žirje, u Malostonskom zaljevu, Mljetu,  te da su u većini slučajeva životinje jednostavno prošle kroz područje u kojem su opažene te da nisu ponovno viđene. Posljednjih tjedan dana, međutim, bilježi se opažanje velikog kita koji se zadržava u Velebitskom kanalu.

-Iako trenutno nema indikacija da se radi o životinji koja je bolesna ili ima neki problem, kako bi pokušali utvrditi zdravstveno stanje ove životinje istraživači Instituta Plavi svijet tijekom današnjeg dana (17.8) boravit će u području Velebitskog kanala. Da bi lakše pronašli velikog kita pozivamo javnost, posebice ljude koji borave na moru u području Velebitskog kanala, da nam se pridruži u potrazi za kitom! Također, s obzirom da životinja tijekom noći može napustiti područje „potragu“ je neophodno provesti i u širem području prema sjeveru i jugu. Sve koji nam se žele pridružiti pozivamo da obrate pažnju na more u svojoj okolici te da nam u slučaju opažanja životinje dojave njenu lokaciju i informacije o opažanju čim žurnije putem našeg Facebook profila  ili na WhatsApp/Viber ili poziv na broj +385 98 976 0271.’,  poručili su jučer iz Plavog svijeta kao i to da im je pomoć građana neophodna kako bi uspjeli pronaći kita.

Upozoravaju iz Instituta i da u slučaju da ga opaze da mu se ne približavaju, posebno ne ako životinja uđe u neko pliće područje ili u uvalu.

-‘Unatoč svojoj veličini, veliki kitovi izuzetno se dobro snalaze i u plićim i zatvorenim prostorima. Općenito, ako se radi o zdravim životinjama ova vrsta nije sklona nasukavanju na obalu. Prema dostupnim podacima nasukavanje velikih kitova u Sredozemnom moru nije zabilježeno. Također, veliki kitovi i prije su se pojavljivali u Velebitskom kanalu, u paškoj uvali, a dva velika kita boravila su nekoliko dana čak i u Novigradskom moru. No ako se kit nalazi u takvom okruženju proganjanje, pokušaji „spašavanja“ životinje i pokušaji da se životinju „usmjerava“ plovilima prema izlazu i slično mogu kod kita uzrokovati paniku te se životinja zbog straha i pokušaja da pobjegne može ozlijediti ili nasukati. Istovremeno, ako se životinji da dovoljno vremena da se u miru upozna s prostorom ona će bez problema pronaći izlaz. Stoga savjetujemo da životinju promatrate održavajući razmak od najmanje 50tak metara – kažu u Institutu i zahvaljuju na suradnji.

Foto: Institut Plavi svijet

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI