Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
BANDIĆGRAD / POLITIKA
Zagreb na vodi: Bandić za poplavu krivi Boga i Zagrepčane koji su mu se zamjerili!

Zagreb na vodi:
Bandić za poplavu krivi Boga i Zagrepčane koji su mu se zamjerili!

Zagreb ove godine nije miljenik bogova: nakon razornog potresa sada je pogođen i poplavom koja je brojne građane, još uvijek pod stresom od posljedica snažnog podrhtavanja tla u ožujku ove godine, dodatno snažno traumatizirala i nanijela im goleme štete. Zanimljivo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se doima kao netko tko je sve katastrofe prespavao, ili kao da je u to vrijeme bio teleportiran u neku drugu galaksiju, “mrtvo-hladno” kaže kako su štete minimalne, i da nije prilikom intervencije poginuo jedan vatrogasac, sve bi bilo zaboravljeno u 24 sata!? Taj čovjek doista ne živi sa svojim sugrađanima niti s njima kani dijeliti nevolje. Njima može samo Bog pomoći, a Bandić veli kako su se očito i njemu zamjerili…

Nevrijeme, praćeno jakom kišom, jučer je doslovce potopilo središte Zagreba. Palo je gotovo 90 litara na metar kvadratni površine u rekorno kratkom vremenu, a takva je kiša zadnji put zabilježena davne 1989.  Bandić je dobio svoj Zagreb na vodi. Potopljen je grad. Umalo i neki Zagrepčani. A neki su se, pak, iskazali kao pravi heroji.

Mirna Mrčela, javlja N1 skočila je u podvožnjaku u Miramarskoj u vodu koja je gutala automobil s vozačem,  invalidom zarobljenim u njemu, pomogla mu da se izvuče i popne na krov vozila, gdje je dočekao vatrogasce, te mu tako spasila život. O njoj danas cijela Hrvatska govori, na društvenim je mrežama već proglašena zagrebačkom heroinom.

Vatrogasci su bdjeli nad potopljenim gradom i jurili s intervencije na intervenciju, a bilo ih je više stotina. Izgubljen je i jedan život, nesretnog vatrogasca kojem je prilikom intervencije pozlilo, nakon čega je i preminuo.

Poplavili su stanovi i poslovni prostori u suterenu i podrumima, garaže, dječja bolnica u Klaićevoj iz koje je cijele noći ispumpavana voda, a vodena katastrofa poharala je i Prehrambeno-tehnološki fakultet. Neke su obitelji zatražile nužan smještaj jer su im stanovi pod vodom , neupotrebljivi za stanovanje. Štete su velike, ma koliko ih gradonačelnik Bandić minimizirao…

-Da nije ovaj čovjek poginuo, to bi zaboravili za 24 sata- bio je Bandićev bešćutni komentar na novu nesreću koja se sručila na Zagreb. Poplave u podvožnjacima su, kazao je, već tradicionalne, jer kod obilnih kiša, a u ovoj je palo 90  litara vode na kvadratni metar, infrastruktura to ne može apsorbirati.

No, tko je odgovoran za tako lošu infrastrukturu u glavnom gradu, zašto su se gradile fontane i spomenici liku i djelu Milana Bandića umjesto da se investira u infrastrukturu primjerenu 21. stoljeću i višu razinu sigurnosti građana?! Bandićev čovjek za izvanredne situacije, Pavle Kalinić, upire prstom u državu, koja je, kaže,  glavna i odgovorna u ovoj zagrebačkoj dvostrukoj katastrofi. Nije učinila što je morala, tvrdi.
Gradonačelnik je obećao brzu sanaciju, obećao je i redovito čišćenje kanala oborinskih voda, i srećom, veli, štete su minimalne, radi se samo o poplavljenim šupama i podrumima…

Što to znači minimalna šteta kod prizora kakve smo iz Zagreba mogli svi vidjeti, kod činjenice da je izgubljen život još mladog čovjeka, u 53. godini, čijoj je smrti svjedočio i njegov sin, također vatrogasac?

Predsjednik kluba zastupnika lijevo-zelenog bloka Tomislav Tomašević, najavio je da će na idućoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine tražiti da gradonačelnik podnese izvješće o čišćenju slivnika i održavanju sustava oborinske odvodnje kako bi se utvrdilo je li blokada u sustavu prouzročila ovakve štete od nevremena.

-Bila je jako velika koncentracija padalina, velika količina u jako kratkom vremenu, međutim, ako usporedimo, recimo, centar grada s padalinama koje su pale u Varaždinu, onda je očito da nešto ne valja u gradu ako je takva šteta nastala u Zagrebu u odnosu na Varaždin- izjavio je Tomašević. Gradska infrastruktura očito je svoje odslužila, istovremeno se grade nove zgrade koje se spajaju na dotrajali sustav, a zelenih površina koje bi vodu upijale sve je manje. No, Milanu Bandiću taj problem nije u fokusu. Njegov je fokus odavno pomaknut. Na vizualno, površno, folklorno. Na nebitno!

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI