Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
FILM / POLITIKA
“Zagreb 2020- prije i poslije potresa”: Bandić sufinancira s 242 tisuće kuna novi “filmski biser” Jakova Sedlara

“Zagreb 2020- prije i poslije potresa”:
Bandić sufinancira s 242 tisuće kuna novi “filmski biser” Jakova Sedlara

“Kućni redatelj” Grada Zagreba i HDZ-a, Jakov Sedlar ne mora se brinuti za financiranje svojih filmova. Ako mu ne donira država, odnosno HDZ, uvijek ima Milana Bandića koji mu stoji na dispoziciji s donacijama javnog novca baš kao svoga vlastitoga. Bandić je tako, kako otkriva Radio Student, 22. srpnja Zaključkom o prihvaćanju sklapanja Sporazuma o suradnji na izradi dokumentarnog filma “Zagreb 2020- prije i poslije potresa”, obvezao Grad na sufinanciranje novog Sedlarovog “filmskog bisera” s 242 tisuće kuna javnog, gradskog novca.

Prema Sporazumu o suradnji, Bandić će novac isplatiti Sedlarovoj tvrtki znakovitog imena Oluja film j.do.o.o. koja je Gradu ponudila partnerstvo u izradi dokumentarnog filma o posljedicama razornog potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku ove godine, a dokumentarac bi se , kako se navodi u ponudi, koristio u humanitarnim akcijama, promotivnim aktivnostima, ali i u prijavama za EU projekte.

U obrazloženju ponude se navodi da će filmom “biti obuhvaćeni ključni kadrovi Zagreba prije potresa, sa svim detaljima i ljepotama koje je Zagreb nudio, kao i kadrovi potresa koji je Zagreb tragično vratio unatrag”. Namjera je projekta dokumentirati posljedice potresa koji je 22. ožujka pogodio hrvatski glavni grad, ostavljajući iza sebe razorene domove, crkve, muzeje  i druge građevine u Zagrebu i okolici, a cilj je, tvrde iz tvrtke Oluja film j.d.o.o., ne samo informirati nego i senzibilizirati javnost na katastrofu koja je pogodila Zagreb.

Uz Grad Zagreb, u sufinanciranju novog dokumentarnog uratka notornog “HDZ-ovog redatelja”, sudjelovat će i Turistička zajednica koja planira kadrove potresom devastiranog grada koristiti u “promotivne turističke svrhe”     ( !? )
Ovu intrigantnu informaciju prvi je objavio Radio Student u emisiji “Strah od slobode”, a upravo njima treba zahvaliti i na informaciji o donaciji zagrebačkog Sveučilišta, u iznosu od 275 tisuća kuna, za još jedan “bezvremenski” uradak hrvatskog “državnog filmaša”,  Sedlarov film “Hrvatske sportske legende”.

Da je Zagreb Sedlaru sklon makar koliko i država pod HDZ-ovom vlašću, svjedoči i prošlogodišnja uplata na redateljev račun u iznosu od 100 tisuća kuna za film “Monsignor”, dokumentarac posvećen liku i djelu mons. Josipa Devčića, slavonskog svećenika koji ove godine obilježava 50 godina svoga svećenstva, a poznat je, kako navodi Glas koncila, po svome zauzimanju za zaštitu i obnovu vrijednih sakralnih objekata i umjetnina. Film je promoviran u veljači ove godine u Kulturno-informativnom centru ( KIC-u ), na radost Crkve i svakako redatelja Sedlara koji, za razliku od većine domaćih filmskih autora, nema problema s financijerima jer  njegovi filmovi u pravilu imaju “krajnjeg korisnika” ( naručitelja ) i ne ovise o publici…

Jakov Sedlar (Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI