Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE
Milorad Pupovac (Foto: HTV)

Važnije od toga hoće li Pupovac u vladu ili tko drugi, je hoće li Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u primjenu…

Milorad Pupovac (Foto: HTV)

Krenula je borba za pozicije u novoj vladi starog premijera, Andreja Plenkovića. Naravno, kandidata za ministarske pozicije daleko je više od ministarstava, kojih će, svi su izgledi, biti manje nego dosad. Zanimljivo, i baš sada, naveliko se spekulira o manjinskom ministru u vladi, što bi mogla biti i svojevrsna ironija, ali i mudar potez uvjerljivim izbornim legitimitetom ohrabrenog premijera. Više, čini se, nikome u Plenkovićevom timu nije nimalo blasfemična pomisao na ministra iz reda nacionalnih manjina, pa i srpske. A kako je od ukupno osam manjinskih zastupnika u Saboru njih troje srpske nacionalnosti, računa se da bi upravo netko od njih mogao dobiti priliku biti ministar, s portfeljom ili bez njega.

O tome se jučer i otvoreno razgovaralo na HDZ-ovom okruglom stolu gdje je sasvim jednostavno konstatirano da nitko među njima nema problema s tim da netko od manjinaca bude i član vlade. Pa gdje su ti ljudi bili prije, kad su manjine, napose srpska, po prirodi stvari bile osuđene i na manja prava i na bildanje hrvatskih domoljubno- nacionalističkih mišica? Kad su sustavno bili diskriminirani, vrijeđani, kad im se obraćalo s porukama mržnje i neskrivene netrpeljivosti, kao agresorima na odlsuženju kazne? A sad su odjednom tako benevolentni prema njima…

Je li istina, ili samo politička poza sračunata na europske aplauze, da  smo, kako je to za N1 izjavio ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, doista “dovoljno odgovorno društvo da možemo prihvatiti predstavnika nacionalnih manjina u vladi”? Bio bi to doista važan iskorak za hrvatsku državu ukoliko se ne bi sveo tek na jeftinu predstavu za one koji su to gradivo odavno apsolvirali.

Znači li ova najava da bi i čelnik SDSS-a Milorad Pupovac, zastupnik srpske nacionalne manjine, koji je cijeli prvi Plenkovićev mandat na čelu vlade bio meta desničarskih iživljavanja, nerijetko i HDZ-ovskih, sada mogao biti “počašćen” nekim ministarskim portfeljom? Ili ga kane prihvatiti bez portfelja, kao simboličnu figuru koja bi svjedočila o pacificiranju HDZ-ovih ultraša koji su napokon izgubili utakmicu s onima umjerenijeg zajedničarskog habitusa?

Aladrović, doduše, smatra kako bi osam manjinskih zastupnika izabranih u Sabor, trebali sami predložiti tko su njihovi kandidati za koje misle da bi njihove interese najbolje zastupali u vladi.

No, nakon sastanka manjinaca radi definiranja njihove potpore Plenkovićevoj vladi, i davanju potpisa s kojima će šef HDZ-a izaći pred predsjednika Republike kako bi od njega dobio mandat za sastav vlade, ispostavilo se i kako Milorad Pupovac, navodno, ne želi nikakav ministarski resor u vladi,  a ponuda je bilo i ranije, no, on ima “drugih poslova”.

SDSS je doduše, kako je podsjetio Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine, već participirao u hrvatskoj vladi, imali su i potpredsjednika vlade ( Slobodan Uzelac ), ali nikad Pupovca koji se smatra personifikacijom zaštite prava srpske manjine.

Sam Pupovac na tu temu kaže:

– Bulo je puno prilika u mojoj političkoj karijeri kada sam mogao biti član vlade pa nisam bio, a ono što mogu reći u ime svoje nacionalne manjine i SDSS jest da je naš interes da imamo člana vlade. Mi želimo biti ravnopravni partner u vladi- poručio je Pupovac u svom nimalo eksplicitnom stilu.

Ako ni Vladimir Bilek, kako se izjasnio, nije zainteresiran, ako Pupovac  nije, tko jest? Možda Furio Radin, zastupnik talijanske manjine, najdugovječniji manjinac u Saboru?

Bilek veli kako su najvažniji operativni programi s kojima su išli na izbore, pred svoje birače, ali da, točno je da je ponekad potrebno i neko mjesto kako bi se ti programi lakše i dosljednije proveli, a kandidata sa svim potrebnim referencijama za tu poziciju, manjine, tvrdi Bilek, svakako imaju.  Tko su oni, vidjet ćemo…

Puno važnije od imena eventualnog manjinskog ministra ili potpredsjednika u vladi, jest manjinska agenda koja bi trebala biti dio programa Plenkovićevog novog tima. Što će biti sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina koji se godinama sabotira,  koji je daleko od pune operativne primjene?  A na snazi je punih deset godina ( od 6. srpnja 2010. ) ! Hoće li ova vlada, koja svoju međunacionalnu toleranciju i uvažavanje kani dokazivati i možebitnim ministrom manjincem, učiniti korak i ka implementaciji spomenutog zakona?

Hoće li se za predstavnike nacionalnih manjina osigurati pravo na zapošjavanje sukladno zastupljenosti u ukupnoj populaciji i u tijelima državne uprave i pravosudnim tijelima, hoće li dvojezične ploče postati manje odiozne domoljubnim bukačima odgojenim na HDZ-ovoj politici i ideologiji međunacionalne nesnošljivosti koja se, izgleda, u Plenkovićevom HDZ-u, više ne nosi tak’ rad? Ili je sve ovo samo predstava …

Milorad Pupovac (Foto: HTV)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI