Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
djeca / PRAVA ZA LJUDE / zdravlje
Udruga Roda prikupila preko 40 tisuća potpisa za Peticiju protiv zabrane boravka roditelja uz hospitaliziranu djecu

Udruga Roda prikupila preko 40 tisuća potpisa za Peticiju protiv zabrane boravka roditelja uz hospitaliziranu djecu

Udruga Roda pokrenula je 28.lipnja Peticiju kojom traže da svako dijete ima pravo na boravak uz roditelja tijekom bolničkog liječenja. Peticija, koju je dosad podržalo preko 40 tisuća ljudi, odgovor je Roda  na najnoviju mjeru proskribiranog Nacionalnog stožera  civilne zaštite koji nam zadnjih nekoliko mjeseci drastično utječe na život i oštro zadire u naša prava i slobode. Sve do onog najosjetljivijeg, prava djeteta da bude sa svojim roditeljima kad mu je najteže,  kad je bolesno. 

Stožer, ili kako to oni vole reći – struka- je odlučila, nakon povećanja broja novooboljelih od koronavirusa, najprije zabraniti sve posjete u bolnicama, a potom ograničiti boravak roditelja s hospitaliziranim djetetom na samo 15 minuta. Takvu epidemiološku mjeru Stožera Rode, baš kao i roditelji bolesnih mališana, smatraju krajnje nehumanom i  Peticijom traže njezino ukidanje. Peticija se može potpisati na webu peticija24.com.

Bolnice su još u lipnju ponovo zatvorile svoja vrata za posjete, braneći se tako od prodora virusa u bolnički sustav. Ali, neprihvatljivo je da se ta mjera primjenjuje bez iznimke, čime je naš zdravstveni sustav, kako kažu organizatori Peticije, pokazao da opet nije prepoznao potrebe jedne od najranjivijih skupina pacijenata- djece, koja ukidanjem posjeta ostaju bez mogućnosti da za njihovog boravka u bolnici jedan od roditelja, ili neka druga bliska odrasla osoba, bude uz njih, čak i da im dolazi u kratki posjet.

-Ovom peticijom- poručuju organizatori- zahtijevamo da se u bolnicama djecu pacijente ne odvaja od roditelja onda kada im je najteže! Neodvajanje od roditelja i sudjelovanje djetetu bliske odrasle osobe u procesu liječenja djeteta, djetetovo je pravo.
Bez pratnje roditelja, liječenje djece traje duže i manje je uspješno, a psihičke posljedice za djecu i obitelj su veće, često dugotrajne. Ne manje važno, zabranom boravka uz hospitalizirano dijete, roditeljima se uskraćuje pravo na informiranje i suodlučivanje u liječenju djeteta- stoji u obrazloženju Peticije.

Udruga Roda traži od Ministarstva zdravstva i ravnateljstva svih bolnica u Hrvatskoj da se ukine zabrana posjeta dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz dijete koje je na bolničkom liječenju ili pregledu. te da se žurno sačini epidemiološki protokol koji će osigurati boravak roditelja ili druge bliske odrasle osobe uz hospitalizirano dijete. Također se traži proširenje prava na cjelodnevni smještaj roditelja uz dijete na liječenju za svu malodobnu djecu, bez obzira na vrstu prehrane ( dojeno dijete ) i dob djeteta.

Peticijom se postavljaju i zahtjevi pred novu vladu i to da pripremi izmjene Zakona o osnovnom zdravstvenom osiguranju  kojima će svi roditelji dobiti pravo na boravak uz hospitalizirano dijete te pravo na bolovanje za vrijeme djetetova bolničkog liječenja. Traži se i osnivanje radne skupine u kojoj će sudjelovati i predstavnici pacijenata i roditelja sa zadatkom da utvrde “minimalne kriterije koji označuju pojam “odgovarajući smještajni kapacitet” i njihovo provođenje na svim dječjim odjelima u Hrvatskoj; osigurati provođenje Povelje o pravima hospitaliziranog djeteta u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj te definirati standard obnove i izgradnje bolnica na način da objekti moraju imati osiguran prostor za boravak roditelja uz dijete 24 sata dnevno.”

Cilj je da djeca budu što kraće hospitalizirana, a nezaraženi roditelji svakako nisu prijetnja zdravlju svoje djece, nego uvjet njihovog bržeg oporavka, navodi se u Peticiji Roditelja u akciji- Roda.

Ilustracija (foto Savez društava Naša djeca)

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI