Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
POLITIKA / sabor
U Saboru predstavljen program i ministri nove Vlade: Plenkovićevo dociranje, obećanja, razmetljivost i arogancija prema zastupnicima

U Saboru predstavljen program i ministri nove Vlade:
Plenkovićevo dociranje, obećanja, razmetljivost i arogancija prema zastupnicima

Ako se po jutru dan poznaje, kako kažu, jasno je da će u svom novom mandatu premijer Andrej Plenković biti još arogantniji, samodopadniji i bahatiji. Taj je gard otvoreno demonstrirao i danas u Saboru tijekom rasprave o vladinom programu za novi četverogodišnji mandat kojeg je zastupnicima predstavio kao uvod u glasanje o povjerenju Vladi. Mnogi su mu zastupnici, na čelu sa SDP-ovim Peđom Grbinom, zamjerili što im program nije dostavljen bar dan ranije kako bi ga proučili i pripremili se za raspravu. No, taj su prigovor HDZ i Plenković ležerno odbili tvrdeći da je to program s kojim su pobijedili na recentnim parlamentarnim izborima, i da je, dakle, svima poznat…

No, većina zastupničkih klubova tražila je pauzu kako bi se zastupnici mogli bolje upoznati s vladinim programom, a na primjedbu iz HDZ-ovih klupa da je to pobjednički program HDZ-a, SDP-ov Arsen Bauk je primijetio da nismo u partijskoj državi da bi se u parlamentu predstavljao partijski, a ne vladin program.
Kako bilo, počelo je žučno, i u Plenkovićevom već viđenom stilu dociranja opoziciji.

Ukidanje imuniteta za članove Vlade

HDZ-ov mandatar nove vlade samozadovoljno je prezentirao program vlade smiksan od demagoških parola, starih obećanja i novih pretencioznih planova vladajućih. Uz ostalo, najavio je ukidanje imuniteta za članove vlade jer je to relikt 90-ih, a tim činom svjedočit će, veli, spremnost na bespoštednu borbu protiv korupcije.
Plenković je upozorio na izazovna vremena u kojima živimo i pozvao sve zastupnike na nacionalno jedinstvo.
– Građani su odabrali sigurnu budućnosti dajući povjerenje HDZ-u- rekao je napominjući da – ta potpora obvezuje da upravljamo izazovima i krizama pred nama. Nema zemlje koja nije pogođena pandemijom koronavirusa za koji nema lijeka ni cjepiva, ona se ubrzava svakog dana, u Hrvatskoj preko 4 i pol tisuće se zarazilo, nažalost je 125 sugrađana izgubilo život, izražavam suosjećanja s njihovim najbližima.
Pandemija će još biti s nama- ustvrdio je u nastavku Plenković i dodao da je- potrebno da ostanemo odgovorni i naučimo živjeti s virusom, uz oslanjanje na struku i znanost možemo uspješno prebroditi ovo zahtjevno vrijeme. Brojni sugrađani trpe teške posljedice, Vlada je poduzela snažne mjere kako bi stala iza radnika i poduzetnika. S obzirom na neizvjesnu jesen bit će potrebno pronaći nove mjere da sačuvamo zdravlje i radna mjesta. Nadalje ćemo podupirati poslodavce, procjenjujemo da ćemo pretrpjeti gospodarski pad od 10 posto, no zahvaljujući svim poduzetim mjerama sljedeće godine očekujemo oporavak gospodarstva.
U tom pogledu- poručio je mandatar- prioritet Vlade će biti da nakon ispregovaranih 22 milijarde eura u potpunosti iskoristimo ta sredstva kao dodatnu snažnu polugu. Prema našim procjenama, Hrvatska bi trebala imati na raspolaganju 12,7 milijardi eura, samo za mjere oporavka EU za sljedeće generacije do kraja 2024. godine imat ćemo na raspolaganju 9,4 milijarde eura. Sve skupa 166 milijardi kuna.
Svjesni smo- kazao je- da se sugrađani boje sutrašnjice, da se pribojavaju mogućnosti gubitka posla, sve to uzrokuje gospodarsku i društvenu nesigurnost, to pogađa starije, mlade, nezaposlene, poljoprivrednike, svi oni trebaju oslonac, Hrvatska treba pokazati odgovornost, solidarnost i zajedništvo, jedino tako vratit ćemo optimizam, obraniti se od virusa i vratiti na put gospodarskog rasta.
Kazao je kako se Hrvatska danas brani na zdravstvenoj sigurnosti, boljem životnom standardu građana, ostvarivanju samodostatnosti, izgradnji otpornijeg gospodarstva, a taj će se program Vlade temeljiti na politikama novog suverenizma.

Prosječna plaća 7000 kuna

– Prva zadaća nam je osigurati socijalnu sigurnost. Kriza je ukazala na potrebu jačanja zdravstvenog sustava, uložit ćemo 3 milijarde kuna, sagraditi dječju bolnicu, uložit ćemo 10 milijardi kuna za poticanje novih radnih mjesta, bespovratna potpora svakoj mladoj osobi koja krene s projektom, cilj nam je podići prosječnu neto plaću na 7600 kuna, minimalac na 4250 kuna, nastavkom provedbe mirovinske reforme osigurat ćemo održivost mirovinskog sustava, povećati mirovine za 10 posto- obećao je Plenković, najavljujući izgradnju uključivog društva.
Nastavlja se reforma obrazovanja, 5 milijardi kuna bit će investirano u modernizaciju obrazovnog sustava, osigurat će 50 000 učeničkih stipendija, 20 tisuća stambenih kredita za mlade, povećanje poljoprivredne proizvodnje za 30 posto radi samodostatnosti u proizvodnji hrane, modernizacija turizma, ali i ozbiljna reformu uprave. Osim manjeg broja ministarstava ( reducirana su s 20 na 16 ), mandatar je obećao i prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, omogućiti funkcionalno povezivanje općina, reformirati pravosuđe, nastaviti beskompromisnu borbu protiv korupcije, donijeti Ovršni zakon itd.
Nova Vlada će, najavio je, ustrajati na ravnomjernom regionalnom razvoju, a u tom smislu obećava ulaganje od 30 milijardi kuna u taj razvoj i nove tehnologije, pokretanje Projekta Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar vrijedan dvije milijarde kuna.
U suradnji s Gradom Zagrebom i susjednim županijama, nastavit će sanirati posljedice razornog potresa, donijeti kvalitetan zakonski okvir za obnovu uz pomoć domaćih i međunarodnih izvora financiranja. Ugroženim građanima nastavit će osiguravati dostojanstven smještaj dok im se ne obnove domovi.
I na kraju, a da tkogod ne bi pomislio da je zaboravio, Plenković napominje kako će njegov tim štititi dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, jačati Hrvatsku vojsku i policiju. A strateškim ciljevima ove Vlade naveo je ulazak u Schengenski prostor, europodručje i OECD, povezivanje iseljene i domovinske Hrvatske i brigu za Hrvate u BiH i susjednim zemljama.

“Manjine su bogatstvo”

Spremno je odgovarao na pitanja zastupnica i zastupnika, pa tako i na ono već standardno Karoline Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta koja ga je upitala kako misli nastaviti, po njezinom uvjerenju ” protuustavno sastavljanje vlade s partnerima iz redova nacionalnih manjina”, posebno se referirajući na Milorada Pupovca.
-Nema ničeg protuustavnog ni u mandatima u 12. izbornoj jedinici niti u ovoj Vladi. Postoji krug ljudi na ovom političkom prostoru koji nisu dobro upoznati s 30 godina pravne i političke povijesti, ni zakonom o manjinskim pravima. Sjećam se nekih trenutaka bolje no drugi. Zastupnici nacionalnih manjina su politička i pravna stečevina Hrvatske, vi to možda želite mijenjati, ja neću. Manjine su bogatstvo- odgovorio je Plenković.

Da ga cinizam i osjećaj nedostižne veličine nikada ne napušta, pokazao je i u duelu sa Mostovim Ninom Raspudićem.
-Kažete da ćete posebno skrbiti o Hrvatima u BiH. U deklaraciji donesenoj u Saboru, MVEP se obvezuje da podnosi izvješće o poštivanju deklaracije. Predlažete nam ministra koji nije obavljao svoj posao. Jeste li odustali od toga?- pitao je Raspudić.
Plenković je uzvratio: .
-Drago mi je da ćemo u vama imati saveznika u jačanju statusa Hrvata u BiH, odakle i sami dolazite. Ta deklaracija nije prošla konsenzusom. Nema zemlje koju sam više puta posjetio i kojoj sam više pomagao od BiH. Tako će biti i dalje.
U replici ga je zastupnica Marija Selak Raspudić ( Most ) upitala kako vidi u Fuchsu rješenje za resor obrazovanja i znanosti, ako se zna da je njegove prijedloge zakona, kada je ranije bio ministar obrazovanja, odbilo preko 90 posto fakulteta.
Zajedljivo, koliko god on to zna i može, Plenković je rekao:
-Vidim da u obitelji imate dva predmeta interesa – BiH i obrazovanje. To je najosjetljiviji resor. Možda toga nisam bio svjestan prije 4 godine. Napredak u reformi školstva je značajan, a Fuchs će napraviti odličan posao i pripremiti mlade za konkurentnost na tržištu rada.
Kako to zna, i odakle mu tolika vjera u osvjedočeno anemičnog Fuchsa, to mandatar nije otkrio…

Zastupnici koji – urliču ( ?! )…

Katarini Peović iz platforme Možemo! obećao je da će prosječna plaća u Hrvatskoj u njegovom mandatu doseći 7600 kuna, a na pitanje Tomislava Tomaševića, čelnika “Možemo!”, hoće li Vlada vratiti HŽ Holding, umjesto sadašnja tri ( HŽ ) poduzeća u državnom vlasništvu, je kazao::

-Mi ćemo u željeznice uložiti 3 milijarde eura, što se tiče upravljanja, hoće li biti Holding ili kroz tri poduzeća, zadužio sam ministra Butkovića da vidi koji je sustav učinkovitiji. Odgovorit ćemo na to u ovom mandatu.
No, iako mu je Tomašević zamjerio što pri dolasku na Pantovčak za neke zastupnike govori kako urliču, Plenković se pravio nevješt, ne razumije na što se zastupnik referira, ali unatoč tome će ponoviti kako je njihova skupina aktivista artikulirala svoja stajališta –urličući (!? )

Marijani Puljak, zastupnici stranke Pametno, objasnio je da obećanih 100 tisuća radnih mjesta nije brojka do koje je došao u dokolici puštajući mašti na volju, nego na temelju rezultata postignutih u prvom mandatu njegove vlade.
Zastupniku Marjanu Pavličeku na pitan je hoće li Vlada u Vukovar uvesti dvojezične table, odgovorio je:
– Ova Vlada najviše je učinila za Vukovar, vi to jako dobro znate kao zamjenik gradonačelnika Vukovara. Mi ćemo to i nastaviti”, rekao je, napominjući da je Vukovar simbol Hrvatske. A što se tiče suživota s nacionalnim manjinama i u Vukovaru, to je važno pitanje, kazat će, i poštovat ćemo zakon i gledati specifične okolnosti koje postoje u gradu radi suživota Srba i Hrvata u Vukovaru.

Novi “tankoćutni zastupnici” i stari bahati premijer

I dok je mandatar Plenković nakon rasprave ocijenio kako u novom sazivu Sabora “ima dosta novih koji su prilično tankoćutni, osjetljivi, vape za zaštitom potpredsjednika Sabora”, no, očvrsnut će oni, nije problem, dotle su mnogi zastupnici ostali iznimno nezadovoljni odnosom mandatara prema njima.
Nino Raspudić je, primjerice, izjavio kako je umjesto odgovora dobio Plenkovićevo dociranje koje krši Poslovnik, te primjetio kako je mandatar bio iznimno nekorektan prema zastupniku Tomislavu Tomaševiću čije je izlaganje stalno prekidao, i tipkao na mobitel jasno dajući do znanja da ga ne zanima što zastupnik govori.

– Nekorektan je takav bahat odnos prema zastupnicima koje su ljudi izabrali u Sabor- ocijenio je Raspudić.

Inače, u Saboru je osnovan i prvi ženski klub kojeg su formirale Dalija Orešković ( Stranka s imenom i prezimenom ), Marijana Puljak ( Pametno ) i Anka Mrak Taritaš ( GLAS ). Sve tri u darivale predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića: Orešković buteljom vina, Puljak kemijskom olovkom, a Mrak Taritaš dezodoransom jer je “dug dan”. Na to su se odlučile, kako je rekla Puljak, da ukažu na praksu poklanjanja, pazeći da njihovi pokloni ne pređu vrijednost od 500 kuna, i da se zabilježi ovaj povijesni dan…
Vlada, zahvaljujući vladajućoj parlamentarnoj većini od 76 zastupnika HDZ-a, manjina, HNS-a i Reformista, ne brine za potporu, ali zajedničke fotografije novog Plenkovićevog tima neće biti dok ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica ne ozdravi od posljedica koronavirusa.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI