Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
plestival
Šibenik Dance Festival: Počinje ples! (ali ne ‘ples s virusom’)

Šibenik Dance Festival:
Počinje ples! (ali ne ‘ples s virusom’)

Počinje ples! – moglo bi se uzviknuti večeras u Šibeniku: stoga jer unatoč korona-nevoljama počinje ovogodišnje posebno izdanje Šibenik Dance Festivala, vrsne plesne manifestacije koja svake godine okupi plesne ansamble, umjetnice i umjetnike s raznih strana svijeta. Zato što na ovogodišnje izdanje nisu zbog poznatih epidemijskih zbivanja pristigli mnogi umjetnici i ansambli iz svijeta, organizatori su se duhovito domislili da ovogodišnji festival ne bude deseto, nego – 9,5-to izdanje.

Inače, kako ne bi bilo zabune, jer istaknuti epidemiolozi, ministar zdravstva, pa čak i premijer često koriste izraz ‘ples s virusom‘ ne bi li opravdali neke svoje ‘mjere’, ovdje se ne radi o tome, niti o ‘tangu s virusom‘, kako je to danas kazao medijski istaknuti epidemiolog Capak. Radi se o pravomumjetničkom plesu.

Dakle, plesne radionice u Šibeniku su počele već 18., a plesne izvedbe kreću večeras – 20. srpnja. Najatraktivnije plesne predstave bit će izvedene na šibenskim utvrdama: Tvrđavi svetog Mihovila i Tvrđavi Barone.

 –Ovo će se ljeto u Krešimirovu gradu održati posebno izdanje Šibenik Dance Festivala. Naime, pandemija novog koronavirusa onemogućila je da ovogodišnji Šibenik Dance Festival obilježi svoju desetu godišnjicu gostovanjima plesnih velikana iz svijeta. Zato novi ŠDF nosi oznaku 9,5 i donosi efektan program koji predstavlja snagu domaće plesne produkcije. Njegova je poruka: „Pokret je nezaustavljiv!“kažu organizatori Festivala kojega je prije deset godina pokrenula Zorana Mihelčić, inače i osnivačica Plesne udruge Sjene. 

Zorana Mihelčić (Foto: Jozica Krnić)

Prvu će večer, tj. večeras, na Tvrđavi svetog Mihovila biti izvedena predstava Čipka baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Koncept i koreografiju predstave potpisuje ravnateljica baleta riječkog HNK Maša Kolar. Predstava je nadahnuta izradom čipke, njezinom ornamentikom, poviješću, životom čipkarica, paškom nošnjom i folklornom glazbom.

Drugu večer goste Tvrđave Barone očekuje program pod nazivom Četiri kreacije. Svoje će plesno umijeće pokazati Modus klub iz Zagreba i plesni centar Virus iz Bihaća te suvremene plesačice Lucija Romanova i Tetiana Svetlična.

HNK Rijeka – Čipka

-Plesači će zaposjesti i šibenske ulice i trgove. U tim će nastupima građani i turisti moći uživati besplatno. – napominje se.

U Gradskoj će se večeras biti otvorena izložba Mladena Božičkovića koji potpisuje plesne fotografije nastale u razdoblju od 20 godina prijateljstva Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar iz Požege i Plesnog teatra Sjene iz Šibenika. Nakon toga na novouređenom će se središnjem gradskom trgu Poljani održati plesni program otvorenja. U njemu će sudjelovati Sjene i Modus klub. Leonarda Lovreković s plesačima USB-a Poreč izvest će performans Melting Water.

Škvadra – Ne čujem te, mrak je

Dan kasnije Šibenčane će svojim „site-specific“ performansima pod nazivom Ne čujem te, mrak je iznenaditi Škvadra, mladi umjetnički kolektiv čije je članove povezao studij suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Na Šibenik Dance Festival tradicionalno se naslanja plesna edukacija Art Cube. Ona obuhvaća plesne seminare za djecu i mlade koje vode priznati plesni pedagozi. Baletnoj tehnici za suvremene plesače ove će godine plesače podučavati Mojca Majcen, a radionicu za djecu i mlade pod nazivom Tekstura tijela vodit će Lucija Romanova. Voditeljica kreativnih radionica za najmlađe je priznata hrvatska samostalna umjetnica i istaknuta plesna pedagoginja Ilijana Lončar.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI