Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE / PRIOPĆENJE
RF: Plenkovićeva vlada usvojila Istanbulsku konvenciju s figom u džepu; umjesto otvaranja obećanih šest novih sigurnih kuća, zatvaraju se one postojeće…

RF:
Plenkovićeva vlada usvojila Istanbulsku konvenciju s figom u džepu; umjesto otvaranja obećanih šest novih sigurnih kuća, zatvaraju se one postojeće…

Sigurne kuće za žrtve nasilja se zatvaraju, pa tako i Ženska pomoć sada, prvo utočište zlostavljanih žena otvoreno u Hrvatskoj. Razlog je manjak financijskih sredstava koja su, navodno, osigurana u državnom proračunu, godišnje 70 milijuna, pod egidom provedbe Istanbulske konvencije i nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017. do 2022. Za Plenkovićevu vladu, čini se, bilo je bitno samo usvojiti Istanbulsku konvenciju, makar i s figom u džepu, kako bi osvjetlao obraz pred EU, a njezina je implementacija neka druga priča koja očito još nije na dnevnom redu… 

Hrvatska vlada se na štošta  obvezala donošenjem Istanbulske konvencije, uz ostalo i na otvaranje još šest skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u županijama koje takvih skloništa nemaju. Obećao je premijer i pokretanje 24-satne državne SOS telefonske linije, sli nikad ništa od toga nije realizirano. Šefu hrvatske vlade bilo je dovoljno da može reći kako je Istanbulska, svim otporima u njegovoj stranc unatoč, ipak “pala”. No, kakva korist žrtvama nasilja u obitelji od tog dokumenta ako ga ne slijede praktične mjere i konkretna zaštita države?!

Kako vidimo, umjesto provedbe obećanog, i otvaranja novih sigurnih kuća, događa se obrnuti proces- zatvaraju se one postojeće. Novaca nema, koronakriza je pojela sve rezerve, a kad negdje treba uzeti da bi se dalo drugima, najlakše je uzeti od žrtava  obiteljskog nasilja  i osoba s invaliditetom.

Na ove alarmantne vijesti reagirala je priopćenjem Radnička fronta koja sada ima u Saboru i svoju zastupnicu, jednu od sedam iz lijevo-zelene koalicije Možemo!, Katarinu Peović.

RF od Vlade traži hitnu implementaciju Istanbulske konvencije i Nacionalne strategije, što podrazumijeva urgentnu financijsku pomoć skloništima za žene koja se zbog manjka sredstava  nalaze pred zatvaranjem jer im niu isplaćena obećana sredstva.

Upozoravaju da se Hrvatska ratifikacijom Istanbulske konvencije, odnosno Konvencije Vijeća Europe, obvezala na ulaganje u borbu protiv nasilja nad ženama u svim aspektima, što Vlada do danas, ističu, nije ispoštovala. Zbog toga izravno prozivaju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je lakonski davao obećanja, ali ih se nije sjetio i ispuniti.

Udruga Ženska pomoć sada, kako napominju, dobila je tek prvu ratu od 135.000 kuna od cjelokupnog godišnjeg iznosa od 270.000, i upozoravaju da je to i dalje tek 20 posto od realno potrebnog ukupnog godišnjeg budžeta od 780.000 kuna.

-Molbe za donacijama udruzi su odbijene uz izgovor da je dijeljenje sredstava do daljnjeg onemogućeno zbog Covida-19- kaže se u priopćenju RF-a, uz opasku kako taj potez smatraju apsurdnim  jer je upravo pandemija koronavirusa dovela do porasta nasilja nad ženama.

-Uz ulaganje u zdravstvo te poduzimanje mjera očuvanja radnih mjesta, sigurnost i dobrobit žena mora zauzeti jedno od najviših mjesta na listi prioriteta pri sanaciji pandemije i njezinih posljedica– poručuju iz RF-a.

Ako se ispostavi da novca u državnom proračunu za provedbu Istanbulske konvencije nema, mora se, smatraju,  postaviti pitanje na što je utrošen.

Također ocjenjuju besmislenim tvrditi da je 780.000 kuna za sklonište za žene nedostižan zahtjev.

-Vlada čiji je predsjednik svojedobno isticao važnost borbe za unaprjeđenje društvenog položaja žena u Hrvatskoj te rodnu ravnopravnost, a potom isto nazvao i „temeljnim vrednotama našeg ustavnog poretka“, navedenim je propustima i gafovima još jednom pokazala da je njihova borba za ženska prava samo prigodničarsko sakupljanje političkih bodova onda kada je to poželjno- konstatira se u priopćenju iz Radničke fronte.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI