Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
hdz / POLITIKA
Plenkovićev tim za Banske dvore:  “Katice za sve” i jedan Batman-Superman …

Plenkovićev tim za Banske dvore:
“Katice za sve” i jedan Batman-Superman …

U novi mandat Andrej Plenković ide s nešto manjom vladom koja će imati 16 umjesto ranijih 20 ministarstava, i standardno lošom minstarskom postavom. Osim Zdravka Marića koji ostaje ministar finacija, a kojemu se ne može odreći da zna svoj posao, sve ostalo su klasična politička rješenja koja previše ne mare za kompetencije i specijalnosti, pa Plenkovićevi ministri bez problema mogu iz resora u resor kao svojevrsne političke “katice za sve”. Ipak, megaresor kojega je dobio bivši ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, sada i ministar gospodarstva koje je pridodano njegovom dosadašnjem obimnom ministarstvu, čini ga najjačom Plenkovićevom karikom. Sam Ćorić prometnuo se u Batmana i Supermana, kakvim je udvornički nazivao samog premijera…

Tomislav Ćorić, dakle, kako javlja N1 pozivajući se na pouzdane izvore, zasjeda na čelo golemog Ministarstva gospodarstva, zaštite okoliša i energetike, a bivši ministar gospodarstva Darko Horvat preuzima novo Ministarstvo graditeljstva i državne imovine. Zdravko Marić nastavlja brinuti o državnim financijama, a dosadašnji ministar državne imovine Mario Banožić, staje na čelo Ministarstva obrane kao jedna od egzemplarnijih Plenkovićevih “katica za sve”. Ministarstvo branitelja i dalje vodi Tomo Medved, koji sada postaje i potpredsjednik Vlade, a mladog ministra uprave Ivana Malenicu dopalo je objedinjeno Ministarstvo uprave i pravosuđa. “Naš prijetelj Vili” Beroš, razumije se, vodit će Ministarstvo zdravstva, a Josip Aladrović, kao i dosad, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Goran Grlić Radman, tko zna zašto, ostaje šef Ministarstva vanjskih poslova, a resor regionalnog razvoja i fondova EU vodit će, po svoj prilici, Nataša Tramišak
Nina Obuljen Koržinek ostaje ministrica kulture, s tim da su u imenu ministarstva sada i mediji, čime im se, valjda, želi dati na važnosti, vjerojatno formalno i figurativno, ali ne i stvarno.
Marija Vučković i dalje će biti ministrica poljoprivrede, Davor Božinović ministar unutarnjih poslova, Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastrukture. Na čelo Ministarstva znanosti i obrazovanja umjesto Blaženke Divjak trebao bi doći Radovan Fuchs, a turizam i sport ( ? ), svi su izgledi, preuzet će, umjesto Garija Cappellija, Nikolina Brnjac.
Njima još treba pridodati ministra bez portfelja, iz reda koalicijskog “manjinskog” partnera, Borisa Miloševića, zaduženog za društvene djelatnosti i ljudska prava, u statusu potpredsjednika Vlade.

Gari Cappelli i Vesna Bedeković vraćaju se u Sabor, a Blaženka Divjak u akademsku zajednicu, odnosno na Sveučilište.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI