Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
zanimljivi projekti
Od pačeta do labuda: Novi projekt Ekološke udruge Krka Knin – od ‘Stare škole’ u Lukaru do ‘Društvenog centra Promina’

Od pačeta do labuda:
Novi projekt Ekološke udruge Krka Knin – od ‘Stare škole’ u Lukaru do ‘Društvenog centra Promina’

Zapuštena ruševna zgrada ‘Stare škole’ u Lukaru, u Općini Promina, uskoro bi mogla postati novo središte društvenog života tog kraja. Vrlo aktivna Ekološka udruga Krka Knin s partnerima pokreće još jedan od mnogobrojnih projekata kojima poboljšava uvjete života u Šibensko-kninskoj županiji. U ovom slučaju će prominska ruševina od ‘ružnog pačeta’ postati svojevrsni prominski ‘labud’, mjesto koje će umjesto mačaka lutalica posjećivati mjesne udruge.

U Oklaju je održana početna konferencija projekta „Društveni centar Promina“ (UP. 04.2.1.07.0029) koji sufinancira Europski socijalni fond, odobren u sklopu poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Nositelj projekta je Ekološka udruga „Krka“ Knin, a partneri su Općina Promina i Veleučilište Marko Marulić Knin. Vrijednost je projekta 1.800.680,00 kn, a trajanje provedbe projekta je 24 mjeseca:  od svibnja 2020. do svibnja 2022. godine.

-Adaptacijom, opremanjem i uspostavom Društvenog centra Promina lokalnim udrugama će se osigurati prostor za njihovo nesmetano djelovanje i razvoj. Sve udruge sa područja Šibensko-kninske županije moći će svoje aktivnosti i programe jednostavnije provoditi na području Općine Promina. Društveni centar će kao „coworking“ prostor biti platforma za razmjenu znanja, umrežavanje, poticanje suradnje, kreativnosti, inovacija, i poduzetništva. Građani i udruge moći će jednostavnije, kvalitetnije i smislenije organizirati svoje „slobodno vrijeme“. Udruge, građani i lokalna uprava imat će prostor za organiziranje radionica, predavanja, konferencija i jačanje svoje vidljivosti u zajednici – pojašnjava Inga Kukolj, voditeljica projekta ‘Društvenog centra Promina’, jednog u nizu projekta koje je poteklih desetljeća pokrenula u Kninu, Šibeniku i drugim hrvatskim gradovima.

U Oklaju su sudionicima početne konferencije Ekološku udrugu „Krka”, projekt i brojne aktivnosti koje će se u sklopu projekta provoditi predstavili Inga Kukolj te predsjednik udruge Srečko Kmetič. Organizaciju početne konferencije koja uključuje pripremu PowerPoint prezentacije i tehničke pripreme izvršio je stručni suradnik za promociju na projektu, ističe se.

Načelnik Općine Promina Tihomir Budanko zahvalio je ekološkoj udruzi Krka na suradnji i povjerenju, istaknuo važnost revitalizacije zapuštenih prostora te razvijanju sadržaja važnih za stanovnike i zajednicu te  korist koju će od provođenja projekta imati  organizacije civilnog društva i udruge s područja Općine Promina, te je pozvao sudionike da se priključe brojnim aktivnostima projekta.

Dekanica kninskog Veleučilišta Lovorka Blažević također je zahvalila na suradnji i istakla da je iznimno važna suradnja svih dionika i partnera te je napomenula da se veseli razvoju i provedbi dva volonterska programa na kojima će sudjelovati osam volontera kninskog Veleučilišta.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI