Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
POLITIKA
Nova Vlada na prvoj sjednici: Zakon o obnovi Zagreba od posljedica potresa, četiri mjeseca nakon što je grad razoren…

Nova Vlada na prvoj sjednici:
Zakon o obnovi Zagreba od posljedica potresa, četiri mjeseca nakon što je grad razoren…

Nova Vlada, koja je dobila povjerenje 76 zastupnika Hrvatskog sabora ( HDZ, manjinci, HNS i Reformisti ), taman koliko je potrebno da bi bila izabrana, danas već održava svoju prvu sjednicu. Ključna točka je Zakon o obnovi Zagreba i okolice od posljedica potresa. Zakon je, navodno, bio formuliran i potkraj mandata prošle Vlade, i u raspravi, ali ostaje činjenica da ga Plenkovićev prošli tim nije dao na glasanje u Sabor, nego će to učiniti tek sada, iako se potres dogodio još prije četiri mjeseca, 22.ožujka 2020. No, Zagrepčani očito to Plenkovićevoj vladi i HDZ-u nisu zamjerili. Na izborima su im dali najviše glasova, što se dosad nikad nije dogodilo…

Nova Vlada ima 18 članova i 4 potpredsjednika: HDZ-ove Tomu Medveda, Davora Božinovića i Zdravka Marića te potpredsjednika iz redova manjinskih zastupnika, SDSS-ovog Borisa Miloševića.

Ova Vlada ima 16 ministarstava, za razliku od prethodne koja ih je imala 20. Neki su resori objedinjeni, pa će tako Tomislav Ćorić biti ministar gospodarstva i održivog razvoja ( koji sažima energetiku i zaštitu okoliša ), Ivan Malenica će voditi Ministarstvo uprave i pravosuđa ( ranije su to bila dva odvojena ministarstva ), Darko Horvat bit će na čelu Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine ( koje je također nastalo spajanjem dva ministarstva- graditeljstva i državne imovine ), Nikolina Brnjac vodit će Ministarstvo turizma i sporta ( sport dosad nije imao zasebno ministarstvo ), a Nina Obuljen Koržinek u nazivu ministarstva kojem je na čelu uz kulturu ima i medije.

Uz njih u Vladu su ušli i Davor Božinović kao ministar unutarnjih poslova, Tomo Medved, ministar branitelja, Zdravko Marić, ministar financija, Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, Mario Banožić, ministar obrane, Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova, Vili Beroš, ministar zdravstva, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede i Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Ministri su kasno sinoć, jedva sat prije ponoći, prisegnuli da će svoje dužnosti obnašati savjesno i časno, da će poštovati Ustav, zakone i pravni poredak, zalagati se za svekoliki napredak RH.

Ovo je druga Plenkovićeva vlada, a inače, 15-ta po redu u 30 godina hrvatske samostalnosti.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI