Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
zanimljivi projekti
S jedne od manfestacija EUKK (foto TRIS/G. Šimac)

Nema frke dok je Krke:
Kninjani bez posla – dođite uživo u ‘Živu knjižnicu’

S jedne od manfestacija EUKK (foto TRIS/G. Šimac)

-Pozivamo sve nezaposlene osobe s područja grada Knina da nam se pridruže u utorak, 07. srpnja 2020. u 12h ispred našeg „Ekološko-informativnog centra“ , Drniška 2b, kako bi zajedno sudjelovali u „Živoj knjižnici“. „Živa knjižnica“ je dio info kampanje „Nema frke dok je Krke“, a koja se odvija u sklopu projekta „Ekološko-informativni centar“. Gost predavač „Žive knjižnice“ je Irina Sinobad. Irina je uspješno prošla proces samozapošljavanja te će vas iz „prve ruke“ upoznati sa cijelim procesom. Irina će vas upoznati sa postupkom, uvjetima i mogućim problemima s kojima s možete susresti tijekom procesa, te odgovoriti na sva vaša pitanja. Posjetite nas u našem „Ekološko-informativnom centru“ tijekom održavanja „Žive knjižnice“ te poslušajte, saznajte, naučite, pitajte… ojačajte svoje poslovne i socijalne vještine te poboljšajte svoje izglede na tržištu rada! – poziva Marija Ujaković iz Ekološke udruge Krka Knin sve zainteresirane i nezaposlene s područja Knina.

Marija Ujaković je voditeljica još jednog u nizu nebrojenih korisnih i projekata koje je u tom gradu pokrenula i provela Ekološka udruga Krka Knin, te donijela opipljivi i konkretan boljitak kninskoj zajednici. Izuzev projekata kojima su se djeca i odrasli obrazovali o važnosti zaštite okoliša, razumnog postupanja s otpadom, te razvijanja poštovanja i ljubavi prema prirodnim vrijednostima Knina i okolice, niz projekata je usmjereno  prema najugroženijim tzv. marginalnim skupinama radi njihova lakšeg i bezbolnijeg integriranja u društvo.  Među njima su i dugotrajno nezaposlene osobe koje vrlo teško pronalaze posao u gospodarski nerazvijenom kraju, te u programima prekvalifikacija i edukacija pronalaze nove smjerove u životu, upoznaju druge ljude i stječu nove vještine i prijateljstva, kao i temeljna znanja za pokretanje eventualnog vlastitog obrta, OPG-a i sl.

Tri ‘Žive knjižnice’

Projekt ‘Žive knjižnice’ će, prema toj zamisli, svima nezaposlenima koji tek kreću okretati novu stranicu u životu će na najefikasniji način dati mogućnost da saznaju sve informacije što ih čeka na tom putu, te kako najlakše prebroditi eventualne administrativne i ostale prepreke – sve će moći saznati ‘uživo’ od Irine Sinobad koja je kroz sve to prošla i uspješno se samozaposlila.

S jedne od manfestacija EUKK (foto TRIS/G. Šimac)

-Za sve dodatne informacije slobodno nam se javite putem nekih od  kontakata Udruge. Inače, projekt „Ekološko-informativni centar“ je sufinanciran 100% sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a u sklopu poziva “Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru“. Iznos odobrenog sufinanciranja je 1.499.885,40 kuna. Projekt će trajati 36 mjeseci, od veljače 2020. do veljače 2023., a provedba projekta je na području teritorija koje pripada gradu Kninu. Cilj projekta je provedbom predavanja, radionica i info kampanjom utjecati na povećanje kompetencija nezaposlenih osoba sa područja grada Knina kako bi postali konkurentniji na tržištu rada. Provedbom će se poboljšati socio-ekonomski uvjeti na području grada Knina – kaže voditeljica projekta Marija Ujaković. 

Inače, u kampanji ‘‘Nema frke dok je Krke” koja obuhvaća promoviranje izvaninstitucionalnih usluga za nezaposlene osobe predviđene su 3 ”Žive knjižnice”  gdje će osobe koje su se samozaposlile informirati i prenositi znanja drugim nezaposlenim osobama.

Info-taxi dovozi informacije

Primjerice, provodit će se savjetovanje i informiranje nezaposlenih osoba kojima će se podučiti o  pretraživanju web stranica, mogućnosti korištenja mjera i programa za nezaposlene, mogućnosti samozapošljavanja, savjetovanje o pokretanju obrta, OPG-a i zadruge, pomoć pri izradi poslovnih planova i sl., a u programu     Radionica “EU za sve” radionice s ciljem informiranja i educiranja nezaposlenih osoba o načinima iskorištavanja programa EU za samozapošljavanje kroz izradu i apliciranje projekata. Radionica “Poslovni plan” će ih informirati o izradi poslovnih planova, a predavanje “Kvalitetna prezentacija” naučiti važnosti kvalitetnog predstavljanja budućim poslodavcima na razgovorima za posao. izradi životopisa, motivacijskog pisma, planu traženja posla i sl. Radionice  na temu povećanja komunikacijskih, prezentacijskih i pregovaračkih vještina s ciljem lakšeg zaposlenja. Predviđen je seminar kojemu je cilj potaknuti korisnike da se bave turizmom uz edukaciju i informiranje o održivom turizmu i okolišno odgovornom poslovanju.

Inače, turizam koji neće ugrožavati okoliš, te će se oslanjati na prirodne i povijesne znamenitosti te ekološku poljoprivredu je zapravo najveći i potencijal ovog dijela Dalmacije, no takvo što još nije u dovoljnoj mjeri shvaćeno među mjerodavnim institucijama vlasti, ali ni među lokalnim stanovništvom.

Ekološko informativni centar EUKK kod Krke (foto TRIS/G. Šimac)

Ovim projektom je predviđena i još jedna nesvakidašnja usluga za žitelje mahom napuštenog i zapuštenog kninskog zaleđa nazvana – Pružanje usluge „Info@taxi“
Naime, u uvjetima slabije javnoprijevozničke premetne povezanosti Knina i okolnih sela, mnogima je otežan pristup kninskim sadržajima ili pak uslijed nezaposlenosti nemaju ni dovoljno novca za taksi prijevoz. U Ekološkoj udruzi Krka Knin su se dosjetili da onda oni odu k takvima, pa će se, ukoliko bude interesa, informiranje, savjetovanje i educiranje nezaposlenih osoba provoditi na ‘licu mjesta’ u okolnim mjestima (Golubić, Kninsko polje, Kovačić, Ljubač, Oćestovo, Plavno, Polača, Potkonje, Radjevac, Strmica, Vrpolje i Žagrović).

Tako će im informacije gotovo doslovce doći na kućni prag, što je zasad rijetko viđena praksa u Hrvatskoj.

Inače, svi zainteresirani građani koji pripadaju ciljnoj skupini za više informacija mogu kontaktirati udrugu EUKK putem broja telefona udruge  022/664-608, Facebook stranice udruge ili na neku od navedenih e-mail adresa: eko.info.centar@eu-krka-knin.hrmarija.ujakovic@yahoo.com (voditeljica projekta); i darko.pokrajac@gmail.com (koordinator aktivnosti).

Ilustracija, Inga Kukolj, iz EUKK-e (Foto: TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI