Neovisni novinarski portal
22.1.2022.
POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE / sabor
Marija Selak u saborskom Odboru za ravnopravnost spolova: Blago ženama, u bolje ruke zaštita njihovih prava nije mogla dospjeti!

Marija Selak u saborskom Odboru za ravnopravnost spolova:
Blago ženama, u bolje ruke zaštita njihovih prava nije mogla dospjeti!

Zvuči ironično, kao neslana šala, ali je istina da je Mostova Marija Selak Raspudić, raspodjelom saborskih sinekura, dospjela baš u Odbor za ravnopravnost spolova! Filozofkinja i političarka osvjedočeno konzervativnih stavova, koja se javno deklarira kao zagovornica zabrane pobačaja, mogla bi čak biti inaugurirana na čelo spomenutog odbora. Valjda je to zaslužila, ako ćemo biti cinični, kao etablirana borkinja za ženska prava, iz poznate obitelji Raspudić -Selak koji drže da ni silovane žene nemaju pravo na pobačaj, pa je u oporbenim redovima glatko pao izbor baš na nju kao buduću čuvaricu ženske ravnopravnosti …

Nije čudno da je na ovakav ishod pregovora u oporbi reagirala SDP-ova Sabina Glasovac koja je na Twitteru napisala:

-Bravo, pregovarači! Posebno moji iz SDP-a. Baš me zanima što je to toliko važnije od zaštite prava žena oko kojih će se lomiti koplja u ovome mandatu. Neki očito i dalje ne shvaćaju što nas je dovelo ovdje gdje smo. Kukavičluk i spremnost na trule kompromise-  s gorčinom je konstatirala u svojoj objavi Glasovac.

Inače, riječ je o nezavisnoj zastupnici iz redova Mosta koja je u predizbornoj kampanji odbila komentirati izjavu svoga supruga Nina Raspudića, također izabranog nezavisnog zastupnika s liste Mosta, da čak ni silovanim ženama ne bi trebalo dozvoliti pobačaj, ali ni izjavu Miroslava Škore, čelnika Domovinskog pokreta, da bi žene u takvoj situaciji morale porazgovarati s obitelji.

Selak je zamoljena u kampanji da komentira takva stajališta, obranaški kazala kako se “ne želi uvlačiti u takvu raspravu”. Tvrdila je da smo suviše opterećeni tom temom i da smo je previše banalizirali, a ona u tome ne želi sudjelovati. To je, čini se, bilo lakše negoli jasno kazati koji je njezin stav…

-Imamo trend pada broja pobačaja i bilo bi dobro da se taj pad nastavi. Ako ovako nastavimo, mislim da ćemo polarizirati ljude, a dio građana koji ima razuman, emotivan sklop prema ovoj temi, njima takvi razgovori ostavljaju knedlu u grlu- branila se od odgovora Selak, očigledno posve suglasna sa stajalištem njezina supruga Nina Raspudića koji drži da “ljudski život počinje od začeća” i stoga pobačaj smatra ubojstvom.

-Ako budemo imali većinu, bit će na tragu zaštite ljudskog života od začeća. Pobačaj je ubojstvo, život treba braniti- dodatno je, za one koji ga od prve nisu razumijeli, pojasnio u kampanji Raspudić.

Oporbi, implicite i SDP-u, Marija Selak, s takvim svjetonazorskim, ideološkim opredjeljenjima, očigledno savršeno odgovara, ne samo kao članica, nego štoviše i kao možebitna predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova. Iako su njezini stavovi sama negacija te ravnopravnosti, jer ako žena nema pravo na izbor, ako ne može samostalno odlučiti o svome tijelu, o čemu može?

Uzgred, vladajućoj većini u parlamentu pripada 16, a oporbi 14 čelnih mjesta u saborskim radnim tijelima, pa je, dakle, bilo sasvim dovoljno prostora i mogućnosti da Selak bude raspoređena na za nju primjereno mjesto, a ne u Odbor čija je intencija u neskladu s njezinim izvornim opredjeljenjima.

U pravu je Sabina Glasovac kada napose čestita svojim kolegama iz SDP-a na smjernosti i posvećenosti zaštiti prava žena. Svaka čast, socijaldemokrati su se zaista proslavili brigom za ravnopravnost spolova predajući, s punom vjerom, ženska prava u ruke nekomu tko ne nalazi ništa sporno u tome da se ženama ukine stečeno ( civilizacijsko, ljudsko) pravo na izbor. I da ih se i službeno kategorizira kao drugotne i preda na volju moćnije muške ruke…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI