Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
POLITIKA / sabor
Konstituiran 10. saziv Hrvatskog sabora: Jandroković prvi s obnovljenim mandatom predsjednika, potpredsjedniku Škori najmanje glasova…

Konstituiran 10. saziv Hrvatskog sabora:
Jandroković prvi s obnovljenim mandatom predsjednika, potpredsjedniku Škori najmanje glasova…

Imamo 10.saziv Sabora! U klupama. Ukupno 151 zastupnika. Pod prisegom. Položenom u posebnim epidemiološkim uvjetima. Pod maskama i distancirano. Za predsjednika Sabora, po drugi put je izabran HDZ-ov Gordan Jandroković, koji je zastupnicima čestitao na izboru. Svi su poimenice prisegnuli svojom čašću da će “dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno” i da će se u “svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak”, zauzimati se “za svekoliki napredak Republike Hrvatske”. Koliko su doista časni i odgovorni pokazat će uskoro…

Šef Sabora izabran je sa 143 glasa i jednim suzdržanim ( sedam zastupnika nije glasalo ), a nakon njegova izbora puštena je snimka hrvatske himne i potom održana minuta šutnje za prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, preminule zastupnike i poginule. Konstituirajućoj sjednici parlamenta bili su prisutni i premijer Andrej Plenković, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, te zamjenica predsjednika Ustavnog suda Snježana Bagić. Šef države, Zoran Milanović zahvalio se na pozivu i ostao – kod kuće…

-Izbor na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora po drugi put za mene je velika čast i čini me ponosnim- rekao je na početku svoga obraćanja zastupnicima HDZ-ov Gordan Jandroković i nastavio:

-To je potvrda izbornih rezultata koji su pokazali da građani podržavaju smjer kojim su dosadašnja Vlada i parlamentarna većina vodile državu. Kao i priznanje za sva postignuća ostvarena u prethodne četiri godine. Zalagat ću se za promicanje i osnaživanje najviših vrednota ustavnog poretka: slobode, jednakosti, mirotvorstva, socijalne pravde, poštivanja prava čovjeka, nacionalne ravnopravnosti i ravnopravnosti spolova, vladavine prava i demokratskog višestranačkog sustava. Isto tako, zalagat ću se za snaženje i poštivanje institucija, njihovu međusobnu suradnju, čuvanje dobrih običaja te međusobno uvažavanje najviših nositelja državne vlasti. Nastojat ću biti objektivan, pažljivo vas slušati te savjesno i odgovorno obavljati svoju dužnost. Današnji trenutak od svih nas zahtjeva razboritost, smirenost i ozbiljnost. I iznad svega, predano služenje općem interesu i hrvatskim građanima’, poručio je napominjući kako će u ovim izazovnim vremenima gosppodarski oporavak i daljnji razvoj Hrvatske biti u fokusu rada hrvatske Vlade čijem je premijeru napose čestitao na uspješnim pregovorima u Bruxellesu.

-Svi mi koji smo ovdje u Hrvatskom saboru nismo neprijatelji. Razlikujemo se u idejama, ali vjerujem da se svi zalažemo za boljitak Hrvatske– kazao je Jandroković.

Za potpredsjednike Sabora iz reda parlamentarne većine izabrani su HDZ-ovi Ante Sanader ( sa 134 glasa )i Željko Reiner ( 136 glasova ) te manjinski zastupnik Furio Radin ( 135 ), a iz reda oporbe Miroslav Škoro ( Domovinski pokret ) i Rajko Ostojić ( SDP ). Zastupnici Mosta nisu sudjelovali u glasanju o potpredsjendicima većine. Škoro je dobio 110 glasova, dio zastupnika SDP-a nije se uključio u glasanje, a Katarina Peović iz platforme Možemo! glasala je protiv. Rajko Ostojić, pak, dobio je 143 glasa.

Izabrani su i čelnici Odbora za Ustav, Odbora za zakonodavstvo, odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo te Odbora za europske poslove. Spor je nastao između Tomislava Tomaševića iz platforme Možemo! Koji je za šefa “europskog odbora” predložio Bojana Glavaševića navodeći da je to dogovoreno između oporbenih stranaka, ali su Mostov Nikola Grmoja, “suverenist” Hrvoje Zekanović i Škorin Milan Vrkljan to demantirali, a Zekanović je predložio Željka Sačića( koji je na konstituirajuću sjednicu Sabora stigao u vojnoj odori !? )

Zatražena je pauza, a nakon nje je SDP-ov Arsen Bauk objasnio kako je prilikom dogovora o raspodjeli čelnih mjesta iz kvote opozicije definirano da Možemo! pripada potpredsjedničko mjesto u Odboru za europske poslove i da je to Bojan Glavašević. Grmoja je to potvrdio, ali uz opasku da su se neke stvari promijenile i da je jedan klub oporbe manje. Naposljetku su izglasani odbori bez glasanja o Glavaševiću, na intervenciju šefa Sabora Gordana Jandrokovića, koji je odlučio oporbi dati vremena da se oko spornog potpredsjedničkog mjesta dogovori.

Foto: Hrvatski sabor, službene stranice

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI