Neovisni novinarski portal
25.9.2020.
HRVATSKA
Ilustracija; Može i ovo - foto facebook - Ja Zmaj

Evo prijedloga:
Ministarstvo nezapošljavanja ili zapošljavanja u Irskoj, Ministarstvo uništavanja okoliša za potrebe naftnih kompanija i provizija, Ministarstvo vjeronauka i nogometa, Ministarstvo tablice množenja i samoobrazovanja…

Ilustracija; Može i ovo - foto facebook - Ja Zmaj

Andrej Plenković (HDZ) je, kažu, sastavio 16 novopečenih ministarstava za svoju novu Vladu Republike Hrvatske. Smislio je neka nova ministarstva i u njihovo naziv utrpao neke, za hrvatske prilike, nespojive pojmove.

Na primjer Ministarstvo energetike, gospodarstva i zaštite okoliša. A kojemu će na čelu biti stanoviti Tomislav Ćorić, poznat po guranju projekata kojima se jamačno devastira okoliš, poput bušenja gotovo cijele kopnene i morske površine Hrvatske radi istraživanja i eksploatiranja nafte i plina. Kratica bi mu bila MEGZO.

Pa brate poštenije onda da mu se ‘resor’ zove: Ministarstvo uništavanja okoliša za potrebe naftnih kompanija i provizija. A i otmjenije zvuči MUOPNKIP nego MEGZO. 

Ilustracija s Ministarstvom poznatim iz stripa Alan Ford

Onda je tu i novosklepano Ministarstvo kulture i medija kojemu bi na čelu bila Nina Obuljen Koržinek, poznata i po tome što je u njezinom mandatu velik broj samostalnih umjetnika doveden na rub egzistencije, niz nezavisnih medija pogašen, a redakcija i novinara bio izložen zastrašivanju i nebrojenim sudskim tužbama od raznih moćnika, ne bi li ih se ušutkalo i discipliniralo.

Pa zašto se njeno ministarstvo onda ne bi zvalo Ministarstvo prihvatljive kulture i podobnih medija.

Eto nam navodno i novog Ministarstva turizma, sporta i mladih. Kakvo je pak to ministarstvo?

Čemu bi ono služilo? Možda za gradnju mega apartmana i golf igrališta na kojima bi naša nezaposlena djeca za sitniš sakupljali krivo napucane loptice… Možda bi bilo bolje da se odmah zove Ministarstvo golf igrališta i mladih sakupljača loptica.

Eto sad i Ministarstva pravosuđa i uprave. Zna se, to su najrazvijeniji dijelovi hrvatskog društva pa zaslužuju da budu zajedno. Predlažemo kraće ime:  Ministarstvo upravosuđa.

Skraćeno: MU.

Ilustracija: Može i ovo – foto facebook – Ja Zmaj

Moglo bi se ovako unedogled, a možda to i nema smisla. Evo tek nekih brzinskih prijedloga za neke nove mandatare ili za Plenkovića na parlamentarnim izborima na ljeto 2044. godine.

  1. Ministarstvo pučke katoličke kulture
  2. Ministarstvo eventualnog gospodarstva, sječe šume i rasprodaje preostalih podzemnih voda
  3. Ministarstvo betoniranja obale i pašnjaka
  4. Ministarstvo Hrvatske demokratske zajednice i državne imovine
  5. Ministarstvo uvoza kupusa, svinjetine i ostale hrane
  6. Ministarstvo nezapošljavanja ili zapošljavanja u Irskoj
  7. Ministarstvo vjeronauka i nogometa
  8. Ministarstvo tablice množenja i samoobrazovanja
  9. Ministarstvo obrane, znanosti i socijalne skrbi
  10. Ministarstvo bla-bla trala-la…

Itd.

Ilustracija; Može i ovo – foto facebook – Ja Zmaj

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI