Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
aktivisti / POLITIKA
Foto: Massive Attack

EUTOPIA:
Massive Attack u suradnji sa stručnjacima i aktivistima objavili EP sa pozivom za izgradnju pravednijeg i održivijeg svijeta

Foto: Massive Attack

Massive Attack, jedan od najutjecajnijih bendova današnjice, objavili su ovog mjeseca važan EP nazvan Eutopia na kojem, u suradnji sa stručnjacima i aktivistima za ekološka i ekonomska pitanja te kolegama glazbenicima, progovaraju o štetnostima sustava u kojima živimo i praktičnoj potrebi za izgradnjom boljeg, pravednijeg, humanijeg i održivijeg svijeta.

Bristolski pioniri trip-hopa , nadaleko poznati i po svom aktivizmu, objavili su EP sa tri pjesme u kojima vrlo direktno govore o vrućim političkim temama nenormalnog vremena u kojemu živimo. Za inspiraciju je poslužilo vrijeme lockdowna, pjesme su nastajale u tri različlita grada, a naslov EP-a nadahnut je kontroverznim djelom u kojem Thomas More početkom 16. stoljeća opisujući društveno i političko uređenje imaginarne otočne zemlje Utopije opisuje uređenje idealne države.

-Duh ovog EP-ja, njegovi elementi i ideje, nemaju nikakve veze sa naivnim predodžbama o idealnom, savršenom svijetu, ali ima veze s hitnom i praktičnom potrebnom za izgradnjom nečeg boljeg. Lockdown je otkrio najbolje aspekte i najgore propuste čovječanstva. To razdoblje neizvjesnosti i tjeskobe prisililo nas je da razmišljamo o očitoj potrebi promjene štetnosti sustava u kojima živimo. Radeći s tri stručnjaka stvorili smo zvučan i vizualni dijalog oko globalnih, strukturnih pitanja, u obliku klimatske nužde, izvlačenja poreznih utočišta i univerzalnog osnovnog dohotka – poručuju iz Massive Attacka u ime čitave  ekipe koja je stvorila taj jedinstven audio-vizualni uradak bez presedana u povijesti glazbe koji u sebi sadrži misli relevantnih mislioca.

Jedna od njih je Christiana Figueres, autorica UN-vog Pariškog klimatskog sporazuma, koja u prvoj pjesmi #CLIMATEEMERGENCY, nastaloj u suradnji s progresivnim američkim aktivističkim bendom Algiers, objašnjava razmjere klimatske krize i kako je pandemija produbila klimatsku krizu te šalje snažnu poruku o nužnosti hitnog reagiranja na klimatske promjene.

U drugoj pjesmi #TAXHAVENS, snimljenoj sa američkim reperom Saulom Williamsom, ekonomist Gabriel Zucman zaposlen na Sveulilištu Berkley, poznat po svom zalaganju za porez na luksuz, upozorava na ekonomske nuspojave koje su uzrokovale porezne oaze.

U trećoj pjesmi #UNIVERSALBASICINCOM, nastaloj kao plod suradnje sa škotskom trojkom Young Fathers, gostuje britanski ekonomski teoretičar  Guy Standing i govori o  prijetnjama koje blokiraju put ka dobrom društvu, poput nejednakosti, nesigurnosti, dugova, stresa, neofašističkog populizma i odnedavno pandemije te nudi odgovor u vidu univerzalnog osnovnog dohotka.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI