Neovisni novinarski portal
28.1.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA / PROSVJED
Dramatični neredi u Beogradu i brutalni obračun policije s prosvjednicima: Batinanje mladića koji mirno sjede na klupi…

Dramatični neredi u Beogradu i brutalni obračun policije s prosvjednicima:
Batinanje mladića koji mirno sjede na klupi…

Dramatičnim prosvjedima, koji su se pretvorili u krvavi obračun policije i prosvjednika, odgovorili su Beograđani na politiku Aleksandra Vučića u koronakrizi.  Situacija je eskalirala nakon 13 smrtnih slučajeva kao posljedice covida-19, na što je Vučić odlučio pooštriti restrikcije i dodatno ograničiti ljudska prava i slobode građana. Najavio je uvođenje višednevnog policijskog sata, zabranu okupljanja više od pet ljudi i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a Beograđani su mu okupljanjem ispred Skupštine Srbije i upadom u parlament, u utorak navečer pokazali što o tome misle.

Na prosvjede nezadovoljnih, ogorčenih Beograđana policija je uzvratila pendrecima i istjerala ih batinama iz Skupštine.

Policija je, kako javlja N1, na prosvjednike koji su pokušali s novim upadom u Skupštinu, bacila na desetke suzavaca, letjelo je kamenje i boce, a oko dva sata iz ponoći policija je silom uspostavila kontrolu. Bio je to pravi teror Vučićeve militantne policije koja je pendrecima batinala čak i trojicu mladića koji su mirno sjedili na uličnoj klupi i promatrali što se događa. Na ljude su izveli konjicu i policijske pse i brutalno se obračunali s onima koji su se drznuli ustati protiv Vučićeve diktature sa smrtnim korona posljedicama.

Nezadovoljstvo, strah od nesnalaženja vlasti u pandemiji, izvelo je ljude na ulice Beograda, na tisuće ogorčenih građana okupilo se ispred Skupštine Srbije, gdje su uspjeli zaustaviti i promet.

Tijekom noći policija je na ulice izašla i s oklopnim vozilima, žandarmerijom na konjima, oboružana štitovima i brutalnim pendrečenjem rastjerivala prosvjednike koji su im uzvikivali “kerovi, kerovi”, “Vučiću, zlikovče”, “Vučiću, lopove”, “ostavke”, “izdaja”, “uhapsite Vučića”, “idite na Kosovo”… Nažalost, sukob policije i prosvjednika završio je s većim brojem ozlijeđenih, zapravo premlaćenih, građana, a kako tvrdi direktor policije, ozlijeđeno je, navodno, i više policajaca, a zapaljena su i tri policijska automobila.

Zastupnik Hrvatskog sabora iz političke platforme “Možemo!”, Bojan Glavašević komentirajući brutalni obračun s prosvjednicima u Beogradu izjavio je da će zbog Vučićevog režima tražiti blokiranje pregovora Srbije s EU-om.

-Zbog nasilja režima Aleksandra Vučića protiv vlastitih građanki i građana, ali i zbog nereagiranja na kontinuirani govor mržnje ratnog zločinca i huškača Šešelja protiv Aleksandre Jerkov, tražit ću da nova vlada blokira pristupne pregovore sa Srbijom. Ne smijemo ostati nijemi na ovo- napisao je Glavašević na Twitteru, dodajući da Hrvatska, kao članica EU, ne smije šutjeti kad korumpirani političari na vrhu toleriraju gaženje demokracije.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI