Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
HRVATSKA / izborište
Do nedjelje mudro šutimo, a na biralištu pamet u glavu!

Do nedjelje mudro šutimo, a na biralištu pamet u glavu!

Što su rekli, rekli su. Od petka u ponoć nastupila je izborna šutnja koja će trajati do nedjelje u 19 sati, kada će biti zatvorena birališta. A tada, tko živ, tko mrtav! Birači će odlučiti tko će sjediti u 10. sazivu Hrvatskog sabora, a za 151 zastupničko mjesto bore se 192 liste s oko 2700 kandidata. Tko su, što su, što nam obećavaju i koliko im je za vjerovati, rekli su, sada valja samo pogoditi tko je uistinu najiskreniji i najsposobniji to i ostvariti…

Naredna dva dana zabranjena je bilo kakva promidžba kandidata ili lista kandidiranih za izbore 5.srpnja, nema anketa, procjena izbornih rezultata, promidžbenih spotova u medijima, sučeljavanja i nadmudrivanja, vrijeđanja i niskih udaraca, medijske propagande i plaćenih oglasa.  Službeno, svega toga bilo je zadnjih 15 dana napretek, a javnost je bila preplavljena kojekakvim artikuliranim i neartikuliranim porukama, ambicijama sa ili bez pokrića, lucidnim i izjavama s ruba pameti, marginalcima, političkim profesionalcima i potentnim političkim amaterima. Kao da ponuda nikad nije bila obilnija, šarenija, raznolikija…

E, pa u nedjelju, 5. srpnja od 7 ujutro do 7 navečer, 3 milijuna i 860 tisuća građana s pravom glasa ima mogućnost u toj šumi poruka naći onu koju najbolje razumije. Glasanje se provodi u nikad proglašenim izvanrednim okolnostima koronakrize, koja baš ovih dana, uoči izbora, ponovo eskalira. Stoga, na biračka mjesta treba ići pod punom zaštitnom opremom- maska, rukavice, vlastita kemijska olovka i apsolutna fizička distanca. Teorijski to bi se možda i dalo izvesti, praktično, bit će – neodrživo.

Broj lista, kako navodi N1, razlikuje se od izborne jedinice do izborne jedinice, pa ih je negdje  svega 13 ( u V izbornoj jedinici), a negdje čak 22 ( u VII ). Ukupno jeBira  10 izbornih jedinica kod kuće, jedna je za dijasporu ( XI ), a jedna  ( XII ) za manjinske zastupnike. Bira se 151 zastupnik, od toga 140 u deset izbornih jedinica kod kuće, tri u dijaspori, a za manjinske je zastupnike rezervirano osma mjesta u saborskim klupama. Manjinci igraju “na sigurno”, pa godinama talijanska manjina ne zna za drugo ime do li Furia Radina, koji je i ovog puta njihov jedini kandidat, baš kao i Robert Jankovics u ime mađarske manjine.

Kandidati, sudeći po njihovoj prosječnoj dobi od čak 48,6 godina, nisu baš u prvoj mladosti, a ni žene se još nisu izborile za ravnopravnu zastupljenost na listama, pa ih je na ovim izborima svega 41 posto.

U provedbi izbora bit će angažirano oko 75 tisuća ljudi koji će biti raspoređeni na oko 7 tisuća biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, a sve to budnim okom nadzirat će 8.700 promatrača.

U inozemstvu je otvoreno 45 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini i 11 u Njemačkoj, a u 42 države glasat će se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. srpnja po lokalnom vremenu. Prva biračka mjesta za “dijasporu” otvorena  su još u petak u 23 sata po našem vremenu, i to u Australiji ( Canberra, Sydney i Melbourne ), a u hrvatskom konzulatu u Perthu otvoreno je sat iza ponoći. U Australiji je registrirano 2800 birača. Zadnje će se otvoriti biračkom mjesto u Los Angelesu, u subotu, u 16 sati po hrvatskom vremenu.

No, najviše birača “dijaspore” ipak je u BiH, gotovo 185 tisuća, od čega samo u Mostaru 50.786.  U Tuzli je registrirano 12.036 birača, a nešto veći broj hrvatskih državljana s biračkim pravom u RH  je i u Beogradu ( 16.615 ) i u Subotici ( 14.621 ).

Za izbore je, dakle,  sve spremno. Na nama je samo da se odazovemo, da se zaštitimo, izbjegavamo socijalne kontakte na biralištu, i da biramo pametno, ako je to uopće moguće…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI