Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
(NE)RED
Bageri u srpnju i dalje tresu središte Šibenika zbog zgrade J.S.Jollya: ‘Turisti su mi rekli da će otići…’

Bageri u srpnju i dalje tresu središte Šibenika zbog zgrade J.S.Jollya:
‘Turisti su mi rekli da će otići…’

Treći je srpanj 2020. godine. Zahvaljujući koronavirusu u Šibeniku se tek tu i tamo sretnu turisti. No neki od onih koji su došli u Šibenik spremaju se naglo otići. Tako nam barem tvrdi B. N. (podaci poznati redakciji), a koja je, nakon 90 posto otkazanih ovoljetnih rezervacija, ipak uspjela dočekati jednu grupu gostiju, višečlanu njemačku obitelj.

– Došli su poslijepodne… oduševili se pogledom i gradom. Ali odmah drugo jutro su me zvali kako planiraju prekinuti boravak kod mene jer im je prebučno od radova. Prvotno sam mislila da susjedi nešto preuređuju, a kad sam došla shvatila sam da se radi o teškom lupanju i nekim radovima u gradu – veli vlasnica jednog apartmana B.N.

Nemamo informaciju jesu li joj turisti zbilja otišli. No lako je provjerivo kako su ti ‘neki radovi’ i nesnosna lupa bagera koji tuku po stijenama od čega se trese glavina šibenskog središta zapravo iskopi za buduću poslovnu zgradu investitora tvrtke Sunčani sat d.o.o. u vlasništvu Josipa Stojanovića Jollya, koji je nakon rata bio vlasnik male trgovine, a danas je hotelijer, zastupnik za Mercedes itd. Podsjetimo kako taj gradi novu zgradu na mjestu nekadašnjeg kina Tesla kojega je nemilosrdno sravnio sa zemljom prije dvije godine, zgrozivši mnoge u Hrvatskoj.

B.N. nije jedina koja nam je izložila svoje negodovanje zbog radova koji su se protegnuli u srpanj i  koji po njenom mišljenju ugrožavaju ionako ugroženi turizam. Mnogima su nas kontaktirali sa sličnim pritužbama, te mnogima u Šibeniku nije jasno zbog čega se J.S. Jollyju dopuštaju radovi usred ljeta, posebice jer su netom završeni dvogodišnji radovi na Poljani u središtu grada, a zbog kojih je i građanima i onima koji se bave turizmom u značajnoj mjeri narušena kvaliteta života i mogućnost poslovanja.

Po društvenim mrežama se mogu vidjeti komentari kako je ‘investitor’ Jolly tek sad krenuo u lupanje i kopanje bagerima a ne istodobno s radovima na Poljani kako bi ne bi izgubio novac od najma parkirališta za strojeve, kamione i građevinske kontejnere koji su bili smješteni na tom zemljištu za vrijeme radova na Poljani, te kako je posrijedi još jedna manifestacija nedodirljivosti poduzetnika koji su članovi ili podržavatelji HDZ-a, te za kojih ne vrijede pravila kao za tzv. obične građane. .

Gradu Šibeniku smo poslali upit o tome zašto je dopuštena tutnjava u središtu grada u srpnju u uvjetima ionako ugrožene turističke zone. Kad dobijemo odgovor, prenijet ćemo vam ga, premda nije jasno kako bi se moglo službeno opravdati dopuštanje takvih radova u ovom dijelu godine, a koji očito i čujno donose izravnu štetu svima u Šibenik, izuzev šačici onih koji su vezani uz gradnju te buduće zgrade.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI