Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
prostor
Foto: Moja Rijeka

U Harteru na Kvarteru:
Oživljavanje prostora propale riječke industrije papira

Foto: Moja Rijeka

Nesvakidašnji događaj nazvan U Harteru na Kvarteru upriličen je u subotu u Rijeci, na prostoru bivše tvornice papira Hartera i obližnjima Vodovodnoj i Ružićevoj, ulicama uz kanjon Rječine. Od jutra do večeri se zabavljalo i družilo, čistio okoliš i razmjenjivalo znanje i ideje u ponovno pokrenutoj raspravi o budućnosti tog povijesno važnog ali oronulog i neiskorištenog gradskog područja.

 

Ideja projekta je istražiti potencijal za razvoj zapuštenog područja propale tvornice papira, svojevrsnog simbola propasti riječke industrije, i to kroz kolektivnu akciju, prisvajanje prostora i aktiviranje solidarnosti. Ideja je i doprinijeti povezivanju ljudi s tim oronulim post-industrijskim prostorom koji bi proteklih godina povremeno oživio uglavnom samo za trajanja glazbenog festivala Hartera.

Foto: Moja Rijeka

Događaj je organizirao Mjesni odbor Hartera, zajednica u nastajanju, u okviru programskog pravca Slatko i slano, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Foto: Moja Rijeka

 Počelo je u 11 sati ujutro radnom akcijom čišćenja okoliša kod hale Marganovo, nastavilo se street artom, vođenim kvartovskim šetnjama i ćakulama po Vodovodnoj ulici sve do Hartere, a kanjonom Rječine šetalo se šetnicom do ruševina mlina Žakalj.

Foto: Moja Rijeka

 Održan je i kvartovski roštilj kod barba Drage i protekao u dobrosusjedskim odnosima, svi su zajedno jeli i pili, a svatko je donio neku namirnicu.

Foto: Moja Rijeka

U popodnevnom dijelu programa svoje ideje i zamisli kako iskoristiti prostor iznijele su riječke organizacije, udruge i građanske inicijative, među njima Skateboard klub Kvarner, pčelarska udruga ‘Milutin Barač’, Savez udruga Molekula odnosno RiUse centar te Tranzicijska inicijativa Rijeka koja je predstavila ideju samonavodnjavajuće gredice. Održana je i biciklistička tura prvom gradskom biciklističkom rutom ‘Biciklom na Kvarteru’, kao i turnir u briškuli, a za glazbu se pobrinula ekipa Radio Roža.

Foto: Moja Rijeka

Projekt Kvartera zajedničkim snagama provode udruga Urbani separe, DeltaLab – Centarza urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci, Centar za umjetnost i urbanistiku iz Berlina, međunarodna mreža CityToolbox i Goethe-Institut Kroatien.

Foto: Moja Rijeka

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI