Neovisni novinarski portal
18.9.2020.
EKOLOGIJA
Foto: pixabay.com, ilustracija

Stručnjaci tvrde da je pandemija COVID-19 rezultat ljudskog uništavanja prirode i da postoji rizik od pojave novih bolesti

Foto: pixabay.com, ilustracija

Tvrdnju da je COVID-19 ali i druge bolesti koje su sa životinja prešle na čovjeka rezultat ljudskog uništavanja prirode zagovara i jučer objavljeni izvještaj međunarodne nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF. Apostrofira se da su za sve veći broj bolesti koje sa životinja prelaze na ljude glavni krivci pustošenje šuma, intenziviranje poljoprivrede te ilegalna trgovina divljim životinjama. Izvještaj također upozorava kako je rizik da će se u budućnosti pojaviti još neka bolest koja će prijeći sa životinje na čovjeka, s mogućnošću uništenja globalnog zdravlja, ekonomije i sigurnosti, danas veći nego ikad.

Da je pandemija uzrokovana koronavirusom manifestacija ljudskog opasno neuravnoteženog odnosa s prirodom, baš kao što su to i bolesti poput SARS-a ili ebole koje su harale kada je virus koji ih uzrokuje sa životinje prešao na čovjeka, tvrdnja je koju su ranije ovog mjeseca izrekli i UN-ovi stručnjaci za biološku raznolikost i oni Svjetske zdravstvene organizacije. Govorili su da naše vlastito destruktivno ponašanje ugrožava naše vlastito zdravlje i da je to činjenica koju čovječanstvo, ne mareći za upozorenja, kolektivno zanemaruje već desetljećima.

U izvještaju na dvadesetak stranica tvrdnju razrađuje WWF, upozoravajući da je od 1990. godine 60-70 posto novih bolesti koje su se pojavile kod ljudi došlo od divljih životinja. Navodi se u izvještaju da su ključni okidači za bolesti koje prelaze sa životinja na ljude uništavanje prirode, intenziviranje ratarstva i stočarstva kao i trgovanje i konzumiranje visokorizičnih divljih životinja. Piše i da se iako nam je COVID-19 dao još jedan razlog za zaštitu i očuvanje prirode, ovih dana događa upravo obrnuto, povećani krivolov, ilegalne sječe i šumski požari kao i smanjenje budžeta nekih zemalja za očuvanje okoliša i prirode.

Vladama WWF sugerira da prigrle pravedan, zdrav i zeleni oporavak i pokrenu širu transformaciju prema modelu koji prirodu vrednuje kao temelj zdravog društva te upozorava da ćemo, ako države ne učine konkretne korake umjesto da štede zanemarivanjem zaštite okoliša, račun plaćati više puta.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI