Neovisni novinarski portal
15.1.2021.
izborište
nicijativni odbor platforme "Možemo"/Foto:Facebook

Šibenik:
Stiže koalicija Možemo! – Nova ljevica – Radnička fronta – ORAH – Zagreb je naš i Za Grad

nicijativni odbor platforme "Možemo"/Foto:Facebook

Predstavnici koalicije Možemo! – Nova ljevica – Radnička fronta – ORAH – Zagreb je naš i Za Grad, koja pod rednim brojem 3 izlazi na predstojeće parlamentarne izbore, dolaze u Šibenik. S građanima i novinarima će se sresti u nedjelju 21. 6. 2020. s početkom u 10 sati u Šibeniku, na rivi kod Lučke kapetanije.

Kako se najavljuje, na konferenciji za novinare će govoriti Tomislav Tomašević (Možemo!), Rada Borić (Nova ljevica), Atana Grbić – Martinović (ORAH) – nositeljica liste u 9. izbornoj jedinici, David Bilić (Radnička fronta) te Ivan Slavica (Nova ljevica) – kandidat iz Šibenika u 9. izbornoj jedinici,  najmlađi kandidat za ove izbore na svim listama (poveznica na intervju na TRIS-u).

Koalicija s najviše žena na listama

Kolaicija Možemo! – Nova ljevica – Radnička fronta – ORAH – Zagreb je naš i Za Grad na brojnim anketama i na društvenim mrežama bilježi sve veću popularnost, vjerojatno zato jer se radi o, za hrvatske prilike, posve netipičnim političarima od kojih su se mnogi već dokazaliu borbi za prava građana i protiv negativnih pojava u društvu.  Uglavnom se radi o visokoobrazovanim ljudima koji se politikom nisu bavili profesionalno. Iza njih nema nikakvih krimiminalnih afera već su se nasuprot tome u politiku odlučili ući zbog težnje da Hrvatska postane pravednije i prosperitetnije društvo, a ne država u kojoj zbog posvemašnje korupcije i nesposobnosti političara, te zlouporabe javnih dobara građani nemaju perspektive i uvjeta za dostojan život.

-Imamo plan oporavka Hrvatske od krize, ali i od HDZ-a i političkih elita koje su do sada vodile ovu zemlju. Iskustvo višegodišnje beskompromisne borbe, od Zagreba do Dubrovnika, od Pule do Karlovca, u gradskim vijećima i skupštini, ali i na ulici s građanima, sada donosimo u Sabor kojemu ćemo vratiti smisao i sadržaj. Dolazimo ne samo promijeniti politiku, nego promijeniti ovo društvo. Predstavljamo vam ambiciozni program kojim mijenjamo našu zajedničku budućnost – kažu u ovoj koaliciji u svojemu Izbornom programu (poveznica), zasigurno jednom od najopsežnijih programa otkad je tzv. hrvatske mlade demokracije.

Konferencija za medije zeleno-lijeve koalicije ispred sjedišta HDZ-a

Program je doista ambciozan i studiozan, te nije nakupina poznatih floskula i copy paste neostvarivih obećanja, pa red domoljublja i slično, nego je strukturiran u tri glavne cjeline, a koje se opet dijele na nova poglavlja.

Tako im je jedna cjelina Zeleno otporno gospodarstvo i dostojanstveni uvjeti rada u kojemu ističu kako ‘već trideset godina Hrvatska nema razvojnu politiku.’

-Nismo spremni prihvatiti ono što se zvalo “normalnim”, a to je dugogodišnja stagnacija, rašireni osjećaj pesimizma i rezignacije, odlazak mnogih iz zemlje. Ne prihvaćamo takvo stanje jer ovo društvo itekako ima znanja, snage i osjećaja za društvenu pravednost – na kojima MOŽEMO graditi bolju budućnost -vele u ovoj neobičnoj koaliciji.

Sljedeća cjelina je ‘Društvena jednakost’ jer, ističu, ‘u Hrvatskoj 24,8% stanovništva živi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, a 8,6% u uvjetima teške materijalne deprivacije.’

Treća je naslovljena ‘Demokratizacija i međunarodna solidarnost’ jer, kako kažu, ‘ne pristajemo na razumijevanje demokracije koje se svodi na biračko pravo svake četiri godine, unutar kojih smo tek puki promatrači kao u kakvom medijskom spektaklu.

Za one koji imaju vremena i žele se pobliže upoznati s njihovim Izbornim programom mogu ga pronaći na njihovim internetskim stranicama (poveznica). 

‘Svi na izbore’

9. izborna jedinica

 1. Atana Grbić-Martinović (ORaH)
 2. Ivan Slavica (Nova ljevica)
 3. Valentina Luketa (Radnička fronta)
 4. Ivan Boško Habuš (Radnička fronta)
 5. Iva Ivas (Nova ljevica)
 6. Mateo Ptičar (Možemo!)
 7. Dora Zvjerković (Radnička fronta)
 8. Boris Mijakovac (Radnička fronta)
 9. Monika Marić (ORaH)
 10. Teodor Ostojić (ORaH)
 11. Tamara Bjažić Klarin (Nezavisna)
 12. Srećko Truta (ORaH)
 13. Bojan Birk (Radnička fronta)
 14. Vesna Kesić (Nezavisna)

10. izborna jedinica

 1. Tamara Visković (Možemo!)
 2. Đuro Capor (Možemo!)
 3. Igra Šain Kovačević (Nova ljevica)
 4. Karlo Pilko (Nova ljevica)
 5. Ana Dana Beroš (Nova ljevica)
 6. Igor Miošić (Možemo!)
 7. Petra Marčinko (Možemo!)
 8. Marko Prokopić (Radnička fronta)
 9. Svjetlana Jelavić-Dean (Možemo!)
 10. Nikola Đapić (Radnička fronta)
 11. Marija Vujošević Carić (Nova ljevica)
 12. Igor Legaz (Možemo!)
 13. Tamara Govorko (Radnička fronta)
 14. Dragan Markovina (Nova ljevica)

11. izborna jedinica

 1. Mario Kovač (Nezavisni)
 2. Diana Bekavac (Možemo!)
 3. Jorge Ricardo Luque Perdomo (Radnička fronta)
 4. Tea Škokić (Možemo!)
 5. Miroslav Petrović (Možemo!)
 6. Naima Balić (Možemo!)
 7. Nikola Medić (Nezavisni)
 8. Iva Kvakić (Za grad)
 9. Milan Božić (Nova ljevica)
 10. Vedrana Klepica (Nova ljevica)

  Inicijativni odbor platforme “Možemo”/Foto:Facebook

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI