Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
civilno društvo / POLITIKA
Riječki “Hod za život” : Hodati se mora, ali ne – unatrag!

Riječki “Hod za život” :
Hodati se mora, ali ne – unatrag!

U Rijeci se, unatoč koronakrizi i rastućem broju novooboljelih, ponovo “hodalo za život”. Zapravo, životu usprkos. Jer organizatori riječkog “hoda” , građanske inicijative koja djeluje u okviru udruge Malaika, svojim, navodno miroljubivim paradiranjem pod egidom potpore životu od začeća do prirodne smrti, kako kažu- kao temeljnom pravu, prkose stvarnom životu i ljudskom pravu žene na izbor. Njihov je “hod”  hod unatrag, u srednjovjekovnu drugotnost i obespravljenost žene, koja, tvrde, nema pravo na abortus čak i kad je silovana, jer je to za organizatore ove natražnjačke manifestacije- ubojstvo.

Organizatorica riječkog “hoda” Barbara Brezac Benigar za N1 televiziju se požalila kako im je Grad Rijeka uskratio traženu rutu, i sveo je na minimalnu,  skraćenu i tek simboličnu, pa sumnjaju, rekla je, da možda protežiraju kontraprosvjed- Hod za slobodu, koji je najavio parirati protivnicima prava na pobačaj. No, Hod za slobodu nije održan, pa su riječki “hodači” koji se kunu u život imali privilegiju dobiti svu medijsku pozornost za sebe.

Doduše, uvijek je legitimno pitanje ima li smisla uopće takvim rigidnim inicijativama davati na važnosti praćenjem njihovih happeninga koji reklamiraju svojevrstan povratak srednjovjekovne inkvizicije i lov na vještice, za koje “hodači” dobrovoljno novače postrojbe za potjere i progon žena koje brane svoje pravo na izbor.

Organizatorica riječke manifestacije, kako prenosi N1, odlučno demantira da iza njihovog “hoda” stoje prononsirane desničarske opcije , tvrdi da je, naprotiv, Hod za život “lišen svake politike i crkvenih konotacija”.

-Sretna sam- izjavila je Barbara Brezac Benigar– da su došli neki iz politike, pašu mi svi ljudi, političari, sportaši, glumci. Ovdje je svaka osoba koja tu želi biti. Naše poruke su da život počinje začećem, a završava prirodnom smrću- ponovila je, te ustvrdila “silovane žene koje žele pobaciti za mene su ubojice”.

– Silovatelj je- smatra Brezac Benigar– osoba koja je počinila kazneno djelo, majka koja je učinila pobačaj je osoba koja je sebe stavila u poziciju ubojice jer je dokinula nečiji život. Ne treba jedan zločin završiti još jednim zločinom. Itekako sam svjesna što govorim. Dala sam vam jasne odgovore iza kojih se neću sakriti- ponosno je branila tezu “hodača” da je i život začet silovanjem, makar i višestrukim, makar žena u takvim okolnostima i ne zna tko je otac nasilnog, zločinačkog začeća, život koji ne smije biti prekinut. Osim prirodnom smrću…

Takve teze u 21. stoljeću doista je dvojbeno čak i prenositi kao događaj…


VEZANE VIJESTI