Neovisni novinarski portal
25.9.2020.
FESTIVALI / KULTURA
Foto: Buga Cvetojević, Festival tolerancije

Prvo open air izdanje Festivala tolerancije i prvo bez Branka Lustiga otvoreno na zagrebačkom Bundeku

Foto: Buga Cvetojević, Festival tolerancije

Odlične filmove, zanimljive i provokativne izložbe, društveno važna predavanja i edukativne programe, kao i predstavljanja udruga i sjajne koncerte donosi 14. Festival tolerancije koji se od sinoć do 4. srpnja i nastavak u listopadu i studenom uz besplatan ulaz događa u amfiteatru na zagrebačkom Bundeku, i ove godine s misijom brige za tolerantno, napredno, solidarno i potencijalima bogato društvo

Emotivnim pljeskom za donedavnog predsjednika festivala, holivudskog producenta Branka Lustiga i projekcijom romantične komedije Dobra godina Ridleya Scotta koju je producirao, sinoć je na zagrebačkom Bundeku svečano otvoren prvi festival bez njegova vodstva. 14. Festival tolerancije nastajao je u gotovo nemogućim uvjetima, a organizatori kažu da im je sinoćnje puno gledalište, koliko to epidemiološke mjere dopuštaju, i odlična opuštena atmosfera pod zvjezdanim nebom, najveća nagrada.

Foto: Buga Cvetojević, Festival tolerancije

-Festivalska svijeća koju je prije 14 godina zapalio Branko Lustig nastavlja gorjeti, posvećena stalnom upozoravanju na prijetnje različitih oblika zla koji se valjaju i koji nikomu ne donose dobro – rekla je na svečanom otvorenju Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

-S ponosom vam donosimo besplatne projekcije 12 iznimnih dugometražnih naslova koji pokazuju veliki talent javnosti već poznatih, ali i nadolazećih filmaša. Ove godine imamo za svakoga ponešto – romantične filmove, komedije, ratne filmove, art filmove… a svi oni prenose poruke o promicanju ljudskih prava i toleranciji, put koji slijedi Branka Lustiga”, nadovezao se Hrvoje Pukšec, voditelj filmskih programa Festivala tolerancije.

Foto: Buga Cvetojević, Festival tolerancije

Amifiteatar na Bundeku do 4. Srpnja je kino na otvorenom i pozornica za nastupe bendova te bogati edukativni program. Festival tolerancije je inkluzivan festival, namijenjen svima i za sve jednako pristupačan – ne trebaju vam ulaznice, samo dobra volja i interes.

Festival nudi i dvije sjajne izložbe. U suradnji s poznatim hrvatskim dizajnerima i UNHCR-om Hrvatska u javnom prijevozu u Dubrovniku, Osijeku, Splitu, Zadru i Zagrebu postavljena je ReD – izložba dizajniranih plakata koji tematiziraju položaj izbjeglica u svijetu i Hrvatskoj i koja se mogla pogledati do 28. lipnja. Križ pomirenja – izložbu multimedijalne, angažirane i avangardne umjetnice Vere Fischer može se vidjeti od 29. lipnja u Galeriji Erdeljac. Izložba spaja motive križa i Davidove zvijezde kroz ideju pomirenja i tolerancije.

BiomHumana Nova, JRS – Isusovačka služba za izbjegliceNismo samePrava šapaYIHRZaklada Zajednički put Domino udruge su koje će predstaviti svoj rad i programe tijekom festivala. Festival tolerancije poznat je i po svirci, a ove godine sviraju Porto Morto DJ SetDJ FelverThe BonebombSoulBeatNepentheLe Zbor i Zbor Domaćigosti.

Edukacijski programi 14. Festivala tolerancije održat će se u listopadu i studenom. Tradicionalna Edukacijska jutra govore o važnosti očuvanja sjećanja na holokaust zahvaljujući svjedočanstvima preživjelih holokausta i predavanjima međunarodnih stručnjaka iz Francuske, Njemačke i Austrije. Program Film i diskusija na kreativan način će učiti djecu o problemima s kojima se susreću izbjeglice prilikom integracije u društvo te o važnosti prihvaćanja različitosti.

Foto: Buga Cvetojević, Festival tolerancije

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI