Neovisni novinarski portal
28.1.2021.
hadeze / izborište / POLITIKA
Iliustracija Andrej Plenković (foto TRIS)

Plenković nije uspio:
Novi Karamarko Škorinog Domovinskog pokreta (!?)

Iliustracija Andrej Plenković (foto TRIS)

Andrej Plenković nije uspio. Ma koliko se cijeli mandat, a napose dvadesetak dana prije parlamentarnih izbora ( 5.srpnja), neukusno hvastao “postignućima” svoje vlade, njegov je rejting sve lošiji, njegov koalicijski kapacitet sve skromniji i jadniji. Naposljetku, postao je novi HDZ-ov Tomislav Karamarko. Baš kao što je svojedobno Most uvjetovao savez s HDZ-om eliminacijom Karamarka iz kruga kandidata za premijera, na isti način i Škorin Domovinski pokret, kao nova inačica tzv. desničarskog “trećeg puta”, uvjetuje postizborno partnerstvo s HDZ-om osporavanjem Plenkovićeve kandidature za šefa Vlade. Plenković je, dakle, doživio da bude al pari sa svojim omraženim prethodnikom na čelu HDZ-a! A gore kletve ne može biti za nekog tko je iz Bruxellesa došao u Zagreb s misijom demokratskog kultiviranja rigidnog, zapuštenog i u korupciju ogrezlog HDZ-a.

Plenkovićev HDZ nije ništa bolji od Karamarkovog, iako se radi o dvije gotovo neusporedive osobnosti. Štoviše, fašizam je pod Plenkovićevom paskom dodatno raširio krila, korupcija se razmahala do neslućenih razmjera, a nota bene, taj umiveni, fini “bruxelleski dečko”, kojemu riječi idu puno bolje od djela, doživio je čak da postane ključna smetnja HDZ-u na putu do mogućeg formiranja vlasti. A mislio je da je sve probleme riješio unutarstranačkim izborima na kojima je trijumfirao, i da je time sve svoje oponentne i protivnike trajno ušutkao. Moglo bi se, međutim, dogoditi da oni post festum izbora u HDZ-u, iako formalno poraženi, sasvim ušutkaju tog robusnog, bahatog narcisa koji u stranci ne treba prijatelje i suradnike, nego apologete i poltrone koji će mu na dnevnoj razini pjevati glorije. Recimo, nešto kao potpuno promašeni šef hrvatske diplomacije Goran Grlić Radman, koji šuti o mađarskom svojatanju hrvatskih državnih teritorija, da ne bi razljutio diktatora Orbana, ali u svakoj rečenici ne propušta laudama obasipati šefa hrvatske vlade kao najzaslužnijeg za “grandiozna hrvatska postignuća”.

Andrej Plenković nije uspio uistinu demokratizirati ni HDZ, ni društvenu klimu koja je danas mržnjom čak i kontaminiranija negoli u Karamarkovo doba, o čemu svjedoči i najnoviji gnjusni transparent Dinamovih navijača sa zagrebačke Kustošije. Desetak pijanih Bad Blue Boysa s HOS-ovim zastavama, koje je Plenković legitimirao svojim oportunističkim Povjerenstvom za (ne)suočavanje s prošlošću, bengalkama i ogavnim transparentom iracionalne mržnje, na kojemu je pisalo “Je..t ćemo srpske žene i djecu”, orgijalo je uz povike “Ubi, ubi Srbina”, slaveći svoje pravo da uz simbolične sankcije šire fašizam na hrvatskim ulicama i trgovima, stadionima i navijačkim pijanim dernecima.

Naravno, Plenković i HDZ zgroženi su govorom mržnje o kojem, gle čuda, šef Vlade nije ništa znao dok mu to novinari nisu rekli. A što je radio njegov ministar unutranjih poslova Davor Božinović, što je radila SOA, policija, cijeli represivni aparat koji mu je na dispoziciji? Zar doista premijer misli da će hinjenim neznanjem i navodnom neinformiranošću neutralizirati užas koji je svojim benevolentnim odnosom prema ustašizaicji Hrvatske proizveo?

Nikada filoustaše nisu imale toliku slobodu i zaštitu države u promicanju govora mržnje kao za vladavine Plenkovićevog tima za hrvatsku propast- moralnu i materijalnu. Andrej Plenković, od kojeg su mnogi očekivali da od HDZ-a može napraviti koliko-toliko pristojnu stranku desnog centra, egocentrično je žrtvovao hrvatsko društvo za osobno dokazivanje autoriteta na čelu Vlade i stranke. Njegov je glavni politički moto , kad su posrijedi sva “osjetljiva pitanja”, ne talasati, oportunirati, kompromisom relativizirati problem. Nije znao kako stati na kraj povijesnom revizionizmu ( ako je to uopće i mislio ) i reustašizaciji države koja se provodi kao koncept još od Tuđmana u kojega se i sam kleo, pa je osnovao Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću i na njegovo čelo postavio akademika Zvonka Kusića, liječnika, profesora onkologije i nuklearne medicine koji je specijalizirao probleme štitnjače?! Kakve veze to ima s nacionalnom poviješću, koje su to Kusićeve političke kvalifikacije za relevantno, objektivno “suočavanje prošlošću”? Ili je Plenković podcjenjivački računao da će polupismeno domaće krdo biti impresionirano samom akademskom titulom šefa Povjerenstva, pa mu neće pasti na pamet propitkivati ispravnost njegova “rješenja”, a kamoli ga osporavati?

Kusićevo Povjerenstvo, kao Plenkovićev oportunistički bijeg od problema, potpuni je promašaj. A na tragu njihova “rješenja” pravo građanstva dobio je i ustaški pozdrav Za dom spremni, formalno u “posebnim, komemorativnim i obljetničkim prigodama HOS-a “, a potom i na javim trgovima, na masovnim, egzaltiranim koncertnim happeninzima notornog Marka Perkovića Thompsona. Iako je makarski pjevač Mario Roso već novčano kažnjen zbog javnog pirenja govora mržnje interpretiranjem Thompsonove “Bojne Čavoglave” koja uključuje i ustaški poklič ZDS, Thomsonu je, odlukom Visokog prekršajnog suda dozvoljeno, valjda zbog autorskih prava ( ?! ), da nedehazijski, poglavnikov pozdrav u svojoj ratnoj budnici koristi koliko god ga je, i gdje god ga je volja!
Plenković o tome nema mišljenje, ili ga bar s javnošću nije podijelio…

I danas se zgraža nad BBB transparentom na Kustošiji koji je zapravo brižljivo odnjegovani fašizam, sustavno potican diskriminatorni i mrziteljski odnos dijela mladih ( bogme i starijih ) ljudi u Hrvatskoj prema manjinama, ne samo nacionalnim, nego i vjerskim spolnim, rasnim…prema drugima i drugačijima.

Umjesto da uglađeni, nadmoćno elokventni, obrazovani i diplomatski potkovani političar gradi tolerantno, pristojno demokratsko društvo s razvijenim institucijama i vladavinom prava, Plenković je, suviše koncentriran na ultimativni osobni uspjeh, izgradio šizofreno netolerantno društvo,  predvođeno s vladom iz koje ministri, pod sumnjom na koruptivna djela, nepotizam, klijentelizam, sukob interesa, frcaju na sve strane. Izgubio je iz svog početnog seta čak 11 ministara, četvorice se odrekao zbog neposluha i nelojalnosti ( Mostovi ministri ), i što mu je naposljetku ostalo?! Nekompetentna šačica žalosnih likova kojima je jedino na umu kako da udovolje premijeru i time osiguraju vlastiti politički opstanak ili daj bože- uspon.

Andrej Plenković nije uspio u Vladi, omanuo je i na europskom planu jer je, dijelom zbog koronakrize, ali i njegovog osobnog nesnalaženja, hrvatski mandat države predsjedateljice Vijećem EU-a prošao nezapaženo, inferiorno i kao da predsjedanja nije ni bilo.
Plenković nije uspio ni kao šef Vlade, ni kao ključna politička figura hrvatke države, ni kao šef HDZ-a ( mnogi ga istaknuti članovi preziru, a tek poltroni, ovisni o njegovoj milosti, sasvim pragmatično slave ).

I sada, samo dvadesetak dana prije izbora, sluša kako ga ključni koalicijski postizborni partner, Škorin Domovinski pokret, bez kojega bi HDZ teško dobio priliku formirati vlast, ako je i s njima dobije, ne želi za premijera ( Robert Pauletić na N1 ). Štoviše, to im je prvi uvjet eventualne suradnje! Baš kao što je svojedobno Most uvjetovao partnerstvo s HDZ-om isključivanjem Karamarka kao potencijalnog premijera, tako i Škorina odmetnička sljedba, skupljena zbrda zdola, sada ucjenjuje HDZ Plenkovićem. Kojega jednostavno ne žele, ne prihvaćaju, smatraju neautentičnim “zajedničarom” i lažnim desničarom, guraju na marginu.

Što će Plenković, i što će HDZ na to odgovoriti? Zacijelo ucjenu neće prihvatiti. Što, kako mnogi vjeruju, otvara prostor za “veliku koaliciju” HDZ-a i SDP-a. U hrvatskim političkim prilikama to bi bilo dokidanje višestranačja, suspenzija demokracije, gubitak povjerenja birača u političke nomenklature…

Zato, najizglendije je novo sajmište. Opet će se trgovati, a o tome kako će Plenković istrgovati nakon izbora, ovisit će i njegova politička sudbina u HDZ-u. I u Hrvatskoj. Pokazalo se, nažalost, i u njegovom primjeru, da ambalaža ne oslikava proizvod niti održava njegovu kvalitetu…

Andrej Plenković

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI