Neovisni novinarski portal
15.1.2021.
čudo
Don Ante Žderić (foto Facebook)

Netipični svećenik don Ante Žderić koji je osudio navijačko divljaštvo u Zagrebu:
Svaki dužnosnik mora pročitati ‘Dnevnik Anne Frank’

Don Ante Žderić (foto Facebook)

Anna Frank (Frankfurt 12. VI. 1929. – konc. logor Bergen – Belsen, ožujak 1945.). Uveo bih ustavni zakon da svatko tko želi obnašati javnu dužnost u RH prije stupanja u službu ponovno mora pročitati “Dnevnik Anne Frank”.

Ova zamisao je dobra, reklo bi se, s tim da bi možda trebalo dodati i zakonsku obavezu da se položi pismeni i usmeni ispit znanja o razumijevanju i sadržaju pročitane knjige ‘Dnevnik Anne Frank’. Dok ne polože ispit dotični ne bi mogli biti niti ministri, niti saborski zastupnici, niti direktori zavoda, vladinih agencija, državnih poduzeća itd. Isto bi se trebalo odnositi i na vođe navijačkih skupina, rektore, školske ravnatelje, Andreja Plenkovića… itd.

Don Ante Žderić (foto Facebook)

No u ovom slučaju je još zanimljivija činjenica kako je rečenice s početka teksta danas na društvenim mrežama objavio – katolički svećenik don Ante Žderić. Na žalost, u javnosti je opravdano prisutno stajalište kako katolički svećenici u Hrvatskoj pretežito naginju desničarskoj politici i nacionalizmu, premda je takva što potpuno suprotno nauku i propovijedima Isusa Krista zbog kojega kršćanstvo i postoji.

No uvijek se nađe i iznimaka koji su bolje razumjeli što je Isus htio reći, na primjer kad je rekao Kako želite da vama čine ljudi, tako činite i vi njima.“ – nije jasno što je tu nekima nejasno. Jedan od netipičnih svećenika je svakako don Ante Žderić, svećenik u Župi Gospe Fatimske na Škrapama u Splitu, koji je javnosti postao poznatiji kada se osvrnuo na nedavni odvratni incident navijača u Zagrebu.

Don Ante, što se može vidjeti na njegovom profilu na Facebooku, i izgledom i rječju je netipičan svećenik. On piše pjesme, posjećuje i teretanu, a fotografirao se i s tetovažama (možda su i privremene). No puno važnije od svega toga su njegove riječi kojima je osudio mržnju koju su iskazali navijači, a koju u nastavku prenosimo u cijelosti:

Don Ante Žderić (foto Facebook)

NAŠI I NJIHOVI MRAKOVI
Sadržaj mržnje i vulgarnosti transparenta neke groteskne grupice iz Zagreba, koja sebe naziva navijačima, u mislećem je dijelu našeg društva, razumljivo, naišao na osudu i zgražanje. Neki su spomenuti čin pokušavali opravdati, relativizirati. Teško je reći što je od toga veća pljuska zdravom razumu.

Mudar se čovjek ne opravdava nedjelima gorih od sebe, niti svoja zla djela opravdava nekim dobrom koje je prije učinio. Zlo je zlo i takvim ga treba imenovati. Najgore je zlo ono koje dolazi iz vlastitih redova. Ono je perfidno, jer smo ga skloni relativizirati, opravdavati, umanjivati. Ono je kao rak, izjeda nas, a mi govorimo kako to nije ništa.

Zlo nije manje kad dolazi od “naših”. Veće je, opasnije, perfidnije od svakog drugog zla.
Svjestan i savjestan čovjek je pozvan čuvati se svakog zla, osobito kad dolazi od “naših”, kad nudi opravdanja u zlu “njihovih”, kad se omata u celofan prihvatljivog, banalnog, religioznog, nacionalnog, nekakve mitske svetinje. Mitomanija i iskrivljena tumačenja povijesti jedna su od najgorih zamki u koje može upasti neko društvo. To je poput začaranog kruga iz kojeg je poslije teško izići, od kojeg je bolno otrijezniti se. Još je gore kad se takvo nešto pokušava staviti pod plašt svetoga, neke vječne pravde, zadovoljštine, izravnavanja računa, te gadljive iracionalne (ne)logike, koja uvijek treba fantomskog neprijatelja, neki objekt mržnje kako bi na njemu iskalila vlastite frustracije i neostvarenosti, mahom s drugih životnih područja. Takvi vole svoje mrakove. I njima se hvale. A fiksacija njihove mržnje u spomenutom slučaju su žene i djeca. Srbi. Ne brinite. Sutra ćete takvima to biti vi. I vaša djeca.”

Ovakvi istupi su posve neuobičajeni za pripadnike crkvene organizacije, a u pravilu crkvene glavešine baš i ne vole kad netko iz njihovih redova misli svojom glavom. Za ugled te organizacije kojoj bi temeljna zadaća i svrha postojanja trebalo biti širenje plemenitih ideja i nauka Isusa Krista bilo bi bolje da je ovakvih pojedinaca poput don Žderića više.

Za kraj dodajmo i jedan citat Isusa Krista: 

“Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju.”

Don Ante Žderić (foto Facebook)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI