Neovisni novinarski portal
15.1.2021.
izborište / POLITIKA
Marko Jelić o razlozima istupanja iz Stranke s Imenom i Prezimenom : Koalicija je negacija ideje imena i prezimena

Marko Jelić o razlozima istupanja iz Stranke s Imenom i Prezimenom :
Koalicija je negacija ideje imena i prezimena

Stranka s Imenom i Prezimenom izgubila je svoju autentičnost onog trenutka kad se odlučila na koaliranje sa strankama Pametno i Fokus. Posljedica takvog pragmatičnog predizbornog udruživanja zasad je šest imena i prezimena manje. Svi su oni trebali biti na listi za Sabor u 9.izbornoj jedinici. Ali, kako veli gradonačelnik Knina, Marko Jelić, koji je također istupio iz stranke, sama ideja imena i prezimena više nije relevantna…

U nedjelju je Stranka s Imenom i Prezimenom ostala kraća za šest svojih članova, redom iz 9. izborne jedinice u kojoj su trebali biti i kandidati na listi za Hrvatski sabor. Riječ je o dr.sc. Marku Jeliću, gradonačelniku Knina,mag.struc. agronomije Toniju Turčinovu, načelniku općine Murter- Kornati, mag.oec. Marku Grubeliću, načelniku općine Tribunj, dr.sc. Zlatku Ćesiću, bacc.ing.el. Petru Maretiću, vijećniku općine Dicmo i potpredsjedniku NLM-a Nikši Kulušiću, NLM Drniš.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić o razlozima razlaza, uoči samog predavanja kandidacijskih lista, za TRIS kaže:

-Rekli smo da ćemo ići na izbore sa svojim imenom i prezimenom, da bismo sada završili u koaliciji s nekim strankama. Tako smo mogli ići i s HDZ-om, ili SDP-om, svejedno s kojom strankom, nije presudno o kojim se strankama radi. Na taj način sama ideja imena i prezimena više nije relevantna. Naša širina izbornog područja- objašnjava Jelić- za sve nas je ograničena, a ovo je bila prilika da je proširimo ljudima s imenom i prezimenom čija vizija Hrvatske nije limitirana ideološkim predznakom, nego je određena isključivo strukom i boljitkom za Hrvatsku- kaže Jelić.

Inače, u nedjelju je Jelić na svom facebook profilu napisao:

Osjećamo obvezu obratiti Vam se svojim imenima i prezimenima. Obzirom da je duboko narušena početna, poštena, čista i iskrena priča, uvidjeli smo da ne dijelimo jednake ili slične moralne, etičke i političke vrijednosti. Dubokim i neprincipijelnim kompromisima Hrvatska se ne može mijenjati na bolje.
Kada stavovi nemaju konstantu, a obraz i čast imaju cijenu, mi u tome ne možemo i ne želimo sudjelovati. Na ovaj način pokazali smo puni smisao nezavisnosti i neovisnosti. Kako smo ušli u ovu priču, tako i izlazimo – čista srca i iskrenih namjera, sa svojim imenima i prezimenima.
Naš politički put nastavljamo dalje, predanim i poštenim radom za svoje općine i gradove, kao i do sada.
Srdačan pozdrav iz 9. izborne jedinice”, poručuje se u  objavi koju je potpisala šestorica bivših članova Stranke s Imenom i Prezimenom.

Ovom potezu Jelića i njegovih istomišljenika prethodila je odluka Stranke s imenom i Prezimenom, koju u najvećoj mjeri personificira Dalija Orešković, da koaliraju sa strankama Pametno i Fokus u svim izbornim jedinicama, kako bi se spriječilo rasipanje glasova u političkom centru, i onemogućilo da o formiranju vladajuće većine odlučuju “lijevi ili desni ekstremi”.
Međutim, formiranjem predizborne koalicije, Stranka s Imenom i Prezimenom je negirala samu suštinu svoga političkog koncepta, smatra šestorica nezadovoljnih članova koja je odlučila istupiti iz stranke.

Na koaliranje stranaka Pametno i Fokus sa Strankom s Imenom i Prezimenom Dalije Orešković reagirale su i NLZG (Nezavisna lista Zagreb )  te Unija Kvarnera, napuštanjem koalicije, radi netransparentnosti pregovora o pridruživanju stranke Dalije Orešković njihovom savezu , ali i radi izdaje zajedničkih programskih vrijednosti i načela.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI